I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Noć istraživača privukla veliki broj mladih Zrenjaninaca (FOTO)

Manifestacija Noć istraživača, održana je po sedmi put u našem gradu, a kao i prethonih godina izmamila je mnoge naše sugrađane, posebno one najmlađe, da posete programe i zainteresuju se za nauku. Dešavanja su održana na četiri lokacije u gradu – u Kulturnom centru, Baroknoj sali skupštine grada, gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, Narodnom muzeju i Startit centru. Program je bio veoma bogat i raznovrstan, pa su posetioci tokom nekoliko sati mogli da posete od zabavnih eksperimenata do poučnih predavanja.

Glavni organizator zrenjaninske Noći istraživača je Visoka tehnička škola strukovnih studija, a ovogodišnju manifestaciju zvanično su otvorili u Kulturnom centru prof. dr. Milorad V. Rančić, prof dr. Danijela M. Jašin i pomoćnik gradonačelnika – Duško Radišić.

Na veoma posećenom štandu Visoke tehničke škole strukovnih studija predstavljeno je nekoliko zanimljivih stvari. U prvom delu se nalazio 3D štampač koji je predstavljen u radu uživo kao i figurice koje su ranije odštampane.

I Taxi Zrenjanin

demonstracija rada 3D štampača

U drugom se moglo videti nekoliko ogleda – posetioci su mogli da vide na koji način se može napraviti lava lampa, eksperiment sa suvim ledom, ali i kako je moguće upaliti novčanicu, a da ona ne izgori.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

eksperiment suvim ledom

Na štandu Elektrotehničkog instituta DEC doo, mogao se isprobati čuveni Teslin transformator i Teslino jaje.

Teslin transformator

Teslino jaje

„Zanimljiva mikrobiologija”, bila je tema štanda Zavoda za javno zdravlje. Predočeno je na koji način bakterije rastu na određenim podlogama, mogle su se pogledati i na mikroskopu, a svim zainteresovanim podeljena su i uputsva, na koji način se pravilno peru ruke.

Obojena hemija je bila tema koju su predstavili iz HTPŠ „Uroš Predić”. Oni su posetiocima predstavili nekoliko hemijskih ogleda raznim vrstama šećera, kao i proces oksidoredukcije.

Mamut Kika je najznanimljiviji eksponat Narodnog muzeja u Kikindi i kao takav, predstavljen je na njihovom štandu. Pored informacija o Kiki, mogao se videti i pravi mamutov zub težak čak 5 kilograma.

Robot sastavljen od komponenti koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji predstavljen je na štandu Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”. Za kompletnu izradu jednog ovakvog robota bilo je potrebno 2 meseca.

 

I đaci nekoliko osnovnih škola pokazali su svoje umeće demonstrirajući svoje oglede posetiocima u Kulturnom centru.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh