I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Novi operacioni sto za zahvate u ortopediji doprinosi efikasnijem lečenju pacijenata

Opšta bolnica “Đorđe Joanović” iz Zrenjanina je od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo preko konkursa dobila mobilni operacioni sto sa elektrohidrauličkim podešavanjem za potrebe ortopedije sa traumatologijom. Vrednost ove investicije je preko 7,5 miliona dinara.

Tokom 2019. godine Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za zrenjaninsku bolnicu izdvojio više od 32 miliona dinara.

“Od tih 32 miliona koji su iskorišćeni za nabavku opreme u našoj bolnici, preko 7,5 miliona dinara je opredeljeno za nabavku novog operacionog stola koji će da posluži u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji. Ako one stare narodne izreke da „bez alata nema zanata“ i „koliko para toliko muzike“ vrede u medicini, onda je to svakako u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji. Ona je iz dana u dan sve zahtevnija. Da bismo uopšte mogli da razmišljamo o vrlo komplikovanim i zahtevnim operacijama u lečenju ortopedskih bolesti, kao i u traumatologiji lokomotornog sistema prvi korak jeste dobar operacioni sto“, kaže dr Jovan Sekulić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

PerSu marketi

dr Jovan Sekulić

„Mi smo uspeli ove godine da izdejstvujemo od Pokrajinskog sekretarijata jedan moderan operacioni sto. On se može koristiti kako za hladne, planirane operacije u ortopedskoj hirurgiji, tako i za prelome lokomotornog sistema. To znači da on ima specijalne nastavke. Oni se mogu koristiti da bi se zahtevne operacije u lečenju preloma lokomotornog sistema mogle obaviti“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Novi operacioni sto za ortopediju sa traumatologijom posle 16 godina

Ortopedska hirurgija se veoma brzo razvija. Svake godine u njoj se javljaju nove tehnologije.

„Da bismo mogli da ih primenimo, neophodno je da imamo adekvatan operacioni sto. Prethodni sto je nabavljen, mislim, 2003. godine. Operacioni blok i našu operacionu salu ćemo i dalje u 90 posto slučajeva koristiti za lečenje ortopedskih bolesti tj. osteotomija, artroplastika, proteze kuka… Traumatologiju radimo uglavnom u Urgentnom centru. Danas ste imali ekskluzivnu priliku da vidite kako ovaj sto, koji je predviđen za hladne operativne zahvate, može da posluži i u lečenju preloma. Ovih dana nam se pokvario sto u Urgentnom centru. Uspeli smo paciijente da operišemo u operacionom bloku koji nije predviđen za traumatologiju, ali se tu može i to raditi“, kaže doktor Sekulić.

„Izuzetno sam zadovoljan nabavkom ovog stola. Naravno, to nije kraj u našim stremljenjima i našim zahtevima. Očekujemo da ćemo sledeće godine, takođe, pribaviti još jedan moderan baterijski sistem, sistem za sečenje i bušenje kostiju. Kao i da ćemo primenjivati nove tehnologije u lečenju bolesti i trauma lokomotornog sistema“, dodaje naš sagovornik.

Brže, lakše, efikasnije, bezbolnije intervencije

Novi sto koji se koristi u ortopediji i traumatologiji omogućava da se operacije brže i lakše odrade.

„Operacije koje radimo poslednje 2-3 godine i za koje smo se izborili preko novih tehnologija lečenja pacijenata su kud i kamo lakše, brže, efikasnije, bezbolnije. Sa mini-incizionim tehnikama izvesnije je zarastanje preloma. Kraće je odstustvo sa posla, manji je gubitak krvi, a samim tim kraće je zadržavanje u bolnici. Operacije o kojima govorim su, pre svega, operacije u traumatologiji. To su tzv. intramedularne ostave osteosinteze gde se koriste intramedularni klinovi za lečenje preloma dugih kostiju. Takođe, tu su i mipo tehnike tj. tehnike osteosinteze anatomskim kopčama i zavrtnjima“, precizira doktor Sekulić.

„Mogu da kažem da je do sada sve to bilo prepušteno ličnom entuzijazmu pojedinih lekara. Tu mislim na odluku u kojoj meri će se te nove tehnologije koristiti. Raduje me to što je ove godine ministarstvo prepoznalo taj problem. Da bi se uniformisalo zdravstvo u jednom nivou zdravstvene zaštite u svim bolnicama oni su raspisali centralizovanu nabavku osteosintetskog materijala tako da hteli-ne hteli mi moramo da pratimo nove tehnologije i da primenjujemo savremene trendove u lečenju pacijenata. Mi godišnje imamo oko stotinak preloma samo gornjeg okrajka butne kosti tj. preloma u predelu kuka i 20-ak preloma gornjih ekstremiteta. Ukupno radimo između 400 i 500 hladnih operacija, gde ne računamo povrede i još toliko otprilike uradimo operacija u Urgentnom centru. Znači blizu hiljadu operacija godišnje se odradi u zrenjaninskoj bolnici kada je reč o ortopediji sa traumatologijom“, precizira naš sagovornik.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh