I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Neobičan vrt u centru grada – cveće su zamenile ljute papričice  

Nekoliko godina unazad Stevica Kitarić iz Zrenjanina uređuje svoj vrt na jedinstven način. U njegovoj bio bašti od nekoliko kvadrata nema mnogo cveća. Ali, zato ima najljućih papirčica na svetu. Ove ljute papričice su upravo počele da sazrevaju. O tome kako je došao na ideju da poseje semena najljućih papričica i za šta ih koristi razgovarali smo sa Stevicom Kitarićem.

I Taxi Zrenjanin

Svako jutro Stevica Kitarić određeno vreme, umesto uz televizor ili kompjuter, provodi u svojoj bio bašti. Tu zaliva, plevi, uređuje najljuće papričice na svetu. Ovaj penzioner kaže da uživa u neobičnom hobiju koji ima.

„Po zanimanju sam kuvar, ali sam u penziji. I sad gajim ljute papričice. To mi je hobi, da ne bih sedeo za kompjuterom. Sin je dobio od nekog drugara 2-3 ljute papričice i ja sam uzeo semenke, osušio ih i posejao. Prve godine smo imali malo papričica, druge malo više, a sad imamo celu šumu. Imamo 15-ak vrsta ljutih papričica. Tu su penis paprika, čili male, habanere, makedonska lozinka, crvena i žuta kapa, kineska donja i gornja, hlapenjo zeleni i crveni, vražija ruka, moruga, but jolokija i karolina riper koja je ujedno i najljuća papričica na svetu“, počinje priču Stevica Kitarić iz Zrenjanina.

Stevica Kitarić

Najljuća papričica na svetu ima preko dva miliona skovila

„Kineska gornja raste na gore, a kineska donja na dole to je razlika. One nisu jako ljute. Imaju do nekih 40.000 skovila. Karolina ima preko 2 miliona skovila. Nju može da jede samo onaj ko voli ljuto. Postoji takmičenje u jedenju ljutih paprika. Krene se od najmanje ljute, pa ko izdrži najviše. Mi u kući jedemo ljuto. Probali smo sve ove papričice. Prvo kad pojedete tu papriku, nije odmah ljuto. Tek posle nekih pet minuta počne da deluje. I onda kreću crvenilo, znoj, suze… Na sve strane samo „vri“. To traje 10-15 minuta i prestane. Sve vas peče i grlo i usta… Jedini spas je da se pije mleko ili da se jede sladoled. Ja to ne preporučujem nikome ko nije navikao na ljuto. Kad je rasečete ona odmah pruža neki miris. Kod ovih običnih paprika toga nema“, objašnjava naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Koliko su papričice koje se nalaze u dvorištu gospodina Kitarića ljute, svedoči i činjenica da neke čak moraju i da se beru u rukavicama.

„Ova paprika je ljuta i kad je sveža i kad je suva, kao i kada se samelje. Imao sam jednu malu flašicu te paprike koju sam samleo i neko mi je „ćapio“. Uglavnom to je smelo da se stavi samo nekolio mrvica u jelo. I onda je to bilo „šou“ ljuto. Ljute papričice mi stavljamo u svako jelo, a jedemo ih i sveže. Mi smo se navikli na ove ljute paprike. Nama one koje se prodaju kao ljute dođu kao slatka paprika. Od dece moramo da sklanjamo ove ljute papričice. Jako je to ljuto, a unuci imaju 2 i 3 godine. Ovaj mlađi je u proleće sadio papriku sa mnom. Ja sam bušio rupe, a on je rasad stavljao u zemlju. U mojoj ekološkoj bašti osim paprike su bili beli i crni luk. Beli luk smo ispleli, a crni smo pojeli. (smeh)“, kaže Kitarić.

Mama Huanita – sos od ljutih papričica

Kada je posejao prva semena ljutih papričica, naš sagovornik je imao samo tri vrste ovih paprika. Vremenom je asortiman značajno proširio.

„Prva semena smo ostavili iz ljutih papričica koje smo dobili, a kasnije sam semena kupovao. Jedna paprika but jolokia košta 250 dinara. Habanero je 200 dinra, a karolina 500. Ove paprike imaju malo semenki. Karolina je visoka biljka i voli da ima prostor kada raste. Ona kasnije sazreva. Nešto smo i menjali. Od ove paprike pravimo sos koji zovemo Mama Huanita. Ljutko se pravi tako što papriku ubacimo u fermetor.  Ona tu „radi“. Kao kad pečete rakiju, pa ostavljate kominu. Kad to bude spremno za dalju proizvodnju mi to pasiramo, meljemo i kuvamo. Tu se dodaju određeni sastojci. Sin je već spremio dodatke. On tu stavlja viski, med, dimljeni sos, so, beli luk, biber… Kad se to ukuva pakujemo u flašice od oko dva deci. Ta flašica traje zavisno od toga koliko se koristi. Kod mene traje 10-ak dana. Nekome bi opet, trajala mesec, dva, tri…“, kaže Kitarić.

„Ovaj sos nije za prodaju. Mi to delimo prijateljima. Ne želim da se registrujem, jer to znači da moram da plaćam silne poreze, dažbine, namete. Ovako sam miran. Imao sam ja jedan lokal u Makedonskoj ulici. Izneo sam reklamu, došli su da naplate taksu, izneno sam sto, došli su da naplate taksu. Bile su mi sve moguće inspekcije. I svi ti uzimaju pare, a prometa nema. I onda sam rekao sinu „zatvaraj to dok je vreme“. Zatvaranje me je više koštalo nego otvaranje firme. Ova država uopšte ne stimuliše male privrednike i poljoprivrednike. Od poreza ne može da se živi. Da su porezi manji, možda bi više privrednika bilo“, objašnjava naš sagovornik.

Ljute papričice mogu da se stave i u rakiju

Osim ljutog sosa, ovaj Zrenjaninac pravi i neobičnu rakiju.

„Pravim i ljutu rakiju. Ljuta rakija se pravi tako što uzmemo komovicu ili lozu i u nju narežemo ljute papričice. Paprika stoji unutra i pušta svoju draž. To ne može da se pokvari. Kad ljudi probaju to onda nastaje „šou“. Od moje koleginice sin je dobio sina, pa sam ja na proslavu poneo ovu rakiju ako neko hoće da proba. Samo njih troje ili četvoro je imalo hrabrosti to da uradi. Neko neće da proba, pa kaže da ne voli rakiju, a ima i onih koji traže da im sipam malo da gucnu. Ja im kažem da to popiju na eks, jer je to afrodizijak. Onda kažu jao, šta si mi dao, ovo je otrov. Tako dok deluje ljutina“, kaže Kitarić.

„Prošle godine smo pripremali hranu za udaju kolegine ćerke. Kada je došao mladoženjin otac, ja sam ga pitao da li hoće da proba ljutu rakiju. On je rekao da hoće. Kad ju je probao odjednom je pocrveneo, tražio je sok, vodu… Posle je njegov sin sipao rakiju u flašu od kisele vode. Ja sam tražio čašu vode i on mi je napunio veliku čašu rakijom. Ali, ja sam znao za „jadac“, pa nisam uzeo. Kad je sve to prošlo, čovek se odljutio“, dodaje naš sagovornik.

Čokoladice sa ljutom papričicom

Naš sagovornik planira i ubuduće da pravi neobične proizvode od ljute papričice.

„U budućnosti hoću da pravim i ljute čokoladice. Imam male kalupe. To se pravi tako što se otopi mlečna čokolda i u nju se ubaci prah od najljućih paprika. Onda se to ostavi da stegne. Imam ja ideju i da to uvijem u papiriće. To bar može da se naruči preko interneta. Još pre nego što sam imao ove ljute paprike ja sam pravio nešto kao ljuti ajvar od voća. To se pravi tako što se samelju jabuke, dunje, breskve, kajsije, šljive i u to se ubaci ljuta paprika. Imao sam žuti i crveni ljutko od voća. To je imalo neki slatko ljuti ukus. To može da se jede uz gulaš, paprikaš, musaku, pečenje… Kao kineski začini za jelo“, kaže Kitarić.

Ljute papričice nisu teške za održavanje

I pored toga što mu je vrt prepun ljutih papričica, gospodin Kitarić kaže da bi u bašti voleo da ima još neke vrste.

„Planiram da nabavim tzv. kobru papriku. Ona je velika i puno rađa. Nije mnogo ljuta paprika, ima oko 50.000-60.000 skovila, ali je izdašna“, objašnjava naš sagovornik.

Da bi se dobio rasad ljute papričice potrebno je dosta truda. Ali, kada on izraste i kada se ova paprika rasadi u vrtu ona nije zatevna za održavanje.

„Kod mene je ljuta papričica lepo uspela ove godine. Ja sam gledao da paprika dobije dovoljno sunca, ali i da bude u hladovini. Za ove ljute papričice je jedino važno da se zalivaju redovno. Kada sadim papriku ja prvo stavim stajsko đubrivo na dno i tek onda posadim papriku. Ona nema problema sa boletima i štetočinama. Napravim ja jednu mešavinu u koju stavim mlevenu ljutu papriku, ulje, kašiku ferija za pranje posuđa i mlaku vodu. To izmešam, procedim i stavim u špric. Time jednom poprskam papriku i ništa je ne dira cele sezone“, kaže na kraju razgovora Stevica Kitarić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh