I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Nedovoljno interesovanje za osiguranje useva

Uprkos tome što su poslednjih godina zbog vremenskih neprilika mnogi poljoprivrednici pretrpeli štetu, broj onih koji svoje parcele osiguravaju i dalje je veoma mali.

Na teritoriji srednjeg Banata polisu nema ni 10 odsto proizvođača. Iskustva su različita – jedni su zadovoljni ugovorenim, a drugi baš i ne. U osiguravajućim kućama kažu da su uslovi jasno definisani. Nesporazumi su mogući samo ako proizvođači nisu dobro razumeli šta osiguranje pokriva ili ako im agent to nije lepo pojasnio.

Za razliku od većine poljoprivrednika, Dragan Cvetkov iz Zrenjanina svoje njive osigurava već 20 godina, što mu omogućava da “mirno spava”.  Pre nekoliko dana grad i nevreme oštetili su mu useve na skoro 50 hektara.

Procenitelji ovih dana na usevima u okolini Zrenjanina

Procenitelji ovih dana na usevima u okolini Zrenjanina

I Taxi Zrenjanin

-Osiguravamo da bismo smanjili rizik u proizvodnji, jer su sve naše biljne kulture pod vedrim nebom. U proteklih 20 godina ovo je treći put da smo pretrpeli štetu. Do sada sam imao dobro iskustvo, isplaćivali su mi štetu bez problema. Sada su procenitelji bili na njivama i procenili da mi je šteta od 40 do 100 odsto, zavisno od parcele, kaže Cvetkov.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Naš sagovornik dodaje da mu nije jasno zašto se malo njegovih kolega odlučuje na osiguranje i savetuje da prilikom zaključivanja polise treba biti obazriv.

-Treba voditi računa sa kojom kućom sklapate polisu, gde nema onih sitnih slova, da sve pregledate i pročitate, da popričate otvoreno sa ljudima iz osiguranja i onda nema problema. Treba da se pita sve što nije jasno, čak i više puta, a oni su tu da sve objasne, objašnjava Cvetkov.

Za osnovni paket osiguranja u proseku izdvaja oko 1500 dinara po hektaru.

-Ulažem velike pare u proizvodnju i gledam da rizike smanjim na minimum. Ovo što odvajam za osiguranje nije neki veliki novac. Još nam i država vraća 40 odsto uloženog, pa zašto da ne iskoristim. Mi smo osiguravali čak i kada država nije refundirala ništa. To se radi da ne biste propali. Nećete se vi obogatiti, neće vama niko da nadoknadi kao da je rodilo, ali može da ublaži štetu, kaže Cvetkov.

dragan-cvetkovic

Dragan Cvetkov ima poverenje u osiguranje

Slično je mislio i Jan Ondrejov iz Aradca kada je rešio da potpiše polisu osiguranja. Pokazalo se da nije pogrešio jer mu je nedavno “stradalo” 30 hektara.

-Šteta što će se naplatiti od osiguranja jeste minimalna suma po potencijalnom rodu što bi bila. Još nisam imao iskustva sa radom osiguravajućih kuća, jer sam sada prvi put imao štetu na njivama. Do sada smo samo mi njima plaćali, a sada ćemo da vidimo koliko će i kako oni nama da isplate. Ipak, mislim da ima smisla da se osiguravamo, u stvari za mene ima smisla, jer ću ovako bar nešto izvući, makar da budem na nuli, dodaje Ondrejov.

Nasuprot našim prethodnim sagovornicima Milivoj Petrov iz Elemira do sada nije plaćao osiguranje, kao ni većina proizvođača.

-Nisam osigurao svoje parcele, kod osiguranja nije baš sve jasno, pa najviše zbog toga nismo ulazili u proceduru. Osiguranje važi za led, ne za svaki vetar ili podzemne vode ili ne znam šta tačno. Ove godine ćemo videti kako će proći oni koji su se osigurali i to će nam biti pravi pokazatelj. Verujem da ću od sledeće godine osiguravati zemljište, bez obzira na sve – za ne daj bože nekog nevremena. Sad vidim da je greška što to nisam ove godine uradio, priča Petrov dok obilazi njivu na kojoj je grad totalno uništio suncokret.

MINIMALNO POVEĆANJE POLJOPRIVREDNIKA KOJI SE OSIGURAVAJU

U osiguravajućim kompanijama kažu da se poslednjih godina povećava broj onih koji se opredeljuju za osiguranje useva, ali da je to i dalje zanemarljivo povećanje. U srednjem Banatu polisu nema ni svaki deseti proizvođač, a na nivou čitave Srbije procenat osiguranih poljoprivrednika još je manji.

-Kod proizvođača još nije dovoljno proradila svest o potrebi da se osiguraju. Oni na to gledaju kao na trošak, a u stvari time štite i ono što su uložili u trenutnu proizvodnju, ali i investiciju za narednu godinu. Jer ako je šteta totalna on neće moći da zaradi ništa, zato što neće imati šta da proda. Ukoliko se osigurao, dobiće novac koji će moći da uloži u novu proizvodnju, objašnjava Branko Bošković iz Dunav osiguranja.

Na česte zamerke proizvođača da im uslovi osiguranja nisu baš jasni, naš sagovornik odgovara da je u ugovorima uvek sve precizirano i detaljno napisano.

-Uslovi su jasni, uvek piše šta jeste, šta nije. Problem može da nastane iz dva razloga. Prvo nerazumevanje ili neslušanje proizvođača, a drugi razlog može da bude i do samog prodavca osiguranja koji ne objasni dovoljno potencijalnom klijentu šta može da očekuje. Osnovni rizici su grad, požar i grom. Svaki požar se plaća. Kod grada se uvek gleda šteta po jednoj parceli. Štete do 5 odsto se smatraju zanemarivim i ne isplaćuju se, zato što se čak i prilikom skidanja useva ili prilikom transporta dosta toga prospe, tako da je to zanemariv deo. Prilikom totalne štete plaća se 85 posto ugovorene sume osiguranja, jer su na 15 odsto procenjeni troškovi skidanja useva – kombajniranje, transport, a toga nema jer je usev totalno uništen, kaže Bošković.

Branko Bošković, Dunav osiguranje

Branko Bošković, Dunav osiguranje

Osim osnovnih rizika oni koji žele mogu da ugovore i dopunske rizike osiguranja, kažu u kompanijama koje se time bave. To se dodatno plaća.

-Dopunski rizici su olujni vetar, poplave i rani mraz. Treba znati da nije svaki vetar olujni, nego samo onaj kada duva više od 17,2 metara u sekundi ili 60 kilometara na čas. Ovo nije definicija osiguravajućih kuća nego Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Kod poplava, nije poplava podzemne vode nego izliv vode iz rečnog korita. Od poplava se osiguravaju samo njive koje su blizu rečnog korita. Postoji još i prolećni mraz koji se ugovara i to se tačno zna do kada je rok da se ovo osiguranje ugovori, pojašnjava Bošković.

U Dunav osiguranju kažu i da njihova kompanija ne osigurava useve od suše, jer je postupak utvrđivanja štete tom prilikom izuzetno težak i komplikovan, zbog čega dolazi do problema, pa nema dobrih iskustava.

Inače, kolika će biti premija osiguranja, zavisi od vrste kulture koja se osigurava, od očekivanog prinosa i očekivane cene, što se precizira prilikom zaključenja ugovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh