I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Najlepši dvorac na ovim prostorima slavi 200. rođendan – Kašel Ečka (VIDEO)

Na imanju vlastelinstva Ečka, koje je 1781. godine kupio veleposednik jermenskog porekla Lukač Lazar, njegov sin, trgovac Agošton Lazar, podigao je 1820. godine dvorac u klasičnom stilu.

Na svečanom otvaranju dvorca, 29. avgusta, brojne zvanice oduševio je, umećem na klaviru, devetogodišnji vunderkind i potonji slavni kompozitor Franc List. Tom događaju prisustvovao je i čuveni grof Esterhazi, tada jedan od najpoznatijih i najbogatijih vlastelina Ugarske. Danas u Ečki postoje dva klavira za koje njihovi vlasnici tvrde da je to baš taj klavir na kom je List muzicirao. Takve tvrdnje ipak će morati da sačekaju reč i potvrdu stručnjaka. Svečanost je trajala tri dana, od 27-29. avgusta. Bila je to do tada neviđena svetkovina o kojoj se pričalo širom Ugarske. Uređivao se svaki kutak sela, doterivale su se kuće i čistila dvorišta i ulice, oblikovali drvoredi i pripremali slavoluci. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča. Kočije i konji su blistali za doček 300 uglednih zvanica iz Beča i Budimpešte. Tokom dva veka posetili su ga mnoge značajne ličnosti, više puta i Franc Joseph tako da je zbog njega dvorac već 1852. godine bio osvetljen jednosmernom strujom, skoro 90 godina pre „moderne“ elektrifiacije. Tokom dva veka smenjivali su se vlasnici, dešavali su lepi i ružni događaji. Dvorac je danas u privatnom vlasništvu i stanovnici Ečke tvrde da je od 20- ak dvoraca koliko ih je postojalo ili postoji u Banatu, njihov najlepši.  tekst: zrenjanin.rs i ilovezrenjanin.com.

Dvorac je proglašen za spomenik kulture 2001. godine.  Fontana sa skulpturom u sredini smeštena u parku ispred dvorca restaurirana je 2007. godine. Originalna skulptura od terakote restaurirana je i smeštena unutar dvorca, a na njenom mestu postavljena je replika od bronze. Ove godine dodatno je uređen deo parka, postavljeno savremeno dečje igralište, izgrađen letnji roštilj za potrebe restorana, a u delu nekadašnje konjušnice smešteno je nekoliko ponija. O zanimljivoj istoriji porodica u čijem je vlasništvu bio ovaj dvorac govorio je Ervin Gazdag hroničar mesta Ečka.

PerSu marketi

Ceo film u kom o zanimljivoj istoriji dvorca i njihovih vlasnika govori hroničar Ečke Ervin Gazdag.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh