I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nastavak saradnje ZREPOK-a i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“

Poslovno udruženje ZREPOK nastaviće sprovođenje dugogodišnjeg programa Letnja stručna praksa kroz saradnju sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin” te će tako i naredne generacije studenata imati priliku da obavljaju praksu u brojnim firmama u Zrenjaninu. Reč je o programu koji studentima nakon završene prakse otvara realnu mogućnost da se zaposle, što ga čini naročito atraktivnim.

– Mi smo posle sedme godine realizacije Letnje stručne prakse uradili analizu uspešnosti programa i utvrdili da je oko 70 odsto studenata–polaznika kasnije i zaposleno u zrenjaninskim firmama. Gledano u brojkama, zaposlenje je pronašlo oko 150 mladih ljudi. To u potpunosti opravdava sprovođenje Letnje stručne prakse i saradnju sa fakultetom u Zrenjaninu, pojasnila je koordinatorka za tehnička pitanja Izabela Kiš, obrazlažući motivisanost tog poslovnog udruženja da potpiše novi protokol.

Protokol o nastavku saradnje i program o sprovođenju Letnje stručne prakse potpisali su predsednik ZREPOK-a Budimir Jovanović i dekanka fakuleta prof dr Dragica Radosav.

Budimir Jovanović i prof dr Dragica Radosav

I Taxi Zrenjanin

– Saradnja sa Tehničkim fakultetom je od početka izvrsna. Mi smo želeli da pomognemo fakultetu i studentima time što ćemo im omogućiti da stručnu praksu obavljaju u našim kompanijama jer, nažalost, svedoci smo da je obrazovni sistem postavljen tako da studenti i srednjoškolci imaju malo mogućnosti da se upoznaju sa realnim sektorom i da provedu neko vreme u firmama koje proizvode ili se bave nekom drugom vrstom delatnosti. U mojoj kompaniji ima pet-šest studenata koji su radili Letnju stručnu praksu. Pokazali su se kao kvalitetni, imali su želju da uče i neki od njih su danas vrlo uspešni i na direktorskim pozicijama, rekao je Budimir Jovanović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Privrednici iz ZREPOK-a sa Tehničkim fakultetom sarađuju od 2010. godine.

– ZREPOK je studentima pružio priliku da iskažu svoj potencijal i znanje. Pre toga je bilo teško da uđu u neke ustanove, firme koje su bile privatizovane. Bio je veliki problem da uđu tamo i da vrše praksu. Ovako smo na jedan vrlo dobar i organizovan način u firmama članicama ZREPOK-a, a kasnije i Unije poslodavaca Srbije- Poslodavci Zrenjanina, pokrenuli obavljanje prakse. Mislim da je to u značajnoj meri doprinelo afirmaciji Tehničkog fakulteta. Naši protokoli, i prethodni i ovaj koji smo danas potpisali, odraz su pravog dualnog obrazovanja. Dakle, to nije klasičan rad u kome student tri meseca vrši po osam sati neki manuelni posao van svoje struke, nego je to visokostručan i kreativan rad pod mentorstvom, onako kako to rade i strane kompanije koje su došle u našu zemlju i koje na taj način dolaze do naših studenata, rekla je prof dr Dragica Radosav.

Obavljanje Letnje stručne prakse traje minimalno 30 a najduže 90 dana. Poslednjih godina podršku programu pruža i Grad Zrenjanin, izdvajajući po 30.000 dinara za svakog studenta koji obavlja praksu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh