I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Narodni Muzej Zrenjanin bogatiji za 3500 predmeta – osnovci sa radošću pokazali deo kućnih starina (FOTO)

Kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin su u sklopu projekta „Muzej u školama“ od septembra do polovine novembra 2020. godine obilazili osnovne škole u Srednjobanatskom okrugu.

Cilj projekta bio je i jeste uvid u građu koju stanovništvo na području celog Srednjobanatskog okruga poseduje, njeno mapiranje i dokumentovanje u digitalnoj formi. Srednji Banat je multikulturna sredina, te pomenuta građa predstavlja svojevrsnu riznicu njegovog potencijalnog kulturno-istorijskog nasleđa koju je neophodno evidentirati na vreme i na taj način sačuvati od zaborava. Istovremeno deca dobijaju podsticaj da obogate znanje i da se edukuju u oblasti muzejskog nasleđa .

Obzirom da Narodni muzej Zrenjanin svojom delatnošću i istraživačkim radom pokriva srednji Banat, planom su obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na ovom području.

PerSu marketi

Projekat je podeljen u četiri faze, u četiri godine, a predviđeno je da se u svakoj od njih obuhvati po petnaestak škola. U prvoj, prošlogodišnjoj, obuhvaćene su sve škole u opštinama Sečanj i Novi Bečej.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Obilaskom opština Sečanj i Novi Bečej uspeli smo da u saradnji sa učenicima, direktorima i nastavnim osobljem, mapiramo i dokumentujemo oko tri i po hiljade predmeta od potencijalne kulturno-istorijske vrednosti. Dobar deo tih predmeta je poklonjen Muzeju, te je na taj način obogaćeno više muzejskih odeljenja – kaže Dušan Marinković kustos Narodnog muzeja Zrenjanin jedan iz tima koji realizuje projekat.

Nova faza – obilazak škola na području Grada Zrenjanina

Naredna faza projekta predviđena je za tekuću godinu, a u planu su obilasci naseljenih mesta na području Grada Zrenjanina.

U 2020. Projekat „Muzej u školama“ sproveden je terenskim radom u 2 , od ukupno 5 opština Srednjobanatskog okruga, i to u 13 osnovnih škola. Prikupljeno je 3460 predmeta, a Narodni muzej je na poklon dobio 308 trodimenzionalnih predmeta i 2064 skeniranih fotografija, dakle građu u digitalnoj formi.

Sva sakupljena građa biće dostupna kustosima u naučno-istraživačke i publicističke svrhe. Svaka škola i svi niži i viši razredi su imali prezentacije o muzeju, njegovom značaju i radu, radu kustosa.

Projektom je predviđeno da svaka škola dobije vitrinu sa obrađenim materijalima koje su učenici donosili. Kamerne postavke će biti spremne tek nakon kompletno sređene dokumentacije i selekcije predmeta sa terena. Time je novim generacijama pružena edukacija i data je jasnija slika o suštini i bitnosti muzejske delatnosti.

 

Kontinuirani rad uprkos vanrednoj situaciji

Uprkos vandrednoj situaciji koja je i dalje na snazi, obilasci u sklopu projekta rađeni su u kontinuitetu bez prekida. Početak rada bio je u  opštini Sečanj sledećim redosledom: OŠ Ivo Lola Ribar, Sutjeska; OŠ Stevan Aleksić, Jaša Tomić; OŠ Žarko Zrenjanin, Boka; OŠ Aleksa Šantić, Sečanj; OŠ Vuk Karadžić, Konak; OŠ Braća Stefanović, Neuzina; OŠ Veljko Đuričin, Jarkovac; OŠ Slavko Rodić, Krajišnik.


Opština Novi Bečej: OŠ Staničić Milan Uča, Kumane; OŠ Dositej Obradović, Bočar; OŠ Dr Đorđe Joanović, Novo Miloševo; OŠ Josif Marinković, Novi Bečej; OŠ Miloje Čiplić, Novi Bečej.

U svakom mestu koje smo obišli, raspitivali smo se za lokalne meštane koji imaju zanimljive priče, predmete i slično. Uspostavili smo kontakt sa kolekcionarom iz Krajišnika, digitalizaciju fotografija iz porodičnog albuma ustupila nam porodica iz Boke, posetili smo privatnu etno postavku u Sečnju gde smo imali prilike da popričamo sa njenim autorom. Pored toga smo i obišli depadanse naseljenih mesta koja pripadaju Narodnom muzeju Zrenjanin – navode autori projekta.

Svi navedeni ciljevi projekta u ovoj fazi su ostvareni. Kompletan presek će biti ostvaren tek nakon završetka rada sa ostale 3 opštine (opština Zrenjanin, Srpska Crnja, Žitište).
Terenski rad je sastavni i veoma bitan deo muzejskog posla, rezultati bivaju vidljivi ne samo kroz obogaćene zbirke već i kroz izložbe, publikacije i slično.

Autori projekta zahvalili su se ministarstvu na prepoznavanju značaja jedne ovakve ideje. Takođe i svim školama i mesnima zajednicama naseljenih mesta koja su obiđena i sa kojima je ostvarena  izvanredna saradnja.

Projekat je realizovan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Tim čine koordinator i rukovodilac projekta viši kustos akademski fotograf Dušan Marinković, kustosi istoričari Vladislava Ignjatov i Siniša Onjin, i kustosi etnolozi-antropolozi Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh