I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Nezapamćeni pomor pčela u Zrenjaninu, pčelari očajni

Pčelari u Srbiji suočeni su s katastrofom kakvu, kažu, ne pamte decenijama – pčele u Vojvodini, naročito u Kikindi i Zrenjaninu, masovno su potrovane.

pcele

Gotovo 3.000 košnica je uništeno, a šteta se procjenjuje na više od pola miliona eura. Sumnja se da su uzrok pesticidi kojima poljoprivredni proizvođači tretiraju suncokret.

Za gotovo četiri decenije, koliko se bavi proizvodnjom meda, Janoš Balint u svojim košnicama nije video manje pčela.

I Taxi Zrenjanin

– Ove godine se desilo da na dva pčelinjaka, da su enormni gubici izletnica. Znači, potrovane su izletnice i na ova dva pčelinjaka. Ja mislim da nećemo vrcati ništa meda, bićemo srećni ako uspemo uzimiti kvalitetno ove pčelinje zajednice, kaže Balint.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U slučaj uključena i policija

Dve stotine od ukupno 800 košnica koliko ima, postavio je uz polja suncokreta. Sada sumnja da su upravo pesticidi kojima su ona tretirana usmrtili njegove pčele.

– Pčelari širom Vojvodine kažu da ovog leta vrcaju više muku nego med. Konkretno, u Zrenjaninu, ovo je najveća katastrofa u proteklih 30 godina. Ove košnice Janoš će tokom večeri premestiti na neko drugo mesto. Nada se da će tako uspeti da spase bar ovo malo preostalih pčela’, izvještava reporterka Al Jazeere, Jelena Glušac.

Sličnih slučajeva trovanja pčela bilo je i ranije, ali ovako masovnog, kažu, nikad. Zato je u utvrđivanje tačnog razloga, osim nadležnih inspekcija, uključena i ona za zaštitu životne sredine, ali i policija.

U Udruženju pčelara Vojvodine čekaju rezultate analize poslanih uzoraka. Međutim, postoji mogućnost, da s dobijenim rezultatima neće postići ništa.

Teško dokazati trovanje

– Jako je nama pčelarima teško dokazati trovanje pčela. Zašto? Zato što svi ti preparati veoma kratkog su dejstva i veoma su malo postojani. Za tri-četiri dana jako teško više možemo naći u tragovima taj preparat, tvrdi Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelara Vojvodine.

Iako i pčelari, ali i agronomi pretpostavljaju da je do pomora pčela došlo zbog nedovoljne edukacije poljoprivrednih proizvođača, samim tim i proizvoljnog i neadekvatnog korišćenja pesticida na suncokretima, ne žele, kažu, da upiru prst ni u koga dok se analize i policijska istraga ne završe.

Za to vreme, nadležno Ministarstvo poljoprivrede, koje upotrebu pesticida kontroliše – ćuti. O slučaju se nisu oglasili, a na upite o ovoj temi ostavili su nas bez odgovora.

Izvor: Al Jazeera

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh