I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Belo Blato: Nepogodni vremenski uslovi za žetvu trske

Beloblatskim trskarima ova žetvena godina ne ide na ruku, kažu tamošnji meštani. Vlažno vreme, neadekvatne temperature koje svakodnevno osciliraju, vetar i ostali nepogodni uslovi, doprineli su da seča trske ostane na pola urađena.

Čak i oni najuporniji beloblatski sekači, koji inače rade u svim vremenskim uslovima, nisu uspeli da ispune planiranu normu. Polegla i slabija trska praktično nije mogla da bude pokošena, a vododerine su dodatno pogoršale ionako loše žetvene uslove. Kako sami trskari kažu „da nije bilo relativno dobre prošlogodišnje žetve, svi bi bili u debelom minusu“. Ako se tome dodaju pogoršani tržišni i otežani uslovi za izvoz, jasan je položaj domaćih trskara.

PerSu marketi

Za dobru žetvu, po rečima iskusnih sekača trske, najpoželjnija je temperatura od -20 stepeni. Kažu, tada je trska „najpitomija“ i najbolje se žanje. Kada je teren suv, sekači trske ne propadaju u vododerine, a od trsaka se kupe lepo mogu složiti.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh