I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Napadnuti aktivisti “Zrenjaninske akcije” pozivaju na naredni protest

Uoči koncerta Zrenjaninske filharmonije, koji je održan sinoć na Trgu slobode u Zrenjaninu, dogodio se incident u kome su aktivisti “Zrenjaninske akcije” tokom mirnog protesta napadnuti od strane nepoznatih lica.

Fotografija: Zrenjaninska akcija

Aktivisti ZRAK-a su se poređali pored Rimokatoličke crkve držeći transparente “Gde je voda”, “Hoćemo vodu”, „Dajte barem kuselu“ i druge, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nemanja ispravne pijaće vode u Zrenjaninu.

Oko 21 sat njima je iznenada prišlo nekoliko mladića, koji su počeli da im oduzimaju i lome transparente.

I Taxi Zrenjanin

Nakon toga policija je udaljila mladiće, dok su komunalni milicajci okružili i počeli da legitimišu aktiviste pod izgovorom da nisu prijavili skup.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Oko 30 građana daće izjavu šta se dogodilo, a policija je navodno prepoznala osobu u zelenoj trenerci koja im je lomila transparente.

Fotografija: Zrenjaninska akcija

„Dragi Zrenjaninci, večeras smo pred koncert filharmonije imali performans u centru grada. Jedan od razloga što ovaj događaj nismo najavili je upravo i incident koji se dogodio, odnosno napad na mirne ljude od strane neidentifikovanih lica. Ovako nešto smo očekivali da će se dogoditi. Nije nam cilj da dovedemo u opasnost nikoga od Vas. Naš cilj je jasan, voda za sve bez diskriminacije i izuzetka! Voda u našim kućama na našim česmama! I odgovornost svih umešanih u fijasko sa fabrikom vode! Vidimo se u subotu u 16.30h bez obzira na vremenske prilike.“ objavila je „Zrenjaninska akcija“ na svom facebook profilu.

Oni su tokom jučerašnjeg dana izveli i performans u panoramskom autobusu koji je obilazio grad u okviru 36. “Dana piva”. Aktivisti ZRAK-a su tom prilikom na autobusu razvili transparent “Zrenjanin je žedan”.

„Bili smo danas u panoramskom autobusu u obilasku grada. Pokazali smo da se ne bojimo i da ćemo nastaviti sa performansima čija će poruka biti: “Žedni smo! Hoćemo vodu!” Dragi ljudi, hvala vam svima na podršci! Na kraju da još dodamo da nas je zaposleni u Gradskoj upravi pitao: Kako vas nije sramota? Valjda zato što tražimo čistu vodu u česmi u 21. veku? Nastavljamo sa performansima i svim drugim vidovima borbe za ostvarenje osnovnog ljudskog prava, prava na vodu. Vidimo se u subotu u 16.30h ispred Kristalne dvorane!“, poručili su nakon ovog performansa.

Fotografija: Zrenjaninska akcija

Povodom jučerašnjeg incidenta oglasio se i „Gradski preokret“ sa sopštenjem koje prenosimo u celosti:

„Građanski preokret najoštrije osuđuje izostanak adekvatne reakcije policije sinoć u centru Zrenjanina kada su za sada nepoznata lica napala građane koji su mirno protestovali.

Zabrinjavajuća je sve češća pojava u Srbiji da policija ignoriše nasilje koje se dešava pred očima njenih pripadnika.

Građanski preokret poziva nadležno tužilaštvo da sprovede istragu i privede pravdi nasilnike iz Zrenjanina, a Zaštitnika građana da sprovede postupak nadzora nad policijom i utvrdi njene propuste.“

Nakon objavljenog incidenta od strane napadnutih aktivista, na društvenim mrežama je usledila podrška, ali i osuda kako zbog samog napada tako i zbog propusta nadležnih da se brže i bolje reaguje u datoj situaciji.

Peti protest „Zrenjanin je žedan“, najavljen je za subotu 28. avgusta, u 16.30 časova, a okupljanje učesnika protestne vožnje je na parkingu ispred Kristalne dvorane, bez obzira na vremenske prilike.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh