I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najkvalitetnija vina sa banatskog podneblja

Hrana se pije a vino se žvaće, počinje priču o vinu Dragiša Živković, zaljubljenik i proizvođač ovog pića bogova. A ujedno, vino je i jedino piće koje nosi ime boga Bahusa, zbog čega se i smatra božanskim pićem. Istorija i legende su jedno, dok je sadašnjost malo drugačija. Ovoga puta čemo ispričati kako je Dragiša uspeo da za kratko vreme, od 2005. godine do sada zahvaljujući velikoj ljubavi uspe da napravi najkvalitetnija vina sa banatskog podneblja i da gde god da se sa njima pojavi ponese neku medalju.
  •  Vino sam zavoleo u Nemačkoj gde sam živeo i radio mnogo godina. Pošto sam bio zaposlen u kompjuterskoj firmi a moja prostorija je bila najhladnija, gazde su tu skladištile vina koja su kupovali iz svih zemalja sveta a ja sam izmešu ostalog bio zadužen i da ima donesem iz kancelarije kad imdošu gosti ili kad se njima pije. Pozivalisu me da probam i tako je sve počelo. Do tada sam bio pivopija, kaže Dragiša.Beli burgundac, Triada i Kaberne sovinjon su prva tri vina koje je od 12 izneo pred nas a krenuo je naravno od najblažih i najlakših. Svako od njih u svojoj jedinstvenoj čaši.
  • Za proizvodnju vina je najbitnije da posude budu čiste. Higijena je prioritet a posle sve drugo dolazi na red, kaže on.
  •  Po povratku iz Nemačke,pošto sam imao nešto zemlje odlučio sam se da zasadim vinograd, mada nikad pre to nisam radio,registrovao sam poljoprivredno gazdinstvo i uspeo d adobijem subvencije da počnem sa radom. Vinograd mi se inače nalazi na putu za Taraš, a poznato je da je tu najkvalitetnija zemlja. Prve dve godine sam kupovao grožđe i muljao ga rukama,odvajao peteljke i stavljao sve u balone. Usput samneprestano učio kako o vinovoj lozi,tako i o vinu.
Dok priča donosi sledeće vino,isto šampionsko Kaberne sovinjon i nastavlja: smeta mi to kad neko komentariše a nema pojma,baš juče su mi na degustaciji bili čovek i žena iz Novog Sada. I kada je popila vino ni ne pomirisavši ga i ne pogledajući boju prokomentarisala je kako se oseća na bure. A vino bure nije ni videlo, jer se drži u drugim posudama. To sve govori o poznavaocima vina a još je i dodala da su najbolja Karlovačka vina. Predložio sam joj da mi donese tri litre najboljeg pa da ga uporedimo sa mojim, da pijemo zajedno, naravno sve kulturno. Ništa nije obećala.
Ovo je stvarno vrhunsko vina,komentariše „triadu“ koja je napravlljena od belog burgundca, šardonea i rajnskog rizlinga, Dušan Berberski Brica, enolog i osnivač Kluba enologa Paun koje je registrovano pre više od dvadeset godina.Po prvi put je Dragiša izašao na takmičenje 2009. godine i pobedio. Od tada do sada kad god se negde pojavi sa svojim vinima, bude nagrađen. Poslednji put je to bilo u Orlovatu za Badnji dan, a sada se sprema za Temerin,gde je jaka konkurencija i  ocenjije se preko 700 vrsta vina. Za njega je to izazov.
I dok se priča bliži kraju,mi završavamo sa šampionskim Roseom.
  •  Pravi Rose treba da vuče na narandžasto. Ovo je prava boja govori zaljubljeno gledajući u čašu. A da je stvarnotako pokazuju i priznanja. Nama ostaje samo još da mu poželimo još mnogo nagrada i vrhunskog vina.
Autor teksta i fotografija : Maja Pandurov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh