I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nove blokade puteva u Banatu

Poljoprivrednici i dalje drže u blokadi Stari most na Tamišu, koji je delimično prohodan, dok je novi put od Pančeva ka Beogradu u potpunosti blokiran.

Svi koji žele sada da dođu u Beograd iz Pančeva mogu to učiniti jedino preko Starog mosta na Tamišu, ali zaobilazeći glavni putni pravac.

Na novom putu stvorena je kolona duga više stotina metara sastavljena, uglavnom, od „teretnjaka“ i, kako ističu zemoljoradnici, koji od juče učestvuju u blokadi na tom putnom pravcu, propuštaju se „samo hitni slučajevi.“

Glavna ulica, kojom se iz Pančeva vozila kreću ka Starom mostu na Tamišu, je potpuno blokirana, ali laka putnička vozila i pešaci do mosta mogu da prođu okolnim ulicama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Na pitanje do kada planiraju da blokiraju saobraćaj u ovom delu južnog Banata, nezadovoljni seljaci su rekli izveštačima Tanjuga „da sve zavisi od ishoda pregovora predstavnika zemljoradnika i Vlade Srbije“ koji bi, kako tvrde zemljoradnici, trebalo da se održe danas popodne.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika iz sela Crepaje Miroslav Grubanov rekao je za Tanjug da je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović juče inicirala pregovore nezadovoljnih poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede koji će, kako se očekuje, biti održani kasnije danas.

Grubanov smatra da bi se ti pregovori mogli završiti nekom vrstom kompromisa. On je, međutim, kritikovao novi način subvencionisanja po prinosu umesto ranijeg po hektaru, istakavši da se takav sistem ne primenjuje u Evropi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji treba što hitnije doneti zakon o subvencionisanju i dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede. Grubanov tvrdi da u protestu ne učestvuju samo vlasnici velikih imanja, već takođe srednji i mali zemljoradnici.

Dežurna patrola saobraćajne policije je rekla Tanjugovom izveštaču da nezadovoljni paori, koji traže da im se i dalje isplaćuju subvencije od 14 hiljada dinara po haktaru, a ne po ostvarenom prinosu,putne pravce prema Beogradu blokaraju sa oko 170 traktora.

Prema navodima saobraćajne policije, saobraćaj na putu od Pančeva ka Starčevu, koji je juče popodne bio onemogućem zbog blokade, sada se obavlja normalno, kao i na putnim pravcima prema Kovačici i Jabuci.

Traktorske blokade ukinute su delimično na dva mosta na Tamišu. Ukinuta je blokada na mostu preko rukavca Tamiša kod Čente, tako da je prohodan magistralni put Zrenjanin-Beograd, potvrđeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Zrenjaninu.

U informativnoj službi te policijske uprave kažu da je Žabaljski most na Tisi, na putnom pravcu Zrenjanin – Novi Sad prohodan za saobraćaj sa banatske strane.

Prema informacijama dobijenim od banatskih ratara, sa druge strane žabaljskog mosta su bački zemljoradnici sa traktorima, koji povremeno propuštaju vozila, ali tu infomaciju nisu potvrdili ni demantovali u Policijskoj upravi u Zrenjaninu, jer je taj deo puta u nadležnost novosadske policije.

Član Predsedništva Udruzenja zemljoaradnika Šaca Đera rekao je za Tanjug da im policija nije dozvolila da se jutros na most vrati dvadesetak traktora, koji se sada nalaze pored magistralnog putra Zrenjanin-Novi Sad, čekajući nastavak pregovora sa nadležnim drzavnim organima.

 

Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh