I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Najveći ratni brod koji je uplovio u Zrenjanin – „Kozara” na Begeju

U leto 1974. godine u Zrenjanin je uplovio komandni brod naše rečne ratne flotile. To je najveći ratni brod koji je ikada uplovio u taj grad. Izazvao ja veliku pažnju Zrenjaninaca i tri dana je bio opsednut od posetilaca. Danas je „Kozara” naš najstariji i najlepši rečni ratni brod, koji je ušao u sedmu deceniju života i već četrdeset godina plovi našim rekama.

Nema luke na našim plovnim rekama u koju nije uplovio komandni brod naše rečne ratne flotile „Kozara”. Ta rečna lepotica stari je poznanik stanovnika uz obale Dunava, Save, Tise… pa i Begeja. Mnogi je rado posećuju i dive se njenim skladnim linijama.

Tako je u leto 1974. taj brod stigao u Zrenjanin, probijajući se kroz begejske okuke i često na njima dodirujući jednu obalu bokom, a drugu pramcem i krmom. Bila je to atrakcija kakvu Zrenjaninci do tada nisu doživeli. Tri dana boravka u gradu na Begeju ostao je u pamćenju svih pripadnika Rečne flotile i onih koji su brod posetili. „Kozara” se, u povratku, okrenula tek na raskrsnici s kanalom Banatska Palanka – Novi Bečej.

I Taxi Zrenjanin

Brod je inače izgrađen 1939. godine u brodogradilištu u Regenzburgu i dobio dobio ime „Krimhild”. Njena sestra bliznakinja dobila je ime „Brunhild” (posle Drugog svetskog rata bio je komandni brod francuske Rajnske flotile). Brodovi su izgrađeni za potrebe nemačke Dunavske flotile.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, od maja 1945. do jula 1946, „Krimhild” nosi ime „Oregon” i služi za oporavak američkih vojnika u Regenzburgu. Posle toga kupio ga je „Bavarski Lojd”, a potom ga prodao 1948. godine, da bi otada pa sve do 1953. godine služio kao restoran i hotel na vodi. Godine 1960. „Bavarski Lojd” je brod prodao „Dunavskom Lojdu” iz Siska, a potom je ušao u sastav Jugoslovenske ratne mornarice, dobivši današnje ime „Kozara”. Bilo je to 1961. godine.

Brod je železne građe, naoružan je s tri trocevna topa 20mm, uz mogućnost krcanja i polaganja mina i prevoženja 250 vojnika s ličnom opremom. Ima dva salona, više kabina za posadu i goste, kao i prostranu palubu na kojoj se odvijaju aktivnosti za vreme plovidbe, te ceremonijalni događaji na brodu. Naravno, danas je opremljen radarom i raznorodnim sredstvima za održavanje veze.

Osim obavljanja vojnih zadataka i, u neku ruku, uloge školskog broda naše rečne ratne flotile, „Kozara” služi i za druge svrhe i na njoj su plovili učenici mnogih škola, istravačke ekipe, snimatelji dokumentarnih filmova i mnogi drugi.

Napisao: Kontraadmiral Boško Antić

Izvor:  časopis „Zavičajac”, broj 13, mart 2003.

(www.zrenjaninskizavicajac.com)

Društvo zavičajaca Zrenjanina je nevladina, nestranačka, dobrovoljna i neprofitna organizacija osnovana na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja kulture, istorije, tradicije i svih drugih vrednosti Zrenjanina i okoline.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh