I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Način da se pokaže humanost – volontiranje na Palijativnom odeljenju

Prvo Palijativno odeljenje u Srbiji otvoreno je pre tri i po godine u zrenjaninskoj bolnici. Iako odeljenje funkcioniše besprekorno po pitanju opreme, medicinskih pomagala, lekova, i uopšte uslova za boravak pacijenata, svest građana o ulozi ovog odeljenja suviše se sporo menja.

I dok jedan broj građana ne zna odgovor na pitanje – koji se pacijenti smeštaju na Palijativno odeljenje, dotle drugi smatraju da je ovo mesto „poslednja stanica“.

palijativno-odeljenje2

– Palijativno zbrinjavanje je deo medicine koji je nedavno zaživeo, a naše usluge koriste svi pacijenti koji
boluju od hroničnih, neizlečivih bolesti, kod kojih više nema mogućnosti izlečenja i kod kojih je medicina
pokazala svoju nemoć. Govorimo o hroničnim bubrežnim bolesnicima, srčanim bolesnicima, onim sa malignim i ostalim teškim oboljenjima. Kada više nisu u procesu lečenja, a i dalje imaju simptome u vidu bolova, mučnina, gubitka na težini, vrlo često i kada porodica više nije u stanju da više brine o njima, tada oni postaju naši pacijenti. To su pacijenti koji se ne primaju da ovde umru, oni se primaju da im ovde popravimo tegobe, da im život vratimo u neke normalne, prihvatljive uslove, i da na kraju krajeva, dostojanstveno dočekaju smrt, da i ona bude vredna dotadašnjeg života. Znam da puno Zrenjaninaca o ovome ne zna mnogo, ali jednostavno, u ljudskoj psihi je da odbija informacije koje nisu prijatne. Nije prijatno čuti da za nekog vašeg nema leka, da neće moći biti izlečen, i onda će se možda u takvoj situaciji setiti da postoji ovo odeljenje i da ovde mogu naći pomoć, priča za portal šef Palijativnog odeljenja dr Dušan Hostić.

I Taxi Zrenjanin

Pored medicinske pomoći za koju je važan srednji stručni kadar, iskustvo je pokazalo da pacijenti na ovakvim odeljenjima imaju veliku potrebu za društvom, pažnjom i brigom. Za osam kreveta na Palijativnom odeljenju u Zrenjaninu, raspoređeno je pet medicinskih sestara što je za evropske uslove malo, ali za srpske – iako minimalno, smatra se zadovoljavajućim. Sobe, dnevni boravak, čitaonica, hodnik – sve je besprekorno čisto i za primer drugim odeljenjima. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

palijativno-odeljenje

palijativno-odeljenje1

-Ja sam se u nekoliko navrata preko javnih glasila obratio građanima i zamolio ih da dođu kao volonteri i da nam pomognu, ne u smislu zdravstvene nege, nego da pomognu pacijentima, svojim sugrađanima, ali se niko nije javio. Za medicinsku negu i brigu ovih pacijenata ima dovoljno zaposlenih, a za onaj humani, ljudski, nema nas dovoljno. Za to ne trebaju ni novac ni profesionalna stručnost, za to trebaju volja i dobrota u ljudima. Čest je slučaj da naši pacijenti, osim toga što su teško bolesni, budu i duboko razočarani u ljude oko sebe, u prijatelje, neki čak i u porodicu jer se odjednom osete napuštenim i toliko su svima nama ovde zahvalni za svaku lepu reč, gest, pažnju. Svako ko ovde dođe da volontira osetiće isto ono što doživljavamo i mi iz osoblja – mnogo će više dobiti nego što će dati. Mislim da je to poenta, da se podsetite da ste čovek, da vredite ovom društvu, dobar je osećaj, kaže dr Hostić.

dr-dusan-hostic

Oni koji žele da pomognu pacijentima mogu da dođu na Palijativno odeljenje, i prijave se dr Dušanu Hostiću za volontiranje. Škola, struka, pol, godište nisu važni, a kako kažu ovde, teško bolesni pacijenti zahvalni su za svaku pažnju i svaki trun humanosti.

Osam postelja na Palijativnom odeljenju pokrivaju Srednjobanatski okrug od 180.000 stanovnika, što je i regulisano uredbom Ministarstva zdravlja. Boravak je ograničen na 15 dana, i to je jedini način da od velikog broja pacijenata koji trebaju ovu vrstu nege, svako dobije šansu. Preporuku o trajanju boravka na ovakvim odeljenjima usvojila je palijativa u celoj Srbiji.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh