I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nezavisni sindikat i funkcioneri lokalne samouprave započeli dijalog o novoj sistematizaciji

Informacija o masovnom otpuštanju i oštroj „seči“ kadrova u Gradskoj upravi kako bi se smanjio glomazni sistem od 412 na 180 zaposlenih, trebao bi da bude „postepeni proces“ koji bi trajao nekoliko godina, što je posle predsednika Skupštine grada Radovana Bulajića u intervjuu datom našem portalu, potvrdio i zamenik predsednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Miodrag Bogunović.

Gradska kuca

– Nezavisni sindikat Gradske uprave grada Zrenjanina pozdravlja zalaganje rukovodstva grada, gradonačelnika Ivana Bošnjaka i predsednika Skupštine grada Radovana Bulajića, da zajedničkim konstruktivnim dijalogom sa reprezentativnim sindikatima pronađu najbolje rešenje za sve zaposlene u vezi donošenja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Gradske uprave – kaže Bogunović za I love Zrenjanin.

Iako je nova sistematizacija radnih mesta trebala da se pozove na skupštinsku Odluku o Gradskoj upravi od 5.oktobra 2012.godine, na sednici Gradskog veća 27.decembra donet je potpuno novi Zaključak kojim se Gradskoj upravi grada Zrenjanina nalaže da pristupi postupku racionalizacije i reorganizacije. Istog dana, u skladu sa članom 51. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, predstavnicima oba reprezentativna sindikata u Gradskoj upravi dat je rok od 2 dana, kako bi dali svoje mišljenje o predlogu nove sistematizacije.

I Taxi Zrenjanin

–  Nezavisni sindikat je brzo reagovao i detaljno analizirao svako radno mesto zaposlenih u Gradskoj upravi, bez obzira da li su oni članovi samostalnog ili nezavisnog sindikata i u predviđenom roku dostavio svoje mišljenje, kojim smo bitno popravili prvobitni predlog sistematizacije. Navedenim mišljenjem smo ukazali da treba da dođe do preraspodele određenih radnih mesta time što će se smanjiti broj rukovodilaca svih vrsta odnosno da postoji preveliki broj odseka – 33, pri čemu su pojedini odseci imali 26-27, a neki drugi samo 2-3 zaposlena izvršioca. S druge strane, u odnosu na prethodnu sistematizaciju izostavljeno je 10-tak radnih mesta bez ikakvih razloga i kriterijuma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovo je bio povod da predstavnici sindikata zatraže sastanak sa gradonačelnikom Ivanom Bošnjakom, na kojem je izveden zajednički zaključak „da se samo u dogovoru sa sindikatima može sprovesti postupak racionalizacije u Gradskoj upravi, tako što će se najpre razmotriti mogućnost odlaska u penziju, zatim dobrovoljnog odlaska uz isplatu otpremnina, preuzimanjem zaposlenih i nastavkom rada kod drugog gradskog javnog ili komunalnog preduzeća ili ustanove kod kojih postoji potreba za obavljanjem poslova koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu, i tek na kraju prestankom radnog odnosa zaposlenima u Gradskoj upravi za čijim radom ne postoji potreba, uz isplatu zakonom utvrđenih otpremnina“. Miodrag Bogunović kaže da je posle održanog sastanka, u novom predlogu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Gradske uprave većina predloga Nezavisnog sindikata u vezi vraćanja ukinutih radnih mesta prihvaćena, ali da su i dalje bile prisutne mnogobrojne nelogičnosti koje su se odnosile na broj odseka po odeljenjima i broja zaposlenih u njima.

Još jednu potvrdu da neće biti pukog i naglog otpuštanja zaposlenih sindikalcima je dao i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić. Bogunović kaže da je Bulajić „jedan od retkih političara u poslednjih nekoliko godina, koji je pokazao da ima viziju da se sistemski reši navedeni problem racionalizacije i reorganizacije Gradske uprave“.

Miodrag Bogunovic

– U razgovorima sa g.Bulajićem, dobili smo čvrsta uveravanja da se nova sistematizacija radnih mesta u Gradskoj upravi neće usvojiti dok se budu uspostavili odgovarajući kriterijumi i principi U tom smislu, predloženo je da se formira radna grupa, koju bi činili načelnica Gradske uprave, novih 6 načelnika odeljenja Gradske uprave, 2-3 predstavnika političkih stranaka i naravno predstavnici oba reprezentativna sindikata u Gradskoj upravi. Zadatak ove radne grupe bio bi da detaljno analizira stanje u Gradskoj upravi u vezi postojećih i predviđenih poslova, kao i strukturu zaposlenih po odeljenjima, kako bi gradska administracija funkcionisala na efikasniji način, a sve u cilju da građanima i potencijalnim investitorima olakšamo određene usluge. S druge strane, istaknuto je da neće biti otpuštanja zaposlenih bez ikakvih obrazloženja i kriterijuma, ali ni nepotrebnog zapošljavanja po političkoj liniji kao što je to rađeno u prethodnom periodu, već će se ići na zadovoljenje određenih principa pre nego što bilo ko ode iz Gradske uprave. Prvi princip biće ispunjenost uslova za penziju, drugi princip je dobrovoljnost odnosno mogućnost odlazaka zaposlenih uz otpremninu, zatim sledi mogućnost da se nastavi rad u nekom od gradskih javnih preduzeća ili ustanova. Dogovoreno je da ovakve iste principe treba primeniti i na zaposlene u gradskim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama. Sve ovo bi trebao da bude postepeni proces koji bi trajao nekoliko godina, kako bi se Gradska uprava u Zrenjaninu poistovetila sa upravama u Evropi – kaže Bogunović za portal I love Zrenjanin

U Nezavisnom sindikatu kažu i da su spremni da u narednom periodu aktivno učestvuju u navedenom procesu, koji bi trebao da bude zasnovan na principima depolitizacije, profesionalizacije i modernizacije Gradske uprave.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh