I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Noć istraživača privukla veliki broj mladih Zrenjaninaca (FOTO)

Manifestacija Noć istraživača, održana je po sedmi put u našem gradu, a kao i prethonih godina izmamila je mnoge naše sugrađane, posebno one najmlađe, da posete programe i zainteresuju se za nauku. Dešavanja su održana na četiri lokacije u gradu – u Kulturnom centru, Baroknoj sali skupštine grada, gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, Narodnom muzeju i Startit centru. Program je bio veoma bogat i raznovrstan, pa su posetioci tokom nekoliko sati mogli da posete od zabavnih eksperimenata do poučnih predavanja.

Glavni organizator zrenjaninske Noći istraživača je Visoka tehnička škola strukovnih studija, a ovogodišnju manifestaciju zvanično su otvorili u Kulturnom centru prof. dr. Milorad V. Rančić, prof dr. Danijela M. Jašin i pomoćnik gradonačelnika – Duško Radišić.

Na veoma posećenom štandu Visoke tehničke škole strukovnih studija predstavljeno je nekoliko zanimljivih stvari. U prvom delu se nalazio 3D štampač koji je predstavljen u radu uživo kao i figurice koje su ranije odštampane.

I Taxi Zrenjanin

demonstracija rada 3D štampača

U drugom se moglo videti nekoliko ogleda – posetioci su mogli da vide na koji način se može napraviti lava lampa, eksperiment sa suvim ledom, ali i kako je moguće upaliti novčanicu, a da ona ne izgori.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

eksperiment suvim ledom

Na štandu Elektrotehničkog instituta DEC doo, mogao se isprobati čuveni Teslin transformator i Teslino jaje.

Teslin transformator

Teslino jaje

„Zanimljiva mikrobiologija”, bila je tema štanda Zavoda za javno zdravlje. Predočeno je na koji način bakterije rastu na određenim podlogama, mogle su se pogledati i na mikroskopu, a svim zainteresovanim podeljena su i uputsva, na koji način se pravilno peru ruke.

Obojena hemija je bila tema koju su predstavili iz HTPŠ „Uroš Predić”. Oni su posetiocima predstavili nekoliko hemijskih ogleda raznim vrstama šećera, kao i proces oksidoredukcije.

Mamut Kika je najznanimljiviji eksponat Narodnog muzeja u Kikindi i kao takav, predstavljen je na njihovom štandu. Pored informacija o Kiki, mogao se videti i pravi mamutov zub težak čak 5 kilograma.

Robot sastavljen od komponenti koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji predstavljen je na štandu Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”. Za kompletnu izradu jednog ovakvog robota bilo je potrebno 2 meseca.

 

I đaci nekoliko osnovnih škola pokazali su svoje umeće demonstrirajući svoje oglede posetiocima u Kulturnom centru.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh