I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nazire li se kraj mukama sa fabrikom vode

Kako prenosi N1, afera u vezi sa izgradnjom fabrike vode u Zrenjaninu, gradu u kom je već 14 godina voda iz gradskih slavina zabranjena za piće, na korak je bliže rešenju.

Iako tačna cifra nije poznata, izvesno je da će je građani Zrenjanina investiciju, koja je najavljena kao besplatna, iz svog džepa na kraju platiti više od osam miliona evra.

Iako je postrojenje izgrađeno u junu prošle godine, mašine u novoizgrađenoj fabrici stoje. Tek nakon završetka izgradnje utvrđeno je da po zakonu, tim poslom privatni investitor ne sme da se bavi. Rešenje je, po svemu sudeći postignuto – grad će od kompanije „Zilio“ otkupiti celo postrojenje.

PerSu marketi

„Možemo da očekujemo da krajem sledeće nedelje pustimo vodu u sistem, ako se, naravno, potpiše taj memorandum o razumevanju“, kaže Nenad Obradović iz „Gruppo Zilio“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ovu rečenicu investitor je dugo želeo da izgovori, ali ne pod ovim uslovima, jer plan je bio da fabrikom vode gazduje najmanje 20 godina i ostvaruje stabilan profit. Sad su, kaže direktor kompanije, dovedeni pred izbor – ili da u potpunosti napuste projekat ili uzmu ono što im se nudi po principu – daj šta daš.

„Nažalost, ne vidim način da se u ovom trenutku nešto bitno tu izmeni, i rešenje koje je dato od predsednice Vlade da se otkupi postrojenje je za nas trenutno jedina varijanta koja nam omogućava bar da izvučemo troškove koje smo imali do sada“, dodaje on.

Ti troškovi, zasad, iznose oko 8,5 miliona evra, koliko će najmanje građani Zrenjanina platiti investiciju koju im je gradonačelnik, pre toga, najavljivao kao besplatnu.

„Besplatna u onom delu da grad neće dati novac na početku, ali narednih godina bi građani plaćali 28 centi po kubiku“, poručuje za N1 gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Kolika će biti krajnja cena proizvoda nije poznato, Janjić kaže da će se o tome razgovarati, ali tvrdi da će „građani sigurno bolje proći“.

Kako je uopšte bilo moguće da se celo postrojenje izgradi, uz garanciju Vlade Srbije, ukoliko u zakonu izričito piše da privatna kompanije ne može da obavlja tu komunalnu delatnost? Investitor kaže – nisu čitali zakon, ni oni, ni država.

„To je greška koja se potkrala svima, pa i nama. Ne mogu da krivim nikog – ako mi nismo dobro pročitali, što bi drugi čitali za nas? Tako da, nažalost, to je tako kako jeste“, objašnjava Obradović.

Potpuno je neverovatno da nijedan pravnik nije primetio da je ceo posao mimo propisa, smatra advokat za strana ulaganja Milan Parivodić. Mnogo je verovatnije da su svi akteri, kako kaže, ušli u ples po ivici zakona i okliznuli se.

„Cela situacija deluje – aljkavo. Svi su igrali tango, a na kraju su propali kroz pozornicu. A igrali su tango protivzakonito“, navodi Parivodić.

Za ples nisu pitani građani Zrenjanina, koji zdravu pijaću vodu čekaju od 2004. godine, a obećanja da će baš te godine biti rešen problem čuli su više desetina puta.

izvor: N1

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh