I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Naša priča o Dnevnom centru „Naša priča“

Rođenje dece sa razvojnim smetnjama dugo je bilo isključivo problem porodice. Takva deca gotovo su sakrivana od pogleda javnosti, i često su bivala neuključena u obrazovni i društveni sistem. Vremenom su specijalne škole postale mesta koja su nudila „sigurno utočište“ za ovakvu decu. Posebni planovi i programi u ovim školama pokrivale su oblasti neophodne deci sa usporenim psihomotornim razvojem. U okviru nastave deci su omogućene grupne vežbe reedukacije psihomotorike, logopedski tretman, kao i nastavne predmete kao što su razvoj govora i jezika, samoposluživanje, socijalizacija.

-Bez obzira na izuzetne stručnjake zaposlene u Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“, školska zgrada nije bila dovoljno stimulativna sredina za razvoj i socijalizaciju ove dece. Vremenom je Udruženje građana „Maštalište“ završilo sve svoje akivnosti, kada su i ostali bez mogućnosti da plaćaju zakup kuće u kojoj su projektno bili smešteni. Odlučeno je da se spoji lepo i korisno. Grad Zrenjanin je procenio da jednoj grupi dece iz škole „9. maj“ treba stimulativnija sredina kako bi se bolje socijalizovali. Odlučeno je da Grad plaća školi zakup nekadašnjeg „Maštališta“, a nama je bilo drago što smo na taj način omogućili i našim drugarima „maštarima“ da ostanu u prostoru kom su dali pečat i koji su vole, priča direktorka škole „9. maj“ Snežana Oluški Vlačić.

U isto vreme, odvijala se potraga za prostorom koji će biti noviji, komforniji, zdraviji, i koji će pružiti još više mogućnosti. Grad Zrenjanin 2014. godine ustupa deo zgrade u Ulici Milentija Popovića i hektar dvorišta za tridesetoro mladih preko 18 godina, kojima je bilo potrebno mesto za razvijanje svojih preostalih sposobnosti. Cilj je bio da se iskoristi svaki napor da postanu ravnopravni članovi društva i da se bave različitim poslovima u zaštićenim uslovima, uzevši u obzir oduzetu radnu sposobnost.

PerSu marketi

– To je početak Dnevnog centra „Naša priča“… U pomoć nam dolazi „pakleni kuvar“ Saša Mišić koji kuva donatorski ručak za prikupljanje sredstava za uređenje „Naše priče“. Nakon toga, prvi se javlja Steva Kočalka, vlasnik firme „Valor“ koji obezbeđuje sve što je potrebno da se prostor privede nameni: krečenje, farbanje, pregrađivanje, postavljanje vrata, podova i nove elektro instalacije. Deo nameštaja obezbeđuje udruženje građana „Vojvođanske inicijative“. Javno komunalna preduzeća Gradska toplana i Vodovod i kanalizacija donatorski su odradili velike i veoma skupe radove. JKP Čistoća i zelenilo pobrinulo se da konstantno imamo pomoć u rešavanju problema sa travom. Sportski savez grada Zrenjanina, zajedno sa nekoliko sportskih klubova iz Zrenjanina i Kleka, omogućio nam je da napravimo deo nameštaja koji je nedostajao. Preduzeće SIT nam je kupilo frižider, a kompjutere Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Voćnjak od 360 sadnica je donacija udruženja „ZREPOK“, a zalivni sistem donacija preduzetnika Steve Kočalke. Dva plastenika je projektno obezbedio Grad Zrenjanin. Da se izborimo sa velikom travnatom površinom, brojnim voćem i sadnicama pomažu nam Poljoprivredna stručna služba i Srednja poljoprivredna škola, a „Sportski objekti“ su donirali motornu travokosačicu, priseća se direktorka ove škole svih onih koji su pomogli u opremanju Dnevnog centra „Naša priča“ u naselju Zeleno polje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedna od donacija dnevnom centru

-Nedavno nam je i Savez beogradskih vojnih atašea uručio donaciju vrednu 2000 evra, u vidu motorne travokosačice, trimera, zaštitnih odela, rukavica, čizama, alata, mobilnih kanti i drugog. I nikad kraj, jer kraja nema dok je god dobrih ljudi, kaže Oluški Vlačić.

A onih sa oduzetom radnom sposobnošću je sve više, pa je 180 kvadrata prostora postalo tesno. Ipak došlo je drugo vreme, kada ljudi lakše prihvataju različitosti, i ne žmure pred istinom. Direktorka Osnovne i srednje škole „9. maj“ veruje da će dobrota u ljudima pobediti i da će uskoro moći da otvore pravi mali radni centar i pokažu sve što znaju i mogu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh