I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najčešći uzroci samozapaljenja automobila

Nakon nekoliko uzastopnih incidenata poslednjih dana u kojima je došlo da samozapaljenja automobila, o najčešćim razlozima smo razgovarali sa stručnim licima.

 

Auto-servis „Kovačev“ je servis specijalizovan za električne instalacije, a od vlasnika Zorana Kovačeva doznajemo sledeće:

PerSu marketi

– Najčešći uzroci samozapaljenja autombila su neispravne i nestručno popravljane električne instalacije.  Primera radi, dovoljno je da samo komadić izolacije ili kleme  bude nestručno postavljen i da na tom mestu dođe do varničenja. Instalacija na tom mestu može da počne da gori, naročito u letnjim mesecima kada su visoke temperature, a kada dođe do plamena on vrlo brzo prerasta u buktinju. Ako vozač u kabini oseti miris dima i ako još nije došlo do stvaranja plamena u tim situacijama trebalo bi skinuti kleme sa akumulatora. Ipak radi ilustracije opasnosti navešću da autobus koji se ovako zapali, kompletno izgori za manje od 4 minuta – kaže Kovačev.

Sledeća dva najčešća razloga za samozapaljenje automobila su neispravne ili dotrajale pumpe benzina ili dizela. U više modela pumpa se nalazi u blizini alternatora te kapanje goriva u kombinaciji sa strujnim instalacijama može dovesti do požara.  Posebno treba obratiti pažnju kod automobila na plinski pogon da je potrebno da u rezervoaru uvek bude i benzina. Ukoliko benzina nema, pumpa vrti „u prazno“, membrana postaje porozna i pri sledećem kontaktu sa benzinom doći će do kapanja koje uz gore pomenute razloge opet može dovesti do samozapaljenja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U opštoj besparici štedi se na svemu pa tako između ostalog trpi i redovno održavanje automobila. Mi smo i inače kao narod skloni da sami „majstorišemo“ , „budžimo“ i „krpimo“ pa i  iz takvih razloga mogu da nastanu razne nevolje.

Održavanje svih, a naročito električnih instalacija stoga treba prepustiti stučnim licima i ovlaštenim servisima.

foto i video: Goran Stojanović

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh