I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Dis
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Kupac opreme iz pivare donirao mašine budućem Muzeju piva

U toku je proces rasklapanja mašina i opreme nekadašnje Zrenjaninske industrije piva (ZIP) koju je početkom godine na licitaciji kupilo preduzeće „Lavovi 015” iz Šapca za 31,8 miliona dinara.

Rok da iseku i otpreme na otpad ono što su kupili je 100 dana, ali, zahvaljujući dobroj volji kupca, neke od mašina poklonjene su Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina i biće izložene kao eksponati u budućem Muzeju piva.

– Pre našeg dolaska u Zrenjanin, malo smo se raspitali i videli da postoji veliki entuzijazam građana Zrenjanina i pojedinih organizacija. Nama se dopala ta ideja i sa neke ljudske strane nije bilo u redu da se to iseče i odnese, ipak to pripada Zrenjaninu. Dani piva su poznata manifestacija, zrenjaninska pivara je takođe bila jako poznata i te mašine pripadaju Zrenjanincima – izjavio je Nikola Marinković, direktor preduzeća „Lavovi 015” koje je kupilo opremu zrenjaninske pivare.

Osnivači muzeja neće imati dodatnih troškova oko ove opreme, zato što će je dobiti na poklon.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

–  Reč je o mlinovima koji su se koristili u procesu proizvodnje, vagama, transportnim trakama, transporterima, koševima. To je oprema koja ostaje u prostorijama gde se sada nalazi i koja će biti korišćena u budućem Muzeju piva – dodaje Marinković.

Muzej piva, nalaziće se u samom srcu nekadašnje pivare, varioni koja je u velikoj Jugoslaviji bila najreprezentativnija kuhinja piva. Tu je smeštena oprema koja je 1958. godine dovezena iz Nemačke zajedno sa bakarnim kazanima velikog kapaciteta koji imaju posebnu vrednost i kojima je vraćen visoki sjaj.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh