I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nekoliko „caka“ koje će vam pomoći da briljirate na intervjuu za posao

Vaše obrazovanje, dosadašnje iskustvo i uspesi, naravno, igraju značajnu ulogu u tome da li ćete dobiti određeni posao ili ne.

Međutim, ono što nekada zna da igra odlučujuću ulogu jeste vaše ponašanje i ono što izgovorite na intervjuu. Od tretnutka kada uđete u prostoriju procena počinje.

Ova činjenica ne treba da vas uplaši već da vam ukaže na to na šta je sve potrebno da obratite pažnju ne biste li dobili posao koji želite.

Određena istraživanja su pokazala da intervjueri donose konačnu odluku već nakon 4 minuta od upoznavanja kandidata. Stoga, vrlo je značajno ostaviti dobar prvi utisak. Neverbalna komunikacija i način na koji odgovarate na pitanja igra značajnu ulogu u ovome.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

PRE INTERVJUA ZA POSAO:

Uradite neophodno istraživanje

Dobro se informišite o kompaniji i poslu za koji ste se prijavili. Pročitajte izveštaj kompanije za prethodnu godinu, koliko radnika imaju, koliko sektora, šta su postigli u protekloj godini. Budite upoznati sa njihovom istorijom, trenutnom pozicijom na tržištu i ciljevima za budućnost. Kako im vi možete pomoći da postignu te ciljeve? Sve ovo su informacije koje vas intervjuer može pitati. Takođe, ukoliko vas ne pita, neke od ovih informacija možete spomenuti tokom razgovora. Ovo odaje utisak da ste zaista zainteresovani za rad u određenoj kompaniji.

Upoznajte se sa kulturom kompanije. Svaka kompanija ima svoj set socijalnih normi. Nije neophodno da ispoštujete sve socijalne norme kompanije na prvom intervjuu, ali bi bilo dobro da budete upoznati sa njima. Tako, ako je pravilo oblačenja u kompaniji da se nosi odelo, obucite se prikladno tome za prvi intervju.

Igranje uloga

Dobar način da se pripremite za intervju jeste da prođete kroz generalnu probu..više puta. Neka neko od vaših prijatelja bude u ulozi intervjuera. Nakon toga, tražite od prijatelja da vam da povratnu informaciju i ukaže vam na stvari koje ste mogli uraditi drugačije. Zatim, zamenite uloge. Sada vi budite u ulozi intervjuera i posmatrajte kako vaš prijatelj odgovara na pitanja. Možda ćete uočiti nešto što vam se ne sviđa te biste to i sami želeli da izbegnete, a opet, možda uočite nešto što biste želeli i da iskoristite tokom svog intervjuu.

Vežbajte rukovanje

Način na koji se rukujete govori mnogo o vama. Ako vam je stisak suviše slab, odajete utisak pasivne osobe. S druge strane ako je suviše jak možete delovati kao osoba sklona agresiji. Vežbajte. Čvrst stisak odaje utisak profesionalnosti.

Znajte odgovor na čuveno pitanje „Koje su vaše mane?“

Ukoliko na ovo pitanje odgovorite sa „ja nemam mane“ nećete delovati samouvereno, već kao osoba koja nema sposobnost uvida u sopstvene kvalitete i nedostatke. Potrebno je da odgovor bude relevantan za posao za koji aplicirate, a da istovremeno istaknete svoju spremnost da se izgradite na tom polju. Na primer, „Ovo je nešto na čemu bih hteo/la da radim, i planiram da to izvedem na sledeći način..“

TOKOM INTERVJUA ZA POSAO:

Ponašajte se samouvereno čak i kada se tako ne osećate

Istraživanja pokazuju da tek 7% utiska čini sadržaj onoga što izgovaramo. Utisak koji ćete ostaviti na intervjuera najviše zavisi od stila komunikacije, položaja tela, oblačenja, raspoloženja.. Tako da, čak iako se ne osećate raspoloženo ili samouvereno, „nabacite“ osmeh i zauzmite samouvereni stav. Ovo će uticati na hemiju u mozgu i učiniti da se vaše raspoloženje poboljša kao i vaša uverenost u sopstveni uspeh na intervjuu.

Oponašajte intervjuerov govor tela

Jedan od načina da delujete pristupačnije i dopadljivije jeste da oponašate intervjuera. Oponašanje ili mimikrija jeste usklađivanje sa neverbalnom komunikacijom sagovornika. Ovo se odnosi na oponašanje položaja tela, gestikulacije, tonaliteta glasa, držanja, orijentacije tela u prostoru.. Potrebno je da oponašanje bude suptilno. Mimikrija ima subliminalni (podsvesni) uticaj na to kako će vas sagovornik doživeti. Ovo je tehnika koja se često koristi u NLP-u (neuro-lingvističkom programiranju).

Oslovljavajte intervjuera imenom

Ukoliko oslovljavamo sagovornika imenom više puta u toku razgovora ukazujemo mu na značaj koji on ima u našoj komunikaciji. Takođe, svaki put kada osobu oslovimo imenom njena pažnja je automatski usmerena na nas, jer naše ime je reč na koju uvek obratimo pažnju. Harizmatični ljudi su oni koji kada uđu u prostoriju učine da se druga osoba oseća kao najznačajnija u prostoriji. Oni će obratiti pažnju kada se predstavljate i upotrebiće vaše ime skoro u svakom pitanju koje vam postave. Oni znaju moć ličnog imena. Svaki put kada nekoga oslovite imenom u razgovoru pokazujete mu da je značajan.

Parafrazirajte

Parafraziranje se odnosi na ponavljanje onoga što je osoba rekla, svojim rečima i sa razumevanjem. Na ovaj način ukazujete osobi da je slušate i da razumete suštinu onoga što je rekla. Ovo je još jedan način kojim dajete na značaju i uvažavate osobu koja sedi preko puta vas. Takođe, veština slušanja je tražena karakteristika u svakom poslu.

Tražite veću platu od one na koju ciljate

Određena istraživanja su pokazala da traženje veće plate od one koju želite ili smatrate da možete da dobijete ima efekat „usidravanja“. „Usidravanje“ je vrsta kognitivne pristrasnosti gde prva informacija koju dobijemo igra najveći značaj u donošenju odluka. Npr. ako je prva ponuda koju ste dobili od prodavca za auto 5000 evra, svaka niža ponuda koju dobijete dalje u pregovaranju činiće se kao veliki dobitak za vas i velika ušteda i pre ćete na nju pristati nego da vam je ona odmah ponuđena.

Postavite prava pitanja

Intervju je trenutak kada i vi intervjuišete kompaniju ne biste li ustanovili da li je ona dobar izbor za vas. Pitanja koja možete postaviti su: Koje su svakodnevne obaveze na ovoj poziciji? Koje su prilike za rast u kompaniji? Koja su pravila poslovanja? Pitanja koja ne bi trebalo da postavljate jesu: Kolika je plata? Kada su godišnji odmori?

Tražite feedback

Ukoliko vam se intervjueri nisu javili u dogovorenom periodu pošaljite im e-mail ili ih nazovite telefonom. Ukoliko niste dobili posao slobodno pitajte koje su to stvari na kojima biste mogli da poradite i da ih usavršite. Nekada izabrani kandidat odustane od pozicije i u tim situacijama osoba koje će se prve setiti da zauzme njegovo mesto jeste ona koja se raspitivala i tražila povratnu informaciju nakon završetka procesa selekcije.

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Sve o govoru tela i rukovanju pročitajte OVDE

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh