I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Noćas kazaljke sata vratite za jedan sat unazad – nekome duže spavanje, nekome 3. smena

Zimsko računanje vremena u Srbiji počinje u noći između  24. na 25. oktobar, pomeranjem kazaljki na časovniku za jedan sat unazad odnosno sa 3.00 na 2.00 h –  saopšteno  je iz Direkcije za mere i dragocene metale  Ministarstva privrede.

satovi časovničar

Pomeranje kazaljki prvi put 1916 – poslednji 2021 ?

Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih časova „premešta“ na večernje. Letnje računanje vremena, čiji je cilj uglavnom ušteda električne energije, kod nas je prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine. Danas na svetu 110 od 192 države koristi takozvano letnje računanje vremena. Ova praksa ne postoji u Japanu, Kini, Južnoj Koreji, Rusji, Turskoj kao i širom afričkog kontinenta gde ova mera nikad nije zaživela.

Evropski parlament  2019. godine izglasao je da se ukida pomeranje časovnika od 2021. godine. Tada će  zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. Zasada je nepoznanica kako će to izgledati u praksi ako ne odluče sve zemlje isto.

PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh