I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nikada bolje nismo upoznali svoju zemlju – biciklom po zapadnoj Srbiji (FOTO)

Nakon što smo nedavno video reportažom predstavili našeg sugrađanina Nikolu Pešića i  opisali kako izgleda turizam na dva točka – tzv. cikloturizam putem fotografija i teksta u prilici smo da vidimo kako je izgledala jedna od pravih avantura.

Pešić se sa svojim drugarima  Željanom Popovim, Dušanom i Nenadom Mudrićem zaputio put zapadnog dela Srbije u nameri da pređu minimalno 750 kilometara.

 – Ruta je zamišljena  tako da izgubimo po 37 kg telesne mase, 1756 litara znoja i 17 pari guma i milijarde i milijarde negativnih čestica raspoloženja – malo u šali više u zbilji je rekao Pešić u najavi putovanja.

I Taxi Zrenjanin

Na svoju ukupno 4. avanaturu ovog tipa ovi momci zaputili su se 15. avgusta, a kako je izgledala prenosimo vam u formi foto i tekstualnog dnevnika.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dan 1. Početak dana smo super proveli, lepa vožnja do Novog Sada i okupljanje ekipe do početka prave avanture i pucanja drugarove gume. Nastavljamo preko skele iz Begeča do Banoštora.

Sledi uspon na Frušku Goru i malo vožnje, malo guranja. Zatim sledi spust ka Sremskoj Mitrovici i ulazak u kišnu zavesu, gde smo završili mokri do gole kože i naravno meni puca guma. Sve odradimo u rekordnom vremenu i nastavljamo dalje. U Sremskoj Mitrovici nas dočekuju dobri ljudi Željko Sosm i njegov prijatelj Dejan , koji nam pokazuju mesto gde možemo da kampujemo. Ostajemo ovde do sutra, a onda koooo zna gde.

 Dan 3. Živi smo svi, mrdamo jače nego ikad. Jučerašnji dan smo proveli u Bosni, tako da smo sve vreme bili u romingu, te zbog toga nije bilo ni objave. Vozili smo od Sremske Mitrovice do etno sela Stanišići, koje rado preporučujem svima jer je mesto fantastično, zatim preko Bijeljine, gde je naravno napravljena pauza za ćevape, do mesta Janja gde kampujemo. Današnji dan započinjemo vožnjom do granice i povratka u Srbiju, nakon čega obilazimo Banju Koviljaču i Sunčanu reku do mesta Lonjin, gde pronalazimo savršeno mesto za kamp. 

Dan 4. Definitivno najkraće bicikliranje od svih u mojoj biciklističkoj epohi. Pređenih jedva 45 km zbog nenormalnih pljuskova koji su nas usput hvatali.

Obišli smo kanjon reke Trešnjice, u planu smo imali da stignemo do Perućca, ali ipak smo se jedva dovukli do sela Gvozdac gde smo stali da se sakrijemo od kiše u kafani Drina, a na kraju i ostali da prenoćimo kod domaćina ispod terase. Vreme za ovu turu definitivno nije na našoj strani, ali ne damo se.  Guramo jači nego ikad, a sutra ćemo sigurno gurati, ali na Tari.

Dan 5. Da li ste nekad putovali od kafane do jezera ceo dan ? E, pa mi jesmo!  Danas smo vozali od Gvozdenca do Mitrovca na Tari, oko 50 km. Krenuli smo jutros po oblačnom vremenu i vozali po prelepim predelima uz Drinu.

U Perućcu smo obišli reku Vrelo ili Godina koja je duga 365 m, te zbog toga i nosi to ime. Nakon toga počinje uspon sa 250m/nv do Mitrovca koji je na 1100m/nv, prelepi predeli ali i duša u nosu  Posle odmora, stižemo na Zaovinsko jezero gde ćemo kampovati, a sutra najverovatnije put Višegrada.

 

Dan 6. Najbaksuzniji dan ikada.

Posle hladne noći i spavanja na neravnom terenu na Zaovinskom jezeru, odlazimo na obližnji izvor da natočimo vode i u tom memontu razbijam bidon sa kojim imam taman vode za moje potrebe.

Kasnije shvatam da sam u nekom trenutku izgubio i jastuk. Na jednoj od pauza pada mi bicikl i lome mi se naočare. Još sam upao i u blatnjavu jamu i sav se uprljao. Nadam se da nas noćas neće medved napasti.

Od lepših stvari danas smo obišli Mitrovac na Tari, tepih livadu, spust sa Tare i Kremansko proročanstvo. Više sreće drugi put, možda vec u narednom broju koji izlazi sutra. Vidimo se!

Dan 8. Evo nas ponovo posle jednog dana u inostranstvu. Jučerašnji dan proveli smo na putu od Mokre Gore do Višegrada, gde smo spavali pored razrušene brane u naselju do Višegrada.

Ujutru nas je dočekala ogromna magla i hladna noć gde sa mokrim šatorima nastavljamo put. Stižemo u Visegrad, obilazimo grad, Andrićevu učionicu, Andrićgrad, na Drini ćupriju i naravno sledi dopunjavanje mog rezervoara adrenalina spuštanjem zip linom preko Drine.

Sledi uspon do Mokre Gore i noćenje u dvorištu vikendice kod Nenadovog i Dušanovog brata. Danas počinje povratak. 

Dan 10.

Hej, hej, heeej, pitate se gde smo ? Ni mi nismo znali do pre sat vremena. Jučerašnji dan proveli smo u kanjonu reke Đetinje i zbog toga celog dana nismo imali signala. Noć smo proveli u lekovitoj banji Stapari nadomak Užica.

Oduševljeni Užicem i komplet lepinjom nastavljamo preko brda, šuma, loših puteva i divljina do Kosjerića gde ćemo uz kišu, noć provesti na poligonu za auto školu. Približavamo se konačnoj destinaciji i memorisanju hiljada utisaka sa ove avanture.

 

Dan 11. Au kakav dan !

Današnji dan je zlo zla zloovog najgoreg neprijatelja zla zlog.

Jutros oko 5 budi nas opaaasna grmljavina koja se nalazi tik iznad nas i prooovala oblaka. Pljusak koji je padao do 9 natopio nam je sve stvari i uzrokovao da Dušan i Nenad prekinu ovu avanturu, sednu na voz i iz Kosjerića nastave do Beograda.

Nastavljam sa Željanom do Valjeva gde i on odlučuje da me napusti i takođe ode za Beograd. Ostajem ponovo sam na putu, nastavljam prema Šapcu i nalazim mesto za kamp 25 km pre grada. Idemo do kraja kao i uvek  Do petka se nadam da cu i ja završiti ovu avanturu. Vidimo se!

 

Dan 12. Kraj kraj kraj !

Završila se i ova avantura po zapadnoj Srbiji u trajanju od 12 dana i 812 km. Danas je oboren rekord u dužini vožnje. Ustao sam u 5, osušio šator i krenuo u boj. Počevši na oko 35 km od Šapca, vozio sam preko Rume, Iriga i Iriškog venca do Novog Sada gde sam se ponovo sastao sa Dušanom i vozio skroz do Zrenjanina. Rekordnih 150 km opaaaasne voznje preko brda, dolina, brda, dolina, brda, dolina, ravnice, ravnice, ravnice, ravnice. Za kraj, posle 812 km i 50 sati vožnje želim da se zahvalim svima na ogrooomnoj podršci i da se ponovo družimo na nekim novim avanturama, a koje će prevozno sredstvo biti, ostaje da vidimo. Živi mi bili i neka su Vam sve gume krute Santa Maria Della Salute!

 

FOTOGALERIJA

Ruta: Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Bogatić, Etno selo Stanišići (BIH), Bijeljina(BIH), Loznica, zatim uz Drinu do Banje Koviljače, Malog Zvornika, Ljubovije,  Bajine Bašte, Perućca i reke Godina. Nakon toga uspon sa 300m/nv na 1128m/nv preko 6 serpentina do Mitrovca na Tari i jezera Zaovine, posle kojeg se spuštamo na Mokru Goru i Višegrad (BIH). Nakon Višegrada, počinje povratak:  Mokra Gora – Kremna,  kanjon reke Đetinje – Užice – Valjevo, Šabac – Novi Sad – Zrenjanin. Ukupno 812 km.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh