I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nakon Kine i tržišta Evropske unije, Mlekoproduktu licenca i za izvoz sireva u Rusiju (VIDEO)

Dva meseca nakon vesti da će Mlekoprodukt početi da izvozi proizvode u Kinu i na tržište zemalja Evropske unije, u ovu kompaniju stigla je još jedna dobra vest. Početkom sedmice Mlekoprodukt je dobio licencu za izvoz proizvoda na tržište Rusije. Time su zaokružena sva veća inostrana tržišta na koja je ova kompanija pretendovala.

Pripreme za dobijanje licenci i izlazak na nova tržišta nisu bile jednostavne, ali kompanija je u datom trenutku imala ono što je najvažnije – potencijal da se prilagodi i dodatno razvije. Na vreme je investirano u postojeće proizvodne pogone te je tako instalirana dodatna prijemna linija za mleko, povećani su kapaciteti komora za sušenje sira, nabavljene su nove mašine za izradu topljenog sira i mašine za sečenje polutvrdog sira.

Iz Mlekoproduktovih pogona na tržištu Kine biće plasirani polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi, a plan postoji i za ostale zemlje.

– Neće biti nekog većeg menjanja asortimana, jer ono po čemu smo prepoznatljivi to ćemo i zadržati i time pokušati da konkurišemo na stranim tržištima. To su polutvrdi sirevi, topljeni sirevi, naš polutvrdi sir Selecta sa dugotrajnim zrenjem. Nadamo se da će ti sirevi početkom sledeće godine krenuti put Kine. Rusija će biti značajno brža jer za to tržište već imamo spreman asortiman. Kada je u pitanju tržište Evropske unije, počećemo sa zemljama koje su u okruženju – kačkavalj ćemo plasirati u Rumuniju, a Mađarskoj ćemo pored kačkavalja ponuditi i naš dimljeni sir Karavan. U Hrvatsku i Sloveniju ćemo krenuti sa feta sirom i sa našim tvrdim, polutvrdim i topljenim sirevima. Posle toga ćemo pokušati da ostvarimo plasman proizvoda na tržištima Nemačke, Francuske, odnosno tržištima gde ima naše dijaspore koja potencijalno može da bude zainteresovana za proizvode koji imaju stopostotno poreklo iz Srbije, kaže Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U ovom novom poglavlju rada Mlekoprodukta orijentisanom na izvoz, najveći izazov biće Kina.

– Za dalja tržišta najveći problem nam predstavlja rok trajanja. Poznato je da težimo ka tome da imamo uvek sveže proizvode sa relativno kratkim rokom trajanja i bez potrebe prisustva aditiva koji bi dodatno produžili trajnost nekih proizvoda. Naš maslac ima najkraći rok trajanja na tržištu, svega 38 dana, baš zbog toga što ne sadrži nikakve aditive. Nemoguće je očekivati da taj proizvod sa takvim rokom trajanja plasirate u Kinu. To su neki problemi sa kojima se suočavamo. Dakle, nećemo menjati sastav proizvoda, već ćemo učiniti jedino što možemo a to je da povećamo rok trajanja za takva tržišta. Inače, ovde želimo da ostanemo dosledni, da najsvežiji mogući proizvod bude na polici za srpskog potrošača ili potrošača u okolini, pošto je poznato da snabdevamo i tržišta u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori, pojašnjava Beslać.

Pored pripremnih radnji za izvoz proizvoda, Mlekoprodukt čvrsto drži svoje pozicije na domaćem tržištu. Osluškuju se potrebe savremenog potrošača i shodno tome unapređuju se postojeći proizvodi i kreiraju se novi ukusi.

-Intenzivno pratimo koje kategorije proizvoda se šire, gde potrošači prepoznaju potencijal i u te delove proizvodnje investiramo. Sledeće godine planiramo da u pogon pustimo celu liniju kačkavalja zato što je to naš proizvod koji je autohton  ali i zbog toga što je to kategorija koja raste. Mi smo ga ovde prepoznali, međutim, želimo da taj proizvod ponudimo i zemljama evropskog tržišta koje su u okruženju, naročito tamo gde je prisutna naša dijaspora. To je takođe novost – investicija koja će nam biti odobrena i realizovana, nadam se, početkom sledeće godine. Zahvaljujući tome, cele sledeće godine bismo mogli da radimo na povećanju kapaciteta i da kačkavalj ponudimo u raznim pakovanjima. Ista je priča i za maslac i za ostale proizvode koji bi dolazili na red u narednom periodu, kaće Beslać.

 

SARADNJA SA PRERAĐIVAČIMA MLEKA KLJUČNA ZA RAD I RAZVOJ

U godini u kojoj je pandemija koronavirusa ugrozila poslovanje brojnih kompanija i sektora, Mlekoprodukt je pojačao svoje pozicije. Fabrika je radila bez prekida i zadržan je dnevni kapacitet prerade od 150.000 litara mleka koje se otkupljuje sa 400 farmi. Ovde danas upravo proizvođače mleka smatraju prvom karikom u lancu procesa dobijanja sertifikata za izvoz na inostrana tržišta.

– S obzirom na to da smo u mlečnoj industriji u kojoj je sirovina primarna i najbitnija, sa našim farmama intenzivno radimo na tome da povećaju svoje kapacitete i isprate naše potrebe. Mlekoprodukt ni u jednom trenutku nije odustao od otkupa mleka. Jedna smo od retkih mlekara ne samo u okruženju nego i u svetu koja je nevezano za potrebe uvek bila tu da otkupi sirovinu i da ispoštuje farme. Ako uzmemo u obzir da imamo 300 zaposlenih i da radimo sa oko 400 farmi u Zrenjaninu i Banatu, to znači da je preko 700 porodica direktno vezano za poslovanje Mlekoprodukta. Širenje našeg uticaja na tržišta na kojima nismo bili pristuni u prethodnom periodu znači stabilno poslovanje i opstanak u nekoj globalnoj utakmici koja je sve teža. Za zemlju to znači prepoznatljivost u pogledu prerade mleka i proizvodnje hrane. Jer, nije isto kada izvozite sirovinu, pšenicu, kukuruz, jabuku, koji nemaju preradu i onda kada prerađujete, imate dodatu vrednost i tako je izvezete. Povećavamo obim izvoza i povećavamo tu dodatu vrednost koja na kraju opet završava u našoj zemlji, a da ne govorimo o tome koliko podižemo naš imidž jer nudimo hranu, što bi po meni, trebalo da bude nacionalni interes, zaključuje Beslać na kraju razgovora.

U Mlekoproduktu su od početka pojave korona virusa na snazi jake preventivne mere koje, kako kažu, bespogovorno poštuju svi zaposleni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh