I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najveći rečni tanker ove vrste na svetu, danas porinut u Begej (VIDEO)

Najveći brod ikada sagrađen u zrenjaninskom brodogradilištu, tanker dužine 135 metara, porinut je sa navoza preduzeća Begej shipyard group u Perlezu.

– Ovo je prvo plovilo ovakve vrste napravljeno na svetu. Dugačak je 135 metara, širok 11,60 m. U prošlosti su ovakvi tankeri težili preo 1000 tona, dok je ovaj težak „samo“ 855 tona. Kapacitet tankera je 4300 metara kubnih. Pogonjen je samo elektromotorima čime se uklapa u praćenje svetksih trendova ekologije – kaže Marko Pražić direktor Rubicon shiping company vlasnika brodogradilišta u Zrenjaninu i kod Perleza.

Radovi na ovom brodu trajali su 10 meseci, radilo je 160 radnika. U brodogradilištu uzvodno od Zrenjanina proizvedena su dva glavna dela broda, koji su potom sastavljeni u pogonu u Perlezu. Naručilac broda je kompanija Shell koja će ga koristit za prevoz specijalnih tečnosti. Ruta ovog tankera vrednog 2 miliona i 200 hiljada evra sada vodi preko Tise, Dunava, kanala Rajna Majna do Roterdama gde će biti izvršeni završni radovi. Brod će nositi ime Helsinki

PerSu marketi

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh