I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Za titulu „Naj kolačić“ nadmetalo se sedamdeset učesnika

Udruženje žena MZ Centar 023 proslavilo je svoj prvi rođendan. Tim povodom u hotelu Vojvodina organizovali su i zanimljivu manifestaciju takmičarske prirode – Naj kolačić. Takmičilo se sedamdesetak učesnika, a organizatori se nadaju da će manifestacija postati tradicionalna.

PerSu marketi

Udruženje žena MZ Centar 023 je mlado udruženje. Osnovano je prošle godine.

„Ima nas 15 članica. Žene se bave grnčarijom, slikaju, rade dekupaž, ručne radove, prave kolače… Raduje to što među članovima ima i mlađih i starijih žena. Učestvujemo na različitim manifestacijama. Sarađujemo sa školom „9. maj“, tako što uzimamo ručne radove njihovih učenika i to za njih prodajemo po događajima na kojima idemo“, počinje priču Mirjana Dukić, predsednica Udruženja žena MZ Centar 023.

Mirjana Dukić

Izbor za Naj kolačić se organizuje prvi put

Kako bi proslavili rođendan, organizovali su manifestaciju Naj kolačić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ideja je bila da osmislimo neku manifestaciju, kako bi se čulo i za nas, kao što je to slučaj sa mnogim drugim udruženjima. Došli smo na ideju da to bude izbor za najlepše sitne kolače. Već ima dosta štrudlijada, pitijada, kiflijada, tortijada… A ovo je malo drugačije. Hteli smo da to podignemo na viši nivo, pa se manifestacija održava u hotelu Vojvodina. Imamo kvalitetnu muziku, stručni žiri za izbor najboljih kolača. Nadam se da će Naj kolačić postati tradicionalna manifestacija. Došlo je jako puno udruženja, stvarno nismo očekivali toliko interesovanje. Nisu učestvovale samo članice raznih udruženja, nego je bilo i onih žena koje su samoinicijativno došle. Imamo goste iz Kikinde, Šapca, Gardinovaca“, objašnjava naša sagovornica.

„Na takmičenju se biraju prva tri mesta u tri kategorije kolača. To su slani kolač, slatki mrsni i slatki posni  kolač. Glavna nagrada je titula Naj kolačić, a to je zapravo kolač koji je među svim kolačima najlepši i najukusniji. Nagrade su pehari, priznanja, posuđe Taperver i putovanja. Putovanja su jednodnodnevni izlet u Višegrad i Morahalom. Učesnik čiji kolač ponese titulu Naj kolačić dobija vikend za dve osobe na Tari. Imamo mnogo sponzora koji su nam pomogli. Generalni sponzor su marketi PerSu, a podršku nam je pružio i Dijamant. Svaki učesnik koji je pravio kolače, od ova dva sponzora dobija po paket proizvoda“, dodaje Dukić.

Osim žena na takmičenju su učestvovali i muškarci

Iako se veruje da na takmičenju za izbor najlepšeg kolača, torte, štrudle uglavnom učestvuju žene, ova manifestacija dokazala je da i muškarci znaju da idu ruku pod ruku sa ženama.

„Za takmičenje sam pravio slane čupave kugice. U njih idu dva žumanca, margarin, brašno. Od toga se napravi glatko testo od kojeg se prave kuglice. One se uvaljaju u belance i kikiriki i onda se peku. U kuglice može i da se stavi kikiriki u sredinu. Ja to ne pravim često, samo za posebne prilike. Sve sam sam radio. Žena mi nije pomogla, pa kakva njena pomoć, ja mogu nju da učim kako se to pravi. (smeh) Ovo  mi nije prvi put da učestvujem na takmičenju, jednom sam pravio i štrudlu. Tada nisam dobio nagradu jer su mi podvalili. Umesto moje, pod mojim brojem stavili su tuđu štrudlu. Moju nisu ni prikazali, sakrili su je negde. Valjda je bila toliko dobra da je bila van konkurencije. (smeh) Meni nagrada i nije važna, mnogo je važnije ovo druženje“, kaže Milan Miškov iz Aleksandrova.

Milan Miskov

Žiri je morao da proba sedamdesetak vrsta kolača

Tročlani žiri koji je ocenjivao kolače činili su Nenad Gladić – Lepi Brka, Olivera Teodorović, zastupnik Tapervera za Srbiju i Olgica Velimirov, diplomirani tehnolog.

Olgica Velimirov, Nenad Gladić, Olivera Teodorović

„Žiri je u ovoj vrsti takmičenja ocenjivao izgled kolača, njegov presek i naravno ukus. Za dobar kolač mora sve to da bude usklađeno. Ne može samo da bude lep na izgled, a da nije ukusan. I obrnuto, može da bude ukusan, ali ako nije vizuelno lep, ne može da dobije nagradu. S obzirom da je u pitanju takmičenje za Naj kolačić, morali smo na sve to da obratimo pažnju. Nije bilo kolača koji smo morali odmah da eliminišemo. Sve smo probali i verujte to nije bio ni malo lak zadatak jer je bilo sedamdesetak različitih vrsta kolača. Vodili smo male beleške, tako da smo na kraju znali koji je kakav kolačić“, kaže Nenad Gladić – Lepi Brka u ulozi predsednika žirija.

„Da bih vam dočarao kako izgleda biti u žiriju, reći ću vam samo ovo – zamislite da za Svetog Nikolu, recimo, treba da obiđete petoro rođaka ili prijatelja i da svuda morate sve da probate što je spremljeno. U žiriju nas je bilo troje i mislim da smo doneli pravedne odluke. Ja u principu izbegavam da budem član žirija. Jednom mi se dogodilo da su me pozvali da budem u žiriju, neću sada reći gde je to bilo, ali mi je tada otprilike savetovano ko bi trebalo da pobedi. I ja sam tada rekao „Ne, to nije za mene“. Ovde se to zaista nije dogodilo, stvarno smo imali potpunu slobodu da izaberemo Naj kolačić“, dodaje naš sagovornik.

Nagrade za najbolji slani kolač

Olga Gagić, Tamara Marčetić, Ivan Jovin

Treće mesto u kategoriji slanih kolača osvojio je Ivan Jovin.

„Pravio sam kuglice od tri vrste sira, susama, pavlake… Ne pravim često kolače, a i sada mi je malo pomogla supruga. Prvi put sam učestvovao na takmičenju i eto, osvojio sam i nagradu“, kaže Ivan Jovin iz Zrenjanina.

Drugu nagradu u ovoj kategoriji pripala je Tamari Marčetić.

„Za takmičenje sam pripremila slane kozačke kape. Pomogla mi je svekrva. Kolač se pravi tako šte se napravi kora koja se iseče na dva dela. Između ide fil od pavlake, majoneza, domaćeg sira. Preko se opet kao dekoracija stavlja sir, a mi smo koristile još i masline i cveklu. Ovo je prvi put da sam učestovala na nekom takmičenju i odmah sam imala sreće. Sada imam veliki motiv da učestvujem na takmičenjima i u buduće“, kaže Tamara Marčetić iz Banatskog Karađorđeva.

Najbolji slani kolač delo je ruku Olge Gagić.

„Ja sam se ustvari prijavila u kategoriji posnih kolača, ali mi je žiri dodelio nagradu za najbolji slani kolač. Ovo jeste posni slani kolač. Korpice sam pravila od semenki lana, susama, brašna, kisele vode, ulja i soli. Kada se testo zamesi, prave se korpice. Nadev u korpicama bio je od posnog feta sira, posnog majoneza, mlevenog prženog kikirikija, kiselih krastavčića i kisele crvene paprike. Nisam dodatno solila ništa jer je sir bio dovoljno slan. Ovaj kolač ću nazvati korpice sreće, jer su mi evo donele sreću i prvu nagradu. Redovno učestvujem na takmičenjima i do sada sam osvajala nagrade. Na kuglofijadi u Aleksandrovu sam dobila drugu nagradu za slani kuglof. Moram da priznam da više volim da pravim slana jela“, objašnjava Olga Gagić iz Kumana.

Najbolji posni kolači

Dušica Cvetinov, Ljiljana Kozlovački i Jelena Stanković

Trećeplasirana u kategoriji posnih kolača bila je Jelena Stanković.

„Za danas sam pravila 10 vrsta kolača. Osvojila sam treće mesto za posni kolač i jako sam srećna i uzbuđena. Reč je o lešnik gnezdima. U ovaj kolač idu margarin, šećer, mleveni lešnik, posni eurokrem… Priprema ne oduzima mnogo vremena. Za Naj kolačić sam saznala preko prijatelja, pozvala sam da se raspitam i nisam ni mislila da ću se istog dana prijaviti da učestvujem. Prvi put uopšte učestvujem na takmičenju. Kolače pravim, ne nešto mnogo, ali što kažu za prijatelje. Jako mi je drago što sam ovde“, kaže Jelena Stanković iz Šapca.

Drugo mesto pripalo je Ljiljani Kozlovački.

„Pravila sam kolač koji se zove „noni nadut“. Reč je o starinskom receptu. Kolač se pravi od urmi, kandiranog voća u oblandi. Specifičnog je ukusa. Ne učestvujem na takmičenjima. Ovo danas je više bila podrška prijateljici i drugaricama. I evo osvojila sam nagradu“, objašnjava Ljiljana Kozlovački iz Zrenjanina.

Najbolji posni kolač napravila je Dušica Cvetinov.

„Reč je o limun kockama. Tu idu rozen kore, suve kajsije, sok od limuna i keks. Kolač se brzo pravi, pogotovo kada volite to što radite. Prvi put sam na takmičenju i odmah sam osvojila prvu nagradu. Sledeći put ću imati veliki zadatak, jer treba opravdati ovo prvo mesto“, kaže Dušica Cvetinov iz Orlovata.

Najlepši slatki kolači

Verica Škundrić, Dušica Kaluđerski i Daliborka Dimitrijević

U kategoriji slatkih mrsnih kolača treću nagradu osvojila je Daliborka Dimitrijević.

„Pravila sam medenjake. U njih idu margarin, nutela, med, brašno. Medenjake često pravim. Učestvujem na manifestacijam, sajmovima, ali sam se danas prvi put takmičila. Prezadovoljna sam uspehom. Sad ću verovatno nastaviti da se takmičim“, objašnjava Daliborka Dimitrijević iz Botoša.

Drugoplasirana je bila Verica Škundrić.

„Nagradu sam dobila za praline. One se prave od mlečne čokolade, a punila sam ih orasima i rumom. Iako ne treba mnogo vremena da se ovaj slatkiš napravi, on se još brže pojede. Praline pravim za izuzetne prilike. Redovno se takmičim i uvek sa nekom drugom vrstom kolača“, kaže Verica Škundrić iz Banatskog Karađorđeva.

Najbolji slatki kolač napravila je Dušica Kaluđerski.

„Za kolač koji sam pravila, a reč je o breskvicama, bili su mi potrebni mast, šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo, čokolada, orasi, mrvice. Treba vremena da se one naprave. Pogotovo dok se izdube, pa dok se napune, ukrase. Do sada sam dobila dosta nagrada i to kako za slatka, tako i za slana jela“, kaže Dušica Kaluđerski iz Kumana.

Naj kolačić

Titulu Naj kolačić poneo je kolač koji je pripremila Desanka Tapai.

„Podloga kolačića koji sam pravila je od čokolade i eurokrema. Na to idu fil od plazme, slatke pavlake i soka od narandže. Sledeći fil se pravi od slatke pavlake, čokolade, lešnika i želea. Na kraju se na to stave puslice. Sve je ukrašeno kandiranim voćem. Vremena treba da se naprave puslice, jer se one suše sat i po. Sve ostalo ide jako brzo, najviše pola sata. Inače, ja ne volim da se takmičim, ovo je sada izuzetna prilika. Pošto sam osvojila nagradu za Naj kolačić, moraću da počnem da se takmičim više, da opravdam priznanje. Inače ja sam iz Udruženja žena Suvača. Pošto mi ovde nemamo vodenice, onda su se nekada mlinovi pokretali uz pomoć konja. Nama je to kulturno istorijski spomenik i uskoro će to biti naša turistička atrakcija. Imamo petnaestak članica“, objašnjava Desanka Tapai iz Kikinde.

Desanka Tapai i Snežana Rotarov

Nakon proglašenja pobednika, učesnici, organizatori i gosti ovog takmičenja nastavili su druženje, što i jeste cilj organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija. A čak i ako je bilo nezadovoljnih odlukom žirija, to se tokom veselja nije primetilo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh