I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Najveću kolekciju starih TV aparata na svetu Sava Mađarov donirao Univerzitetu u Nišu (VIDEO)

O Zrenjanincu Savi Mađarovu, prijateljima poznatijem kao Sava Mađarica, ispričano je više interesantnih priča i snimljeno mnogo TV priloga. Ovaj penzionisani bivši majstor za radio i TV aparate, radnik EI Niš, poznat je i kao strastveni kolekcionar starih televizora i radio aparata.

U svojoj kolekciji do nedavno ih je imao 229. Deo svoje kolekcije i to 189 TV aparata proizvedenih u EI Niš donirao je Univerzitetu u Nišu, Udruženju za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija. Tako će se pred građanima na jednom mestu naći svi TV aparati proizvedeni u nekada gigantu jugoslovenske elektronske industrije, od prvog modela iz 1958. godine pa da poslednjih, simboličnih imena Jugoskandik i Fenix.

Iako je „otplakao“ odlazak dela svoje kolekcije gospodin Mađaravo kaže da mu je u isto vreme i drago jer su se televizori vratili na mesto gde su i rođeni, služiće nečem korisnom, a u svakom slučaju bolje je od onog što nikako nije voleo u životu, a to je da tehnika završi na smetlištu.
Ono što mu je ostalo u kolekciji, marke Gorenje, Čajavec, Iskra i mnoge strane marke bez obzira na starost je u ispravnom stanju u šta smo se uverili tokom snimanja ove priče.

I Taxi Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh