I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nemanja Radaković stigao u Rusiju – sutra ga očekuje operacija očiju

Stigli smo u Rusiju!  Uspeli smo ZAJEDNO još jednom! – objavljeno je na profilu Zajedno za Nemanju putem kojeg su u prethodnom periodu prikupljana sredstva za odlazak slepog mladića  Nemanje Radakovića na operaciju očiju u rusku Ufu.


Nemanja danas odmara, jer ga već sutra (sreda 10. april) očekuju pripreme, terapija i operacija. Nakon operacije nastavlja sa terapijama aloplantom i vežbama.

Momak za kojeg prepreke ne postoje

Nemanja Radaković je dvadesetosmogodišnji mladić iz Žitišta koji duže od dve decenije živi u mraku. Vid je izgubio kada mu je bilo pet godina, nakon operacije tumora koji je zahvatio očne živce. Iako je tumor uspešno otklonjen, njegova borba je tek počinjala, trebalo je da nauči da živi bez vida. Zahvaljući snažnoj volji, hrabrosti i optimizmu, postigao je skoro sve što je želeo. U Zemunu je završio prva četiri razreda osnovne škole,  a nakon toga se vraća u Žitište gde  završava redovnu osnovnu školu od 5. do 8. razreda. Potom ponovo odlazi u Zemun, gde završava srednju školu i Visoku poslovnu školu, gde se odlučio za smer menadžera. Pored ovoga, Nemanja je stekao i zvanje masera.Nemanja je i dobar sportista. Bavi se plivanjem, ide u teretanu, a i odličan je igrač u sportu koji se zove golbal.

Težak put do vida ali i mnogo nade

Za kliniku u Rusiji je čuo od druga koga je upoznao kada je bio u sportskom kampu u Kruševcu. Po povratku se obratio svom doktoru, koji je poslao Nemanjina dokumenta hirurgu u Rusiji. Nakon analize dokumenata, hirurg je zaključio da Nemanja ima šanse da se izleči. Dok ne ode u Rusiju neće znati koliko mu je tretmana potrebno – tri tretmana najmanje, možda i četiri. Tretmani  se sastoje od omotavanja veštačkih ćelija aloplanta oko očnog živca.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

„Samo želim da ponovo vidim, makar malo, da mogu samostalno da funkcionišem. Jeste da živim sam u Zemunu, i sada mogu mnogo toga da radim. Samostalno idem po gradu, na treninge, na bazen, samo je mnogo lakše kad vidiš, jer ako hoću na primer da odem u pozorište ili bioskop, uvek mi treba neko. Želim da putujem, da posećujem tržne centre i izlazim, planinarim, i još mnogo toga što rade i moji vršnjaci. Kada vidite slepu, ili nek drugu osobu slobodno joj priđite i i pitajte da li joj je potrebna pomoć, jer smo svi jednaki, nije bitno da li neko vidi ili ne.“ – naglasio je ovaj hrabar mladić.

Prvi tretman u Ufi obavljen je septembra 2018. godine. Nemanja je prošao sve zakazane preglede posle kojih su usledeli tretmani aloplantom  i  pripremna operacija za sledeći odlazak u Rusiju tj. ovaj koji se upravo dešava.

Sada ga očekuje glavna operacija očnih živaca i novi tretman aloplantom. Redovno je trenirao propisanim vežbama, koje pripomažu obnavljanju očnih živaca. Kroz preglede je utvrđeno da postoje šanse za obnavljanje oštećenih očnih živaca, pri tome da su šanse veće za desno oko. Glavna operacija samih očnih živaca je od velike važnosti za celo lečenje i dalje tretmane aloplantom koji mogu da regenerišu oštećena tkiva.

Do novih vesti u mislima sa Nemanjom…
HVALA VAM!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh