I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nevena Nemčev: Dobar biznis plan je ključan za dobijanje subvencija za samozapošljavanje

Rođena je u Beogradu, a sada živi i radi u Zrenjaninu. I to u svojoj firmi. Nevena Nemčev ima 28 godina. 2018. završila je Medicinski fakultet u Novom Sadu, odsek stomatologija. Ubrzo nakon toga osniva stomatološku ordinaciju iz oblasti opšte stomatologije pod nazivom „Moja zubarka“.  Sa Nevenom smo razgovarali o tome koliko je ulazak u privatne vode za nju bio izazov i na šta sve mora da se obrati pažnja prilikom otvaranja preduzetničke radnje.

Da li ste i koliko dugo čekali posao?

Nevena Nemčev: U startu sam se opredelila za privatnu praksu i nakon završenog pripravničkog staža i državnog ispita počela sam sa pripremom za početak rada. Zbog zabrane zapošljavanja u državnom sektoru otvaranje privatne stomatološke ordinacije videla sam kao jedinu šansu za posao, jer nisam želela da čekam zapošljavanje. Ordinacija radi od maja 2019. godine.

PerSu marketi

Kako je izgledala obuka koju ste prošli u NSZ?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nevena Nemčev: Obuka u NSZ je trajala dva dana. Prvog dana obuke smo se upoznali sa osnovnim pojmovima o preduzetništvu, koracima koji su neophodni kako bi se podnela prijava za osnivanje preduzetničke radnje. Osnivanje stomatološke ordinacije osim tih uslova zahteva i izlazak na teren zdravstvene inspekcije kako bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi za otvaranje zdravstvene ustanove. Potrebno je priložiti diplomu o završenom školovanju, važeću licencu za rad, uverenje o položenom stručnom ispitu, lekarsko uverenje. Nakon toga inspekcija u ordinaciji vrši proveru da li prostor ispunjava uslove, da li je u ordinaciji nabavljena oprema, instrumenti, materijali i lekovi. Ukoliko su svi ti uslovi ispunjeni može se predati prijava APR-u za osnivanje.

Nevena Nemčev

Nevena Nemčev o iskustvu pisanja biznis plana

Koliko Vam je ona bila od pomoći?

Nevena Nemčev: Na obuci su mi veoma značile instrukcije vezane za plaćanje poreza i doprinosa. Tu smo i saznali ko može paušalno da plaća porez. Dobila sam i savet da za mene kao početnika paušalno plaćanje poreza nije dobra opcija i da je bolje izabrati vođenje poslovnih knjiga.

Da li je bilo teško napisati biznis plan? Na šta ste morali posebno da obratite pažnju prilikom pisanja biznis plana?

Nevena Nemčev: Drugog dana obuke vežbali smo pisanje biznis plana koji je u stvari prijava za dobijanje subvencije za samozapošljavanje. Dobili smo formulare za prijavu od prethodnih godina i sa predavačem smo krenuli da popunjavamo sva polja. Pošto je priprema ordinacije bila u toku na kraju drugog dana sam imala pripremljen plan. Znala sam da navedem svu opremu koja je kupljena, da opišem pripremu lokala, da navedem dobavljače materijala i to su delovi biznis plana koji se boduju prilikom rangiranja. Potrebno je bilo i izjasniti se da li delatnost koju smo odabrali ima uticaj na razvoj turizma u lokalnoj samoupravi.

Da li ste imali neke nedoumice i kako ste dolazili do pravih odgovora?

Nevena Nemčev: Sve nedoumice oko popunjavanja formulara su nam bile objašnjene. Uz to, saradnici iz NSZ-a su bili dostupni za konsultacije i posle završetka obuke.

Uspevate li da se držite u potpunosti biznis plana?

Nevena Nemčev: Posle prve godine rada mogu da kažem da se uspešno pridržavam biznis plana.

Koliko ste novca dobili za samozapošljavanje i na šta ste potrošili taj novac?

Nevena Nemčev: Na konkursu 2019. godine dodeljivala su se sredstva u iznosu od 200.000 dinara. Ordinaciju sam registrovala odmah nakon predaje zahteva tako da je sva oprema nabavljena iz drugih sredstava. Novac koji sam dobila je potrošen na kupovinu materijala za rad, na plaćanje poreza i doprinosa prvih meseci rada.

U planu konkurisanje za Start-up kredit

Jeste li koristili do sada bankarske kredite i ako jeste kakvo je Vaše iskustvo sa tim?

Nevena Nemčev: Do sada nisam koristila bankarske kredite, ali je u planu nabavka dodatne opreme i konkurisanje za Start-up kredit preko Razvojnog fonda Srbije.

Da li ste u firmi zaposleni samo Vi ili imate još radnika?

Nevena Nemčev: Ne radim sama u ordinaciji. Od osnivanja ordinacije radim sa koleginicom dr Danijelom Kiš Perišić koja je specijalista oralne medicine i parodontologije. Naravno, nadamo se da će se naš tim i dalje širiti.

Da li ste se ikada pokajali što ste se odlučili na ovaj korak?

Nevena Nemčev: Nisam se pokajala što sam se odlučila za pokretanje privatne ordinacije. Posle godinu dana mogu da kažem da sam zadovoljna kako se ordinacija razvija.

Uticaj korone na poslovanje stomatoloških ordinacija

Da li je i koliko korona virus uticao na Vaše poslovanje i jeste li morali nešto da menjate tokom poslednjih meseci u radu, imajući u vidu da je Vaš posao svakako specifičan i da podrazumeva visoke mere zaštite i higijene i kada nema pandemije? Da li se pacijenti možda više boje da dolaze sada ili su možda oprezniji?

Nevena Nemčev: Ove godine velike poteškoće u radu je uzrokovala pandemija izazvana korona virusom. To se posebno odrazilo na rad u stomatološkim ordinacijama. Zbog bliskog kontakta sa pacijentima stomatolog je u velikoj opasnosi da se zarazi ovim virusom. Korišćenje zaštitnih maski i rukavica je standardna zaštita na radu, ali zbog trenutne situacije bilo je neophodno uvesti i dodatne mere. Dodatna zaštita odnosi se na upotrebu zaštitnih vizira, jednokratnih hirurških odela, kapa i kaljača. Pacijeti u ordinaciju dolaze sa zaštitnim maskama, bez pratnje. Posle dezinfekcije ruku mogu da se smeste u stomatološku stolicu. Postoji smanjenje obima posla zbog pandemije. Tokom vandrednog stanja vršile su se samo hitne intervecije kako bi se pacijeti oslobodili bola. Sada se uz veću pauzu između pacijenata i rigoroznu dezinfekciju ordinacije izvode sve intervencije.

Fotografije ustupila Nevena Nemčev

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh