I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nov sistem plaćanja na parkingu na Žitnom trgu

Na parkingu na Žitnom trgu nedavno je počeo da radi potpuno novi sistem naplate parkiranja. U JKP “Pijace i parkinzi” kažu da je na ovaj način smanjeno zadržavanje vozila na naplatnim rampama, što je često bila primedba korisnika. U narednom periodu u planu je da se omogući i elektronska naplata parkiranja. U novi sistem naplate parkiranja uloženo je 2,5 miliona dinara plus PDV, a novac je obezbeđen iz sopstvenih sredstva firme.

JKP „Pijace i parkinzi“ Zrenjanin je i u prethodnom periodu najavljivalo investiranje u modernizaciju posebnih parkirališta, na teritoriji grada. U skladu sa tim pristupilo se osavremenjavanju parkinga na Žitnom trgu.

PerSu marketi

“Pomenuti zatvoreni parking je u prethodnom periodu pretrpeo promene u softverskom i hardverskom smislu. Tako da sada imamo jedan savremeni vid kontrole i naplate parkiranja. Da bismo što više približili novine u načinu korišćenja parkinga na „Žitnom trgu“ moramo da kažemo da je ulaz na parking bezkontaktni. To znači da korisnici više ne moraju da se zadržavaju na ulaznoj rampi i da uzimaju bar-kod tikete, kako bi sa njima obavili kasnije plaćanje. Vozila se na ulazu snimaju putem kamera i softverski obrađuju u smislu vremena zauzeća parkinga. Hardverski deo koji se odnosi na kvalitet rampi, je urađen tako da su rampe zglobne. Ako dođe do naleta vozila na rampu, zglob rampe odreaguje i umanjuje štetu, kako na vozilu tako i na samoj rampi”, objašnjava Ilija Mandić, direktor JKP “Pijace i parkinzi”.

Ko mora, a ko ne mora da se zaustavi na naplatnoj rampi na Žitnom trgu?

“Ako su u dozvoljenom vremenu zadržavanja, vozila se na izlazu ne zaustavljaju. Kamera ih prepoznaje i automatski podiže rampu sa informacijom na displeju koja je vidljiva za korisnika parkinga. Vozila koja na izlazu moraju da se zadrže zbog plaćanja, imaju uvid u vreme zadržavanja na parkingu putem displeja na samom šalteru naplatne kućice. Kao i na velikom displeju preko od parkinga na izlazu. Tamo se očitavaju tablica i iznos koštanja parkiranja. Sistem je tako osmišljen da svi korisnici koji su neki vid pretplatnika i plaćanje obavljaju na blagajni preduzeća, nemaju potrebu zaustavljanja na izlaznoj rampi. Ulazna kamera ih je prepoznala kao korisnik-pretplatik, što u mnogome ubrzava protok vozila i smanjuje vreme zadržavanja na izlaznoj rampi”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Video nadzor na parkingu Žitni trg

U sklopu uvođenja novog sistema naplate parkiranja na parkingu “Žitni trg” postavljen je i video nadzor.

“Ceo prostor oko same naplatne kućice se snima nadzornim kamerama, kao i sam rad inkasanata na naplati parkiranja. Tako da se sve anomalije evidentiraju u realnom vremenu i prosleđuju centru za nadzor rada parkinga”, kaže Mandić.

U narednom periodu u planu je dodatno osavremenjavanje sistema naplate na parkingu “Žitni trg”.

“Ono što još nije u funkciji, a u planu je daljeg usavršavanja naplate, jeste elektronska naplata parkiranja (ENP). Ona korisnicima omogućava da se naplata vrši preko njihovog platnog računa koji bi sami putem adekvatne aplikacije aktivirali. Time bi sebi omogućili ulazak i izlazak sa parkinga bez zadržavanja. Ideja preduzeća jeste i brendiranje naplatne kućice na parkingu „Žitni trg“. Ona bi trebalo da bude u bojama firme, sa postavljenim reklamnim panelima. Oni bi bili namenjeni za davanje informacija korisnicima parkinga o uslovima korišćenja. Takođe, i za treća lica koja bi pomenuti reklamni prostor koristili za lične potrebe i promovisanje svojih usluga”, objašnjava naš sagovornik.

“Sve navedeno je bilo u planu preduzeća, sa ciljem unapređenja rada, modernizacije usluga i povećanje prihoda preduzeća. A to i u prvom mesecu daje rezultate u povećanju broja naplaćenih sati”, zaključuje na kraju razgovora Ilija Mandić, prvi čovek JKP “Pijace i parkinzi“.

Pre nego što je nov sistem naplate parkiranja postavljen, na parkingu “Žitni trg” uvedena je naplata parkiranja tokom 24 sata, kako bi se koristnici ovog parkinga navikli na novonastalu situaciju. Parkiranje na Žitnom trgu se i sada plaća čitavog dana i čitave noći, a cena jednog sata parkiranja je 40 dinara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh