I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najbolje vino Banata biće proglašeno 1. marta u Zrenjaninu

Tradicionalna manifestacija „Najbolje vino Banata“ realizuje se u toku februara, a završnica će biti 1. marta u 12 časova, kada će biti proglašena najuspešnija vina Banata. U okviru završnice uz umetnički program proglasiće se najuspešnija vina Banata, gostima će se obratiti organizatori, pokrovitelj manifestacije i održati javna degustacija takmičarskih vina i Banatskog Šilera.

Takmičenje vina nastalih u našem regionu u novijoj istoriji grada datira od 2009. godine. Tada je na inicijativu lokalnih seoskih udruženja vinogradara Regionalna privredna komora bila organizator, i angažovali su profesionalne ocenjivače. Najbolja vina tog takmičenja su prezentovana na prvoj Vinskoj večeri, svojevrsnom vinskom balu u hotelu Vojvodina.

Od 2015. Klub Vina dobija partnera u organizaciji – Kulturni centar Zrenjanina, i Grad Zrenjanin kao pokrovitelja manifestacije. Ova saradnja je veoma uspešno funkcioniše i do danas. 2018. godine manifestacija je proširila granice na Banat (sa dosadašnjeg Srednjeg Banata) sa tendencijom da u budućnosti obuhvati i Banat izvan naših granica (Mađarski i Rumunski deo Banata). 2018. godine učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizaciji grada Zrenjanin i doprinela značaju održavanja manifestacije.

PerSu marketi

-Vinari, kako amateri, tako i nekoliko registrovanih vinarija odazvali su se sa skoro cele teritorije Banata. Pristiglo je 166 uzoraka iz: Gudurice, Pančeva, Dolova, Kovačice, Mužlje, Orlovata, Melenaca, Taraša, Iđoša, Aradca, Zrenjanina, Alibunara, Novog Bečeja, Botoša, Crepaje, Nakova i Novih Kozaraca. Prošle godine smo prvi put imali i vinskog sudiju iz Mađarske, zahvaljujući, pored ostalih i Privrednoj komori Vojvodine. Od samog početka veličina i ozbiljnost ovog takmičenja jeste u ocenjivanju vina od strane profesionalnih sudija za vino. Ugledne somelijere, enologe, vinske publiciste, okuplja i dovodi naš zrenjaninac Igor Luković, osnivač i glavni urednik časopisa Vino i Fino koji je i međunarodni vinski sudija. Posebno je važno naglasiti, da je tradicionalno vino ovih krajeva prepoznato, kao Banatski Šiler, i da počev od 2018. godine se ocenjuje izdvojeno sa namerom da se sačuva tradicija, nematerijalno kulturno dobro Banata, naveli su organizatori.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Oni dodaju i da je manifestacija „Najbolje vino Banata“ takmičenje od izuzetnog značaja za kulturu vina u našoj regiji iz više razloga jer promoviše proizvodnju vina iz sopstvenih malih vinograda Banata, promoviše najviše standarde u kvalitetu vina, oslikava stvarno stanje potencijala za proizvodnju vina, ne pravi razliku u odnosu na amatere i profesionalce i povezuje lokalna seoska udruženja Banata.

Organizatori manifestacije

ZANIMLJIVOSTI O VINSKOJ TRADICIJI U BANATU

Iako Banat nije istorijsko vinogorje, ravnica ima svoje pomalo zaboravljeno vino: tradicionalni Banatski Šiler, koji se pravi po posebnom postupku i razlikuje se od drugih vina. Nema sela, u kojem se nije pravilo ovo vino u prošlosti. Ne samo u bircovima i po kućama, nego se pilo u svatovima i na proslavama. Manifestacija Najbolje vino Banata vraća popularnost pravljenja ovih vina na selu kao značajan gastro elemenat u seoskom turizmu. Očekuje se, promenom zakona o vinu, da će sva sela imati barem po dve, tri male vinarije. To je trend i praksa u svim okolnim zemljama.

Banat je nastao na tlu nekadašnjih močvara. Naseobine su se gradile planski, najviše u vreme Austro-Ugarske monarhije. Planski dokumenti svedoče o obavezi stvaranja pojasa vinograda i voćnjaka okolo sela. Postoje dominantne sorte vinove loze na ovom tlu, ali ne i autohtone. Od značaja su, gledajući kroz istoriju, razlozi koji su opravdavali sadnju nekih sorti. Ova struktura se značajno zadržala do danas, iako prevladavaju svetske sorte, diktirane modom…

Kulturu pravljenja vina u naše krajeve doneli su doseljenici, Nemci iz oblasti Alzasa i Lotaringije. U Švajcarskoj, u gradu Graubünden-u i danas proizvode Schiller Wine, na isti način, kao i kod nas: iz malih vinograda, gde uvek ima mnoštvo sorti grožđa, u jednom danu se obere ceo vinograd, i nakon muljanja ostavi na pokožici da dobije blago-crvenu boju, pa se zatim otače i neguje. Svaki vinograd daje značajno različita vina. Ova veoma voćna i aromatična vina se piju mlada do sledeće berbe. I danas stariji ljudi pamte vinograde u svojim selima, i način spravljanja ovih domaćih vina. Enološki gledano ovaj postupak u mnogome odstupa od akademskih tehnologija, ali je prepoznatljiv, autentičan i zato treba da bude zaštićen brendom Banata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh