I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najmlađi meštani Belog Blata u zanimljivim maskama prizvali proleće (FOTO)

Tradicije maškara, ili na mađarskom jeziku „farsang“, povezani su sa završetkom zime i početkom novog kalendarskog perioda, proleća.  One se najčešće održavaju u februaru kada se omladina maskira u kožne gunjeve i zajedno sa zvoncima ili sličnim rekvizitima, prave buku i na kraju spaljuju lutku od slame, zvanu „kiszebáb“.  

Tim činom teraju se zli duhovi i bolesti, ali se i priziva životni boljitak za zajednicu. Te pokladno-obredne radnje razlikuju se od sela do sela i tipične su za pripadnike mađarske nacionalne zajednice .

PerSu marketi

U beloblatskoj osnovnoj školi značajna pažnja se poklanja i kulturološkom nasleđu svake zajednice, u ovom slučaju mađarske, te su učiteljica Eva Požar Halas i učitelj Zoltan Labanc, zajedno sa svojim đacima i njihovim roditeljima, priredili pravi obredni performans upravo na tragu zimsko-prolećnih maškarskih običaja.

Interesantno, neobično, edukativno i korelativno. Da svi budemo zdravi, da zajednica napreduje i da svako pronađe deo sebe i neguje svoje predačko nasleđe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pišu:  Milan Nedeljkov i Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh