I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nekadašnja ambulanta u centru grada čeka bolje dane: Najpre dogovor sa stanarima, pa renoviranje

Svi koji imaju više od 25-30 godina dobro se sećaju zgrade sa zelenom fasadom na uglu Gimnazijske i Ulice Svetozara Markovića. Do 2000. godine ovaj objekat se koliko-toliko održavao, jer je u njemu bila smeštena ambulanta. Danas je to još jedna od zgrada u strogom centru grada koja je oronula i prepuštena zubu vremena. Malter sa fasade otpada, a prepoznatljive zelene boje sve je manje. Pre tri godine grad je veći deo ovog stambeno-poslovnog objekta prodao kompaniji Eko Maber inženjering za nešto više od 100.000 evra. Zašto zgrada još nije renovirana i kada bi radovi mogli da počnu, pitali smo Stojana Radanovića, direktora te pančevačke firme.

PerSu marketi

Zgrada na kraju Gimnazijske ulice nekada je poglede prolaznika privlačila svojom lepotom. Poglede prolaznika i danas privlači, ali, na žalost svojim i te kako oronulim izgledom. Mnogi se pitaju da li je uopšte bezbedno prolaziti pored ove zgrade u centru grada. Od septembra 2017. godine veći deo objekta je u vlasništvu kompanije Eko Maber inženjering koja ga je kupila na licitaciji za 103.100 evra. A to je 600 evra više od početne cene. Prilikom kupovine novi vlasnici su rekli da planiraju da revitalizuju zgradu poštujući sve urbanističke kriterijume. Međutim, zgrada i danas stoji neobnovljena i sve više propada.

Obnova objekta u Gimnazijskoj 24 zavisi od dogovora sa još tri stanara

“Kada smo pre tri godine kupili taj objekat hteli smo da ga renoviramo i vratimo u prvobitno stanje. Onda smo bili u nedoumici da li je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer se nalazi u gradskom jezgru. Dobili smo informacije i mišljenje da objekat nije pod zaštitom, ali imamo problem jer u samoj zgradi postoje još troje stanara. Mi pregovaramo sa stanarima da krenemo u rekonstrukciju cele zgrade. To ne možemo sami, jer smo pod istim krovom. Tako da svi stanari moraju da daju saglasnost da bismo mogli da krenemo u renoviranje i da vratimo objekat u prvobitno stanje. Generalno zakonska obaveza u kom roku objekat mora da se renovira ne postoji, jer su to sve privatni vlasnici. Tu su, kažem, neka tri stana”, objašnjava Stojan Radanović, direktor Eko Maber inženjering.

“Vlasnici sa kojima smo, da kažemo u komšijskim odnosima jer smo pod zajedničkim krovom, ne planiraju da renoviraju objekat. Njima to generalno ne smeta. Neki od njih i ne žive u tom objektu, jer je zapušten i prokišnjava. Ostalo je da se sastanemo sa njima, da vidimo da li žele da ulaze u tu priču ili možda žele da prodaju svoj deo da možemo da počnemo sa radovima. Imamo nekoliko ideja za šta bi ta zgrada služila. To zavisi od dogovora sa stanarima. Ako bi nam oni prodali njihov stambeni prostor onda bismo pravili jednu priču. Ako to ne budu hteli, onda ćemo da rentiramo taj prostor kad ga privedemo nameni i svrsi. Za sada se još ne zna kada bismo mogli da počnemo sa radovima. Generalno, mislim da ćemo to rešavati početkom sledeće godine, jer je stvarno ruglo da takav objekat bude u centru grada”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Istorijat “zelene” zgrade, nekadašnje ambulante, u centru Zrenjanina

Kompanija Eko Maber inženjering je iz Pančeva, ali ovo nije prvi put da je kupila objekat u drugom gradu.

“Mi imamo još nekoliko objekata koje smo kupovali van Pančeva, koje smo renovirali i stavili u neku funkciju. Taj objekat u Zrenjaninu nam je bio interesantan jer je u samom centru grada, da i njega renoviramo i da ga vratimo u funkciju”, kaže Radanović.

Zgrada u Gimnazijskoj 24 podignuta je 1902. godine u stilu ekletike. Bila je to kuća dr Svetozara Petrovića, vođe radikala u Velikom Bečkereku, gradskog odbornika, predsednika Srpske pravoslavne crkvene opštine i bliskog saradnika Jaše Tomića. Podaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pokazuju da je zgradu 1921. godine otkupilo i preuredilo Opšte osiguravajuće društvo „Jugoslavija“ iz Beograda. O tome su svedočili i stilizovani inicijali na medaljonu natprozorskog ugaonog frontona. Nakon Drugog svetskog rata kuća je konfiskovana i postaje vlasništvo države. Zdravstvena ustanova „Dr Boško Vrebalov“ je bila njen je korisnik od 1970. do 2000. godine. Objekat ima 417 kvadrata stambeno-poslovnog prostora i nalazi se na placu od osam ari.

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh