I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Niže cene za korisnike daljinskog grejanja

U okviru 104. sednice Gradskog veća, danas se razmatrao Predlog Rešenja o davanju saglasnosti JKP “Gradska toplana” Zrenjanin na izvornu cenu grejanja za varijabilni deo.

radijator
Gradonačelnik Janjić je, komentarišući današnju sednicu, rekao da je za sve građane, koji za zagrevanje svojih stanova koriste sistem daljinskog grejanja, dobra vest smanjenje cene varijabilnog dela za 11.95 odsto.

– Gledaćemo da tu cenu održimo što duže možemo. Mislim da ove godine neće biti izmene cena, rekao je Janjić.

Izvestilac po tački dnevnog reda koja se ticala smanjenja cene grejanja, direktor “Gradske toplane” Aleksandar Starčević je naglasio da to preduzeće pred početak svake nove grejne sezone usklađuje cene. Kako je naveo, ove godine snižena je cena gasa, odnosno da je izvorna cena za prošlu godinu iznosila 42, 25 dinara po metru kubnom, a da je ona sada 36,61 dinar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

-Na osnovu toga izvršili smo kalkulaciju i podneli zahtev Gradskom veću da se izvrši smanjenje cene varijabilnog dela da bi cena sa 6,17 dinara, koliko je bila u prošloh grejnoj sezoni, sišla na 5,43 dinara po kilovat satu. Varijabilni deo se menja, fiksni deo ostaje isti i to bi bilo smanjenje varijabilnog dela u iznosu od 11,95 procenata” rekao je Starčević i ukazao da to preduzeće u novu grejnu sezonu ulazi sa cenama koje su na nivou onih iz 2013. godine.

– Preračunato na kvadrat, cena grejanja u Zrenjaninu za sve potrošače 86 dinara plus PDV, to je cena iz 2013. godine, s tim da smo te godine imali dve vrste potrošača, jedni su plaćali 86 dinara, a drugi 126 i sada vidimo da prelaskom na tarifni sistem potrošači imaju bolje uslove – objasnio je on.

Starčević je kazao da je tarifni sistem naplate u Zrenjaninu, koji je počeo da se primenjuje prošle godine, u najboljoj meri zaživeo, a da je oko 10 odsto potrošača ušlo u individualno merenje.

– Imamo pokazatelje da je još veliki deo potrošača prešao na merenje jer su shvatili da bez štednje nema jeftinijeg grejanja. Ono što će Grad uraditi jeste da će iz budžeta biti odvojena sredstva za energetsku efikasnost. Prema mojim saznanjima, verovatno će se ići na zamenu stolarije. Toplana je apelovala da se građanima omogući zamena stolarije jer će se efekti zamene stolarije najpre pokazati, u smislu uštede energije – rekao je još direktor “Gradske toplane” i ukazao da je potrošnja energije u Zrenjaninu, u odnosu na 2011. i 2012. godinu, niža za oko 15 odsto.

Nove cene varijabilnog dela važe od 2. oktobra ove godine.

Izvor: zrenjanin.rs   

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh