I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Novi uspesi maturanata ETŠ “Jovan Trajković” na takmičenjima

Još dve ekipe maturanata ETŠ “Jovan Trajković” vratile su se sa takmičenja sa priznanjima. Obe su bile drugoplasirane na nadmetanjima na kojima su učestvovale. Jedno takmičenje bilo je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a drugo na Singidunumu. Oba nadmetanja pokazala su da đaci ove škole poseduju zavidna znanja iz različitih oblasti. Uz to, do izražaja su došli i njihova kreativnost, snalažljivost, posvećenost…

Tokom prošlog vikenda učenici ETŠ “JovanTrajković” učestovali su na takmičenju u rešavanju studije slučaja koje je održano na Singidunumu.

“Našu školu su na ovom takmičenju predstavljale dve ekipe. Tim kojem sam ja bila mentor osvojio je drugo mesto. Ove godine je prvi put tema na ovom takmičenju bila iz oblasti turizma, sa akcentom na ekološki turizam. Zadatak je bio da se napravi turistička ponuda na temu destinacija sa prirodom. Trebalo je odrediti, napraviti nešto u vezi ekološkog turizma. Učenici su jako lepo osmislili nešto što je vezano za naš kraj. Sačinili su ponudu koja je primenjiva u praksi. Osmislili su jedan lep program putovanja, izradili su kalkulaciju onako kako se to radi i odredili cenu ovog aranžmana. Uz to, ponudu su jako lepo prezentovali“, kaže Sonja Marjanski Lazić, profesor agencijsko-hotelijerskog poslovanja.

I Taxi Zrenjanin

“Ovo je za mene jako veliki uspeh, jer učenici koji su osvojili drugo mesto nisu učenici smera turistički tehničar, već poslovni administrator. Međutim, bili su veoma zainteresovani za ovo takmičenje. Meni je drago što su uspeli da se dobro pripreme za kratko vreme koje su imali. Uspeli su da nauče ono što inače ne uče na predavanjima i da pokažu svoje znanje. Morali su da uče pravljenje aranžmana, izračunavanje cene koštanja, prezentovanje svega toga. Očito da im je tema bila interesantna, pa su se na pravi način i pripremili“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Eikpa ETŠ „Jovan Trajković“ koja je bila vicešampion takmičenja

Ekipu koja je osvojila priznanje činili su Nevena Stojanović, Lazar Kovačević i Aleksandar Nešić.

„Za takmičenje nas je prijavila naša drugarica Nevena Stojanović koja danas nije sa nama, jer ima drugih obaveza. Mi smo se odmah složili sa njom da bi bilo dobro da se pojavimo na takmičenju, jer će nam iskustvo koje tu steknemo dosta značiti. I pokazalo se da je to bila dobra odluka. Ovo je moje prvo učešće na takmičenjima i mogu reći da je bilo veoma zanimljivo. Dosta smo naučili i pre takmičenja, jer to što smo pripremali za nadmetanje nije vezano za predmete koje inače učimo u školi. Unapredili smo naše veštine na polju turizma“, kaže Lazar Kovačević, učenik IV razreda – smer poslovni administrator.

„Najteže je bilo organizovati posao tj. odrediti ko će šta u timu da radi. Pravljenje prezentacije i samo prezentovanje je bio lakši deo posla. Istina, imali smo tremu, jer smo imali malo vremena za pripremu. Moj zadatak je bio da napišem tekst. Nagrada podrazumeva popust na školarinu na Singidunumu u iznosu od 40 posto i ručak za našu ekipu u Novom Sadu. Takođe, ne moramo da radimo prijemni prilikom upisa na fakultet. Ja planiram da upišem upravo Singidunum, tako da mi ova nagrada zaista mnogo znači“, dodaje naš sagovornik.

„Bili smo pravi tim – da jednog od nas nije bilo, ne bismo uspeli“

„Ovo je bilo i moje prvo takmičenje. Sasvim slučajno sam postao deo tima. Nevena i Lazar su me pitali da li hoću da idem sa njima i da probam nešto novo. Ja sam rekao što da ne, to je način da steknem neka nova znanja. Ja sam poboljšao svoje veštine za prezentovanje. U timu sam  bio zadužen da pravim prezentaciju, ali moram da kažem da smo svi zajedno funkcionisali kao jedan. Da nije bilo jednog od nas u ekipi mislim da to ne bismo mogli da odradimo do kraja. Materijal za prezentaciju nije bilo teško pronaći. Tražili smo ga po internetu, a i kontaktirali smo neke ljude koji su mogli da nam daju potrebne informacije“, objašnjava Aleksandar Nešić, takođe iz odeljenja poslovnih administratora ETŠ „Jovan Trajković“.

„Naša ideja konkretno je podrazumevala obilazak Carske bare, Zrenjanina, Ečke i banje Slankamen. To smo sve uklopili u turu od tri dana. Prvog dana bi se obišla Carska bara. Sledećeg dana predviđao je obilazak Ečke i po nama to bi trebalo da bude na Vidovdan, kada je slava sela. Treći dan podrazumevao bi obilazak Zrenjanina i putovanje brodićem do banje Slankamen. Računica je pokazala da bi ovaj aranžman trebalo da košta 80 evra. Ja još ne znam šta ću upisati, imam još malo vremena da razmislim. Drugu sam prepustio svoj deo popusta za Singidunum, jer bismo u suprotnom morali da delimo nagradu“, dodaje  naš sagovornik.

Na takmičenju u rešavanju studije slučaja na Singidunumu je učestovalo 10 ekipa. Drugi tim ETŠ „Jovan Trajković“ činili su đaci drugog razreda. Ideja njihovog učešća na takmičenj bila je da se predstave i da steknu neophodno iskustvo za sledeću godinu.

Drugo mesto i za ekipu na takmičenju u Novom Sadu na FTN-u

Značajan uspeh ostvarila je i ekipa koja je bila na takmičenju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Nevana Stojanović je bila deo i ovog tima koji su sem nje još činile i Milica Štiklica i Sara Terzić.

„Na takmičenju smo mi kao tim dobili zadatak, a sudije su predstavljale investitore koje je za  60 sekundi trebalo da zainteresujemo za naše ideje. Propozicije kažu da ko prođe ovaj krug takmičenja kasnije ima 10 minuta vremena da odgovara na pitanja sudija. Prvi zadatak je bio da zamislimo da su sudije organizatori takmičenja, a naš zadatak je bio da im pokažemo kako bismo ih reklamirali. Kada smo ušli u finale zadatak je bio da sebe zamislimo kao organizatore takmičenja i da pronađemo način da što više učenika zainteresujemo za takmičenje“, objašnjava Milica Štiklica, učenica IV razreda, semer pravni tehničar.

„Ja planiram da upišem pravni fakultet. Učešće na takmičenju mi znači mnogo. Pre svega, tu razbijate tremu koju imate. Stojite ispred nekog ko vam postavlja pitanja i vi treba njemu u njegovoj oblasti da odgovarate. Meni je bio prvi put da učestvujem na nekom takmičenju. Mislim da će mi ovo mnogo pomoći u budućnosti, jer želim da budem advokat“, dodaje naša sagovornica.

„Sudije treba zainteresovati za ideju u roku od 60 sekundi“

„Mi nismo imale prezentaciju, već je tebalo da smislimo postere. Na raspolaganju smo imali samo papir i olovke. Tu su do izražaja došle ideje koje su nam padale na pamet u tom trenutku. 60 sekundi koje dobijete u prvom krugu da se predstavite je zaista malo. Ukoliko nemate u tom trenutku sve reči koje hoćete da izgovorite, nećete proći u finale. Nevena se dobro snašla i mi smo prošli dalje i osvojili smo drugo mesto“, kaže Sara Terzić, učenica IV razreda, smer ekonomski tehničar.

„Drugog dana takmičenja mi smo morali da osmislimo reklamu za kompaniju koja se nalazi na tržištu Srbije, ali koja nije imala dobar marketing. Mi smo Upravnom odboru kompanije predložili tv reklamu i učešće na sajmovima. Morale smo da biramo reči koje ćemo da kažemo. I to je bilo jako bitno. Za ovo takmičenje nije bilo nikakve pripreme. Mi smo znale kako okvirno izgleda ovo takmičenje, ali nismo mogle da se pripremimo, kad nismo znale šta ćemo dobiti kao zadatak. I snašle smo se. Ja sam se prošle godine takmičila na Singidunumu i to iskustvo mi je pomoglo ove godine. Ja planiram da upišem baš FTN“, dodaje naša sagovornica.

Milica Štiklia, Sara Terzić, Sonja Marjanski Lazić, Lazar Kovačević i Aleksandar Nešić

Kolektiv ETŠ „Jovan Trajković“ pozdravlja uspehe takmičara

Direktorka ETŠ „Jovan Trajković“ kaže da je ceo kolektiv i te kako ponosan na sve đake, pogotovo na maturante koji su ove godine osvojili nekoliko medalja.

„Mi smo veoma ponosni jer smo sa učenicima koji na jako lep način predstavljaju našu školu. Mogu da kažem da su naši đaci ostvarili zaista velike uspehe. Pre svega, bili smo organizatori republičkog takmičenja iz matematike, jer smo prošle godine bili ekipno prvoplasirani. I ove godine naša ekipa je bila odlična, zauzeli smo drugo mesto kao škola. To je dokazalo da nije slučajno bilo sve ono što smo postizali ranijih godina“, kaže Dragoslava Golušin, direktor ETŠ „Jovan Trajković“.

„Takođe, naši učenici su na više takmičenja u rešavanju studije slučaja ostvarili veoma dobre rezultate. Reč  je o takmičenju koje je specifično jer obuhvata međupredmetne kompetencije. To je ono što je kod nas novo i gde se povezuju znanja iz različitih predmeta i oblasti. Na republičkom takmičenju iz matematike mi smo pokazali da smo dobri matematičari. Imamo i đaka koji je prvak u skoku u dalj. U rešavanju studije slučaja pokazali smo da znamo da upotrebimo znanja stečena na teorijskoj nastavi iz različitih predmeta. Napraviti biznis plan ne postoji kao poseban predmet u ekonomskoj školi, već su tu obuhvaćeni različiti predmeti“, objašnjava naša sagovornica.

Iskustva sa takmičenja važna za čitav život

Osim priznanja učenici sa ovih takmičenja nose i veoma bitna iskustva.

„Učešće na ovim takmičenjima veoma mnogo znači učenicima. Oni tamo uče da prezentuju i izlažu, a to je nešto što njih u budućnosti čeka. Biće na fakultetu potrebe da se odgovara pred timom, komisijom, tako da se ovde stiču značajna iskustva. Ova takmičenja pokazuju da su učenici osposobljeni da primene znanja koja imaju. Ja se nadam da će privrednici prepoznati ovo kod naših učenika koji ne žele dalje da se školuju, već hoće da ostanu i da se zaposle u Zrenjaninu. To su, takođe, znanja koja će biti potrebna i onima koji sada odlaze na fakultet. Dobri rezultati pokazuju da su naši učenici osposobljeni za rad“, zaključuje direktorka ETŠ „Jovan Trajković“.

U školi se nadaju da će i narednih godina njihovi đaci biti ako ne i više, bar jednako uspešni na takmičenjima kao i ove.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh