I love Zrenjanin

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Nesvakidašnji performans kao najava festivala „Zdrav život“

Proleće je nastupilo tokom protekle nedelje, iako se baba Marta još vek poigrava sa nama, vidljivo je buđenje prirode. Budimo se i mi, sve je više sugrađana na ulicama, a ređaju se i različite organizovane aktivnosti u parkovima, na trgovima i ulicama grada. Svi se raduju lepšem delu godine.

Udruženje Zdrav život 1988. U saradnji sa zrenjaninskim priznatim umetnikom Duškom Kirćanskim upriličilo nesvakidašnji performans koji je okupljenu publiku podsetio na to da treba da razmišljamo i očuvanju prirode. Voda kao jedan od izvora života na zemlji, našla se zarobljena u najlon kesama okačena na drvetu (još uvek zimski golom, mrtvom).

-Svedoci smo smene dve arheološke epohe. Mi smo iz gvozdenog  prešli u plastično doba. Najlonom i plastikom smo okruženi. Uz to imamo i problem sa vodom. To je jedna izmeštena stvarnost na drvetu, a najlon-kese su naši plodovi, civilizacijski plodovi, kaže Dušan Kirćanski, autor performansa.

Fordomanija

Ova ideja umetnika predstavljena je, kako kaže, pre više od trideset godina na odbrani njegovog diplomskog rada. Performansom publiku podseća na to da živimo okruženi najlonima koji nas guše. Tako je blisko vezano sa idejom o zdravom životu. Otuda saradnja sa Udruženjem Zdrav život 1988.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Za dane festivala predstavićemo performans koji je nastao iz odbrane Begeja. On je realizovan i snimljen, što će publika takođe moći da vidi, dodaje Kirćanski.

-Programi su osmišljeni. Ideja nam je da na ovom lepom prostoru okupimo cele porodice. Da u centru grada svako uživa u porodičnom pikniku. Divan ambijent, raznovrsni  programi za sve, samo treba poneti ćebence i uživati. Sadržaji će biti namenjeni svim uzrastima, od najmlađih, do odraslih. Biće mnoštvo radionica, vežbanja, primene različitih veština joge, masaže, terapija, sve iz oblasti alternatvinih nauka i veština, a pripremili smo i neka predavanja. Većina sadržaja biće realizovana u Plankovoj bašti, parku kraj Kulturnog centra, a nekoliko predavanja održaće se u maloj sali Kulturnog centra, gde se i inače okupljamo prilikom naših aktivnosti, kaže Aleksandra Vujinović, idejni tvorac Festivala.

Drugi festival Zdrav život održaće se 25. i 26. maja 2019. u Plankovoj bašti. Organizator je Udruženje Zdrav život 1988, uz podršku Grada Zrenjanina i Turističke oganizacije.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh