I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Kupac opreme iz pivare donirao mašine budućem Muzeju piva

ZrBizNet

U toku je proces rasklapanja mašina i opreme nekadašnje Zrenjaninske industrije piva (ZIP) koju je početkom godine na licitaciji kupilo preduzeće „Lavovi 015” iz Šapca za 31,8 miliona dinara.

Rok da iseku i otpreme na otpad ono što su kupili je 100 dana, ali, zahvaljujući dobroj volji kupca, neke od mašina poklonjene su Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina i biće izložene kao eksponati u budućem Muzeju piva.

– Pre našeg dolaska u Zrenjanin, malo smo se raspitali i videli da postoji veliki entuzijazam građana Zrenjanina i pojedinih organizacija. Nama se dopala ta ideja i sa neke ljudske strane nije bilo u redu da se to iseče i odnese, ipak to pripada Zrenjaninu. Dani piva su poznata manifestacija, zrenjaninska pivara je takođe bila jako poznata i te mašine pripadaju Zrenjanincima – izjavio je Nikola Marinković, direktor preduzeća „Lavovi 015” koje je kupilo opremu zrenjaninske pivare.

Osnivači muzeja neće imati dodatnih troškova oko ove opreme, zato što će je dobiti na poklon.

I Taxi Zrenjanin

–  Reč je o mlinovima koji su se koristili u procesu proizvodnje, vagama, transportnim trakama, transporterima, koševima. To je oprema koja ostaje u prostorijama gde se sada nalazi i koja će biti korišćena u budućem Muzeju piva – dodaje Marinković.

Muzej piva, nalaziće se u samom srcu nekadašnje pivare, varioni koja je u velikoj Jugoslaviji bila najreprezentativnija kuhinja piva. Tu je smeštena oprema koja je 1958. godine dovezena iz Nemačke zajedno sa bakarnim kazanima velikog kapaciteta koji imaju posebnu vrednost i kojima je vraćen visoki sjaj.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh