I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Neispravno brojilo može uvećati račun za struju

Polovina domaćinstava u Srbiji dobija netačne račune za struju, a procenjuje se da je bez žiga, kojim se dokazuje ispravnost, 1,8 miliona brojila, piše Blic online.

Savet građanima je da ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su im računi previsoki, obavezno to reklamiraju nadležnoj elektrodistribuciji.

Zvanično u Srbiji ima tri miliona strujomera. Utrošak električne energije međutim meri se na polovini uređaja koji ne bi smeli da se koriste, jer njihova ispravnost nije potvrđena.

brojilo za struju

I Taxi Zrenjanin

Po zakonu, ona brojila za koje Direkcija za mere i dragocene metale utvrdi da nisu ispravna ne bi trebalo da se upotrebljavaju. Samo brojilo sa važećim žigom može da daje pouzdane rezultate merenja, a na osnovu kojih se obavlja naplata urošene električne energije. Brojilo je inače vlasništvo Elektrodistribucije i oni imaju obavezu da proveravaju njegovu ispravnost.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
– Neispravno brojilo može da bude osnov za reklamaciju. Najčešće se dešava da prijemnici za prebacivanje sa skupe na jeftinu tarifu ne rade dobro, zablokiraju, pa ispada da građani troše non-stop skupu struju, pa su im iz tog razloga potrošnja i računi veći – kaže za “Blic” Slobodan Ružić, direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy Saving Group“.

Obračun jeftinije tarife traje osam sati. U Beogradu, obračun jeftinijih kilovata je od ponoći do osam sati ujutru, u Vojvodini od 23 časa do sedam, dok je u široj Srbiji od 10 do šest časova.

peglanje-struja

– Neispravna brojila ne bi uopšte smela da se koriste, jer nisu pouzdana. Potrošači koji sumnjaju u visinu računa i potrošnju struje trebalo bi da traže da im se strujomer proveri, a u slučaju da je neispravan, imaju puno pravo na reklamaciju i da ospore račun – kaže za “Blic” Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Na pitanje „Blica“ koja su prava građana na reklamaciju uzbog neispravnih strujomera, u „Elektroprivredi Srbije“ smo dobili odgovor „da uveravaju kupce električne energije da nisu oštećeni, jer čak iako brojilo nije ispravno, rad mehanizma se usporava i brojilo očitava manju potrošnju“.

– Svako nebaždareno, odnosno neovereno brojilo, nije automatski i neispravno za upotrebu. Kupci koji sumnjaju u ispravnost strujomera mogu da se obrate Direkciji za mere i dragocene metale, koja je jedina nadležna da utvrdi tačnost rada mernog uređaja – kažu u EPS.

Kako nam je potvrđeno, trenutno je u toku tender za nabavku 40.000 brojila, i ako sve bude po planu, nabavka će biti okončana u novembru.

Izvor : blic.rs/Danijela Nišavić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh