I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

„Naša slovenska beseda“ održana po trinaeseti put u Zrenjaninu

Društvo Slovenaca Planika iz Zrenjanina je bilo domaćin 13. jubilarnog književnog skupa „Naša slovenska beseda“, koji je ove godine održan u Kulturnom centru.


U dvorani Kulturnog centra je po trinaeseti put održan praznik lepih reči. Članovi Društva Slovenaca Planika iz Zrenjanina su bili domaćini susreta slovenačkih društava iz Republike Srbije. Tradicionalno, na ovoj manifestaciji su učestvovali i gosti iz Slovenije. Ovoga puta to je bila ženska vokolna grupa Gallina iz Ljubljane, koja je oduševila svojim nastupom.


U revijalnom delu programa učestvovalo je osam društava: Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda , Društvo Slovenaca “Triglav” iz Subotice, Društvo Slovenaca “Kula” iz Vršca, “Kredarica” iz Novog Sada, „Zdravica“ iz Niša , „Logorska Dolina“ iz Pančeva i Društvo Slovenaca „Planika“ iz Zrenjanina.

Sve prisutne je pozdravio predsednik DS „Planika“, Miloš Pešić. Voditelji su i ove godine bili učenici dopunske nastave slovenačkog jezika u Zrenjaninu, koju vodi učiteljica Milena Spremo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

„BESEDNICI LETA“

Miloš Pešić je proglasio „besednike“ ovogodišnje kulturne manifestacije. Laskavu nagradu dobili su Anđelija Sarvaić, koja je kao dugogodišnja blagajnica dala veliki doprinos afirmaciji Društva i Dimitrije Đuričin, kao organizator kulturnih aktivnosti Društva Slovenaca „Planika“.


– Pozdravljam vas iz srca, u nadi da će i ovo recitatorsko literarno popodne, doprineti da svi zajedno osetimo moć i toplinu slovenačke reči i lepotu slovenačkog jezika – istakao je Miloš Pešić.

Sve prisutne je pozdravila i poznata novinarka, Branka Jajić.


Gosti iz Beograda, Vršca, Gudurice, Subotice, Novog Sada, Pančeva, Kovina, Niša su se najpre predstavili tako što su najmlađi članovi – učenici, koji posećuju dopunsku nastavu slovenačkog jezika i kulture, izveli svoje tačke na slovenačkom jeziku, a odrasli su pročitali svoje sastave i pesme.

U uvodnom delu, učenici dopunske nastave slovenačkog jezika su recitovali pesme i basme poznatih slovenačkih pesnika, te se poklonili pesniku Valentinu Vodniku, slikaru Rihardu Jakopiču i piscu Josipu Vandotu.

Posebno interesantan bio je nastup dečjeg hora „Planika“, koji se predstavio sa Kekčevom pesmom.

Upečatljive nastupe imala su takođe deca i odrasli članovi iz ostalih slovenačkih društava.

HOR GALLINA IZ LJUBLJANE

Publiku su posebno oduševile članice ženske vokalne grupe, Gallina iz Ljubljane. Njihov nastup bio je melem za dušu. Nastupio i je i hor „Planika“, koji je imao odličan nastup i na međunarodnom horskom festivalu „Slobodan Bursać“, dan pre Naše slovenske besede.

PRIZNANJE NASTAVNICIMA SLOVENAČKOG JEZIKA

Priznanje za veliki trud i negovanje slovenačkog jezika i kulture dobili su nastavnici Rut Zlobec, Milena Spremo i Zoran Jovčić.

Učenici svih pomenutih gradova iz Srbije su primer kako doprinuti boljem svetu , kroz lični trud. Dan za lepotu i životnu toplinu izgovorene reči, svi učesnici su zaključili zajedničkim druženjem.

Posle druženja domaćini su ispratili goste sa uverenjem da su i ove godine dodali delić mozaika posvećenog negovanju maternjeg jezika ovdašnje slovenačke manjine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh