I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najbolji i najjači radni konji danas u Česteregu otvorili sezonu „štrapanja“ (VIDEO)

Trećom „Štraparijadom“ organizovanom u Česteregu, otvorena je sezona specifičnog takmičenja radnih konja u vuči trupaca.

Štraparijadu, koja kao takmičenje postoji decenijama u mnogim krajevima Srbije, Bosne i Hrvatske, u Česteregu su pre 3 godine pokrenula dvojica entuzijasta i zaljubljenika u svoje mesto koji su tražili način da ga pokrenu i ožive. Od početne ideje to je preraslo u respektabilno takmičenje i dobar turistički adut u ponudi ovog kraja kojeg sada podržavaju opština Žitište i tamošnja turistička organizacija.

I Taxi Zrenjanin

Tako je  tokom dva dana ovo mesto sa jedva 1500 stanovnika posetilo preko 3000 ljudi iz krajeva gde se još uvek neguju radni konji, a bilo je tu i mnogo znatiželjnika iz susednih nam zemalja. Organizatori su ove godine priredili i takmičenje za same „štrapare“ koji su snagu i veštinu odmerili u seči trupaca, penjanju uz stozinu, nadvlačenju klipe i sličnom. Konji su se takmičili u standardnih 5 kategorija zavisno od sopstvene težine, a prema tome su vukli i odgovarajući trupac. Najbolja grla iz svojih ergela prikazali su odgajivači koji godinama tradicionalno dominiraju na ovim takmičenjima, a oni dolaze iz Sjenice, Lučana, Loznice, sa Zlatibora, iz Užica, Rume, Kraljeva i drugih mesta. Budući da je sezona „Štraparijadom“ u Česteregu tek otvorena svi oni će se  smenjivati na tronu u mestima Srbije, Bosne i Hrvatske gde se ova takmičenja održavaju do kasne jeseni.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh