I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Novi pogon u „Radijatoru“ do sredine maja

Zaposleni u ovdašnjem „Radijatoru“, jednoj od najstarijih srpskih livnica, u poslednje vreme nekoliko puta najavljivali su protest zbog kašnjenja plata. Do štrajka, ipak, nije došlo, jer je menadžment otvoreno izneo situaciju u kojoj se firma našla zbog nove investicije.

Kasnili smo sa isplatom februarske zarade. Bruto platni fond u fabrici je 36 miliona dinara mesečno. I pored proseka od 50.000 dinara, što je u branši najveća plata, znam da nije velika s obzirom na troškove života. Poručujem radnicima da izdrže još mesec-dva. Čim krene novi pogon, produktivnost i prihodi biće veći, isplata plata uredna – kaže Nedeljko Grubeša, direktor „Radijatora“.

radijator-zrenjanin

Vlasnik livnice – konzorcijum iz Hrvatske – ugovorom sa Agencijom za privatizaciju iz 2007. godine, obavezao se da investira u rekonstrukciju i dogradnju proizvodne hale. Sve je išlo po planu, do prošlogodišnjeg požara, kada je proizvodnja obustavljena više meseci, pa je posle trebalo i vremena za uhodavanje. Završetak nove investicije pomeren je za ovo proleće, a umesto predviđenih sedam, vrednost je povećana na skoro 10 miliona evra.

I Taxi Zrenjanin

  – Verujemo da ćemo pogon pustiti u rad do sredine maja. U njemu će se proizvoditi roba namenjena tržištu Nemačke. Reč je o programu koji se radio u Hrvatskoj, a sada će alate i kupce preuzeti zrenjaninska fabrika – objašnjava Grubeša, a zahvaljujući novoj liniji, kapacitet „Radijatora“ povećaće se za 20.000 tona odlivaka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U stvari, u najboljim danima, zrenjaninski livci dostizali su proizvodnju od 18.000 tona godišnje. Pre jesenjeg požara ostvaren je približan učinak, a već za godinu-dve najavljuje se godišnja produkcija od 35.000 tona odlivaka. Praktično, proizvodnja će biti udvostručena, što treba da osigura i budućnost livnice.

Proizvodi „Radijatora“, inače, uglavnom se plasiraju u inostranstvu. Peći i kamini, ali i artikli iz programa šahtova i takozvanog moduliranog liva, imaju kupce u Španiji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj, bivšim jugoslovenskim republikama. Samo u Oman lane je izvezeno šahtova u vrednosti od skoro milion evra. Svi programi radili su se na istoj liniji, a zahvaljujući novom pogonu, biće razdvojeni, uz povećanje produktivnosti i smanjenje škarta.

Ovde je trenutno zaposleno 520 ljudi, od toga 380 u direktnoj proizvodnji, o kojoj brinu i 32 inženjera. Za rad na novoj liniji osposobljava se 80 radnika, a kako u narednom periodu čak 60 odsto livaca odlazi u penziju, „Radijator“ najavljuje podmlađivanje kadrovske strukture i zapošljavanje većeg broja novih stručnjaka.

Izvor, foto : novosti.rs, Sl. Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh