I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Novi ultrazvučni kolor dopler aparat bi trebalo da smanji liste čekanja

Zrenjaninska bolnica je uz pomoć sredstava koje je dobila od Ministarstva pravde nabavila savremeni ultrazvučni kolor dopler aparat. To bi trebalo da smanji liste čekanja pacijenata kod kojih je potrebno da se radi ultrazvuk krvnih sudova vrata.

Od nedavno zrenjaninska bolnica „Đorđe Joanović“ raspolaže i najmodernijim ultazvučnim kolor dopler aparatom.

„Sredstvima Ministarstva pravde bolnica je na osnovu konkursa dobila novi savremeni ultrazuvčni aparat. On će služiti kako na radiologiji, tako i nama na neurologiji u dijagnostici nekih bolesti. Neurologija konkretno nije imala aparat tj. bio je dugo u kvaru tako da nam ovaj aparat zaista puno znači u dijagnostici kod pacijenata“, kaže dr Dragan Derikrava, načelnik Odeljenja neurolgije zrenjaninske bolnice.

PerSu marketi

dr Dragan Derikrava

Za pojedine dijagnostike za koje se koristi ovaj ultrazvučni kolor dopler aparat, postoje liste čekanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Konkretno što se tiče neurologije radimo ultrazvuk krvnih sudova vrata što spada u jednu skrining dijagnostiku. Ona nije u nekoj prvoj meri reda hitnosti. Postoji lista čekanja, ali u okviru od mesec, dva dana. To nije dugo. Sa ovim aparatom ćemo smanjiti liste čekanja, jer smo do sada termine za dijagnostiku dobijali u određenom danu jednom nedeljno na radiologiji. Sada ćemo imati više mogućnosti, tako da će te liste čekanja sigurno biti skraćene. Za sada ćemo doplere krvnih sudova vrata nastaviti da radimo petkom. Ali s obzirom na to da je aparat nekim delom i u našem vlasništvu, moći ćemo da radimo i tokom nedelje kada bude slobodnih lekara, pošto je tu i problem ljudstva“, precizira naš sagovornik.

Ultrazvučni kolor dopler aparat otkriva visoke stepene stenoze krvnih sudova čak i kada pacijenti nemaju velikih tegoba

Potrebe za ovom vrstom dijagnostike su velike.

„Vrlo često skrining metodom nailazimo na pacijente koji su bez nekih velikih tegoba ili sa minimalnim tegobama, a kod kojih nalazimo visoke stepene stenoze krvnih sudova vrata, kada već mora hitno da se reaguje. Kada preti veliki rizik od moždanog udara, kada moraju hitno da se upućuju na vaskularnu hirurgiju i kada mora da se operiše krvni sud. Operacije vaskularne hirurgije, konkretno što se neurologije tiče, se rade u Novom Sadu i Beogradu. Takođe, postoji potreba za redovnim kontrolama kod pacijenata gde nalazimo neke stenoze krvnih sudova i gde je potrebno praćenje u smislu smanjenja i predupređenja novonastalog šloga ili takvih moždanih udara. Trenutno pregledamo 10 do 12 pacijenata nedeljno, plus ležeće pacijente. To fluktuira zavisno od broja i strukture pacijenata“, kaže Derikrava.

„Pored linearne sonde koju mi koristimo za pregled krvnih sudova vrata, ovaj ultrazvučni kolor dopler aparat poseduje još dve sonde. Jedna je za pregled unutrašnjih organa, a druga može da bude u službi kardioloških pregleda i traskranijalnog doplera tj. krvnih sudova mozga“, zaključuje naš sagovornik.

Sredstva za nabavku ovog ultrazvučnog kolor dopler aparata su dobijena na osnovu konkursa Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Zrenjaninskoj bolnici je dodeljeno 5 miliona dinara za realizaciju projekta „Unapređenje zdravstvene zaštite Srednjobanatskog okruga“. Novi aparat je u funkciji od 13. januara ove godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh