I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Negovanje kose u našem gradu pre početka Drugog svetskog rata

Negovanje i ulepšavanje lica i tela danas su nezaobilazni u životu svakoga. Skloni smo da mislimo da je to tekovina savremenog načina života, ali lepota je uvek bila na ceni. Ljudi su se oduvek bavili svojim izgledom iako su standardi bili drugačiji. I u najtežim vremenima negovanje kose bilo je nešto što se podrazumeva.

Nekoliko decenija unazad ženskom svetu je poznata čuvena električna sprava za pravljenje lokni, ili makar talasa na kosi. Mi je zovemo Figaro, po čuvenom frizeru i protagonisti Mocartove opere Figarova ženidba. Ali i dok nije bilo struje u našim krajevima, do prve polovine XX stoleća bečkerečke dame koristile su spravu koja neodoljivo podseća na savremeni figaro. Ono jest, zagrevana je ne na struju, već, kao i negdašnje pegle, na žaru, ali svrha je bila ista. Pravljenje frizure. Na fotografiji možete videti kako je izgledao češalj za brenovanje kose iz prve polovine prošlog veka. Pretpostavlja se da je iz vremena tridesetih godina, možda i stariji.

-Revolucija u ženskoj frizuri javlja se posle Prvog svetskog rata. Era u kojoj je duga kosa bila neophodni deo ženstvenosti je završena. Žene su počele da nose kraću kosu, dužine do ušnih školjki, što je predstavljalo pravu inovaciju. Ukoliko žena nije želela da skrati svoju kosu, pravila je niske punđe sa nekoliko kovrdža koje su ostavljale sličan utisak kao i kratka, kovrdžama specifično oblikovana kosa, kaže Branka Babić, kustos-etnolog zrenjaninskog Narodnog muzeja.

PerSu marketi

A da su naši građani brinuli o svojoj lepoti i u doba Drugog svetskog rata, dokazuje dokument iz 1943. godine, deo arhive Istorijskog odeljenja ovdašnjeg Narodnog muzeja. Kustos istoričar Vladislava Ignjatov našim čitaocima predstavlja cenovnik za usluge friziranja, masažu lica, manikir, pedikir. Zanimljivo je da je spektar usluga za negovanje lepote lica jednako širok i za dame i za gospodu. S obzirom na činjenicu da je naš grad u to vreme bio pod nemačkom okupacijom, ne čudi da je cenovnik štampan prvo na nemačkom, a potom i na srpskom jeziku. Nemamo podatke o kom salonu lepote je reč i gde se on nalazio, koje su to tri kategorije koje se pojavljuju na cenovniku, ali je svakako vredno samo saznanje da je i u tim teškim godinama bilo važno biti čist, uredan i negovan.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh