I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Novi projekat udruženja „Čep za hendikep“ udvostručiće broj ortopedskih pomagala

Udruženje „Čep za hendikep“ bavi se sakupljanjem svih vrsta plastičnih čepova sa ciljem njihove reciklaže čime se obezbeđuju novčana sredstva za kupovinu ortopedskih pomagala za osobe sa invaliditetom.

-Nastali smo kao neformalna grupa 14. septembra 2012. godine, a 22. aprila 2016. godine, preimenovali smo ime udruženja sa „Pionir“ u „Čep za hendikep“ kako bismo i pravno, u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, zaštitili istoimenu akciju. Uporedo sa akcijom prikupljanja plastičnih čepova koja nije vremenski ograničena, trenutno realizujemo projekat „Učionica radionica“, i to uz ogromnu podršku organizacije CARITAS Srbija. Zamisao je bila da pokrenemo novi krug filantropije, u vidu prikupljanja donacija u polovnim ortopedskim pomagalima. Kroz našu radionicu vršićemo remont i servisiranje ortopedskih pomagala, i na taj način udvostručiti broj ortopedskih pomagala kojima ćemo ispoštovati zahteve OSI. Radionica je kroz navedeni projekat izuzetno opremljena. Imamo profesionalne mašine za šivenje tvrdih materijala, stubnu bušilicu, aparat za varenje, kompresor za farbanje i puno ručnog električnog alata, pojasnio je za naš portal predsednik udruženja, Zoran Martinov.

Fordomanija

Ovo udruženje je nedavno otvorilo i Centar u Banatskom Despotovcu, u okviru kog će se takođe vršiti popravke pomagala.

-Centar u Banatskom Despotovcu radiće u prvih godinu dana na osnaživanju osoba sa invaliditetom, kroz edukaciju i obuku za samostalan servis sopstvenog ortopedskog pomagala. U drugoj godini rada, plan nam je da se Centar osamostali, i da bude socijalno preduzeće u kojem ćemo zaposliti osobe sa invaliditetom, i na taj način odgovoriti na potražnju za servisom istih i znatno umanjiti troškove, dodao je Martinov.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U domen njihovih delatnosti, spadaju i popravka, i prilagođavavanje ortopedskih pomagala.

David iz Mužlje je dete OSI (teži oblik cerebralne paralize). Neurološka kolica koja je dobio od PIO fonda, nisu odgovarala . U centru su ih reparirali i prilagodili njegovim potrebama. To su četvrta kolica po redu, koja su adaptirana za potrebe korisnika.

-Za jedno novo ortopedsko pomagalo potrebno je sakupiti između 5 i 6 tona plastičnih čepova, a za polovno oko 1,5 tonu čepova. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane koji žele da se upoznaju sa našim radom da nam se jave i naravno da daju svoj doprinos u sakupljaju čepova, istakao je Martinov.

Za ortopedsko pomagalo može da aplicira svaka osoba sa invaliditetom kao fizičko lice (roditelji umesto maloletnog deteta), sa prebivalištem u Republici Srbiji. Lekarska komisija odlučuje prema težini slučajeva, kao i nemogućnosti da ostvare pravo preko RFZO-A. Korisnik može aplicirati OVDE 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh