I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Novi logopedski aparat pomoći će velikom broju dece

Logopedske tretmane u Zrenjaninu, u sklopu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” obavljaju dva zaposlena logopeda, u istom prostoru i na istom aparatu koji je star 12 godina. Nedavno je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za kupovinu novog aparata, što bi trebalo značajno da poboljša svakodnevne uslove rada sa decom.

– Aparat se intenzivno koristi jer se tretmani za decu zakazuju na svakih pola sata, pa je zato često u kvaru i u proseku ide na opravku bar jednom godišnje, kažu nam u Domu zdravlja.

Kolika je potreba za nabavkom novog aparata govore i podaci o broju tretmana. Dnevno kroz logopedsku ambulantu prodje od 15 do 23 pacijenata. Detaljnija evidencija iz prethodnih godina pokazuje da jedan od dva logopeda u zrenjaninskom Domu zdravlja godišnje ima oko dve hiljade pacijenata.

Fordomanija

– Aparat se koristi kod svakog tretmana gde je potrebno. Pored tretmana, prethodno radimo predhodno dijagnostiku (primenjujemo odgovarajuće testove za određenu govornu patologiju) i radimo timski: logoped- psiholog- pedijatar čine taj tim kada usaglašavamo stavove svih nas u vezi problema koje dato dete ima, kažu u logopedskoj ambulanti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nabavka novog aparata će delimično rešiti problem. Poboljšaće se kvalitet tretmana – jer normalan put učenja izgovora jeste učenje slušanjem. Slušanjem se percipiraju glasovi – jer oni se stalno menjaju u skladu sa artikulacijom okolnih glasova, i to ne samo onih koji se dodiruju, nego i onih međusobno udaljenih. Ne menja se samo mesto i način artikulacije pojedinih glasova, već se menja i akustička struktura izgovorenih glasova. Novi i kvalitetniji aparat će smanjiti dužinu tretmana, rezultati će biti brži, pa će druga deca manje čekati da započnu sa tretmanima, jer se kod zakazivanja prvog pregleda u proseku čeka oko mesec dana.

-Tretmane zakazujemo jednom nedeljno i ređe da bi sva deca došla na red, češće ne možemo, kažu logopedi.

Logopedska ambulanta u Zrenjaninu trenutno pokriva ceo Srednjobanatski okrug, a ovde podsećaju da je situacija takva da naša deca sve kasnije progovaraju i da ima više dece sa govornim i jezičkim poremećajima nego ranijih godina.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh