I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nastavak smanjenja nezaposlenosti u Srednjobanatskom regionu

– Najveći pad nezaposlenosti u toku decembra na teritoriji Vojvodine imala je Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu koja pokriva Srednjobanatski region, potvrdila je danas medijima Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje. Iznoseći rezultate ostvarene u toku 2017. i 2018. godine, ona je istakla da se stopa nezaposlenosti drastično smanjila i da je na teritoriji pokrajine na kraju 2017. godine iznosila 13,2 posto.

– Podaci za treći kvartal prošle godine pokazuju da je takođe došlo do smanjenja, i na nivou Vojvodine taj procenat stope nezaposlenosti je 7,9, a to su podaci kojima mogu da se ponose i neke od najrazvijenijih zemalja Evrope. Da na ovakve podatke ne bi bilo onih odgovora u javnosti da smo mi ti koji skidaju nezaposlene sa evidencije, ili da nezaposleni neće da se prijave, dužna sam da iznesem i drugi pokazatelj koji jasno ukazuje da je došlo do velikih pomaka na bolje, a to je stopa zaposlenosti koja je u prošloj godini na nivou Vojvodine iznosila 49 odsto, rekla je Sedlar.

Snežana Sedlar i Tatjana Mijatović

Detaljne podatke, kada je u pitanju nezaposlenost u Srednjobanatskom regionu, saopštila je Tatjana Mijatović. direktorka Filijale za zapošljavanje u Zrenjaninu.

Fordomanija

– Nezaposlenost je, u roku od godinu dana, smanjena za oko 22%. Što se tiče Zrenjanina, na evidenciji trenutno imamo 4.806 nezaposlenih lica, u Žitištu 1478, Sečnju 1544, Novoj Crnji 1400 i u Novom Bečeju 1500. U Zrenjaninu je 2017. bilo 6.052 nezaposlenih, a u 2016. godini 8.143 nezaposlenih lica. Kada govorimo o strukturi nezaposlenih, najveći je broj onih koji imaju I stepen stručne spreme, odnosno nekvalifikovanih radnika, njih 4.817. Nezaposlenih lica sa II stepenom stručne spreme (polukvalifikovanih radnika )je 186, sa III stepenom ili trogodišnjom srednjom školom 2.201, sa četvorogodišnjom srednjom školom 2.151, sa petim stepenom, odnosno visokokvalifikovanih je 32, a sa VI stepenom (VI/1 i VI/2, završena viša škola ili trogodišnje visoko obrazovanje) njih 450. Na toj evidenciji smo imali i 763 lica sa VII završenim stepenom odnosno fakultetom, i dvoje sa VIII stepenom. Reč je o doktorima nauka, istakla je Mijatović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kroz program dodatnog obrazovanja u program stručne prakse uključeno je 73 lica, u program sticanja praktičnih znanja troje lica, u funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih 55 lica, u obuke za tržište rada uključeno je 14 polaznika (obuke za izradu aluminijumske i PVC stolarije i za krojače), za osobe sa invaliditetom u toku su obuke za cvećare i računovođe. U informatičke obuke uključeno je 25 lica. Kroz program javnih radova uključeno je 200 lica, od čega 57 osoba sa invaliditetom.

Subvencije za samozapošljavanje dobilo je 72 lica, od toga tri osobe sa invaliditetom. Kroz program za otvaranje novih radnih mesta koji je interesantan za poslodavce, posao je pronašlo 66 lica kod 48 poslodavca. U 2018. godini su održana dva sajma zapošljavanja koje je posetilo 1.555 lica, a zaposlenje je pronašlo 536 lica.

Sa evidencije NSZ – filijale u Zrenjaninu, u 2018. je zaposleno 6.161 lice.

Mijatović je istakla da je podrška Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave bila velika, a posebna od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako je rekla, omogućio da u Zrenjanin dođe kompanija Essex koja zapošljava 160 radnika, kao i „Šandong Linglong“, koja bi u tri etape trebalo da zaposli 1600 radnika

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh