I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nova projekcija filma o nekadašnjem privrednom divu – kombinatu „Servo Mihalj“

Zrenjaninski socijalni forum organizuje u ponedeljak, 28. januara 2019. drugo prikazivanje dokumentarnog filma o Kombinatu Servo Mihalj.

Zrenjanin je nekad bio jedan od najznačajnijih industrijskih centara u SFRJ, sa moćnom prehrambenom, ali i metalnom i tekstilnom industrijom. U procesima liberalne tranzicije fabrike su gotovo u potpunosti uništene, a nova preduzeća se ne osnivaju onom brzinom kako su to protagonisti tranzicije najavili. Danas se nameće stav da je socijalistički model privrednog razvoja bio neefikasan, iako je u socijalističkom periodu grad doživeo svoj najveći privredni i kulturni uspon.

Koliko je ovaj gigant bio moćan neka posluži samo nekoliko podataka. Kombinat „Servo Mihalj“  je raspolagao sa 240.000 hektara obradivih površina, imao je 42 fabrike, zapošljavao 24.000 radnika i sarađivao sa 25.000 kooperanata. Kombnat je realizovao prvo zajedničko jugoslovensko ulaganje sa zapadnim partnerom – izgrađena je fabrika lekova „Jugoremediju“ sa nemačkim „Hehstom“. Skrobara „IPOK“ dobila je licencu za  dekstrozu od američkog“CPC“, američka firma „Helen Kertis“ prvu licencu u Evropi dala je zrenjaninskom „Luksolu“. „Žitoprodukt“ je primerice snabdevao pecivom  sve  „Mekdonaldse“ ondašnje Jugoslavije. U narodu je uvek kružila rečenica da je godišnja proizvodnja ulja, šećera, brašna, mesa i drugih  proizvoda dostizala dužinu kompozicije voza dugu od Beograda do Bara i nazad. Film je producirao Radnički  video klub.

PerSu marketi

Nakon projkecije je predviđen i razgovor o temi Privreda u Zrenjaninu u socijalističkom periodu – O iskustvima života i rada u vremenu samoupravljanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Projekcija i razgovor će biti održani u Čitaonici (mala sala) zrenjaninske mesne zajednice Veljko Vlahović i Sonja Marinković na Bagljašu, sa početkom u 19 sati. Razgovor će moderirati Branislav Markuš, aktivista ZSF-a.

foto: printscreen youtube.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh