I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Novi kriterijumi za besplatne udžbenike

Od školske 2015/16. godine deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica, dobijaće besplatne udžbenike od države, bez obzira da li pohađaju osnovnu ili srednju školu, i te knjige neće morati da vraćaju, odlučilo je Ministarstvo prosvete.

udzbenici

Pošto pojedini izdavači po školama već nude udžbenike za sledeću godinu, iz Ministarstva apeluju na škole, nastavnike i roditelje da ne ulaze u postupak nabavke udžbenika do kraja marta, kada će biti poznato koji učenici i u kom obimu dobijaju besplatne udžbenike.

U prvoj polovini marta roditelji će moći da se na osnovu formiranih kriterijuma prijave za besplatne udžbenike, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i navedeno da će narednih dana sve škole u Srbiji biti obaveštene o novom planu raspodele knjiga.

I Taxi Zrenjanin

Besplatni udžbenici prethodnih godina davani su na korišćenje svim učenicima u Srbiji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, i to za predmete: maternji jezik, matematika i svet oko nas, dok su za ostale predmete roditelji sami nabavljali udžbenike.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Taj model pokazao je niz manjkavosti, što će, kako veruju u Ministarstvu prosvete, primenom novih kriterijuma biti otklonjeno.

Takođe, upotreba knjiga iz tog projekta imala je veliko ograničenje – učenici su imali obavezu da po završetku školske godine udžbenike koji su dobili na poklon vrate neoštećene.

Đaci nisu smeli da pišu po knjigama, da podvlače tekst, morali su da se trude da ih očuvaju kako bi i naredne generacije mogle da ih koriste.

Zato je novim planom raspodele odlučeno da učenici knjige mogu da zadrže i po završetku školske godine, rečeno je u Ministarstvu.

Izvor: Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh