I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Snežana Oluški Vlačić – funkcija načelnika Školske uprave za Banat kao novi izazov

Snežana Oluški Vlačić, diplomirani defektolog-oligofrenolog, radila je 27 godina u Osnovnoj i srednjoj školi „9.maj”, na radnim mestima nastavnik defektolog, reedukator psihomotorike, pomoćnik direktora i skoro osam godina kao direktor škole. Protekle sedmice potvrđena je informacija da odlazi iz škole „9. maj“ jer će u budućnosti obavljati funkciju načelnika Školske uprave za Banat. To je bi povod da porazgovaramo o problemima u sistemu obrazovanja kod nas, njenom novom radnom mestu i planovima koje želi da sprovede.

S obzirom na to da Školska uprava pokriva čitav Banat i da obuhvata preko 200 osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova, ne očekuje je lak zadatak. Kao dugogodišnji radnik škole, direktor čija je ustanova dobitnik renomirane nagrade „dr Đorđe Natošević“ i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, odlično je upoznata sa problematikom obrazovanja.

– Planiram da u narednih godinu dana obiđem sve ustanove na teritoriji naše uprave i sa direktorima porazgovaram o problematici sa kojom se susreću, kao i vrsti podrške koja im je potrebna. Takođe, nameravam da se sastanem i sa svim predsednicima opština i gradonačelnicima, da bismo zajedno napravili plan podrške školama sa njihove teritorije. Očekujem da ću delimičnom reorganizacijom poslova i prioriteta, većoj dostupnosti i vidljivosti, povratiti poverenje škola u Školsku upravu, kao bliskog saradnika, na važnom, zajedničkom zadatku koji nam je poveren.

Smatra da nema velikih i malih problema, već da je izuzetno važan ugao iz kojeg se posmatraju i način na koji im se prilazi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Rukovodila sam kolektivom od 150 ljudi, a zajedno smo stvorili ustanovu koja je postala primer mnogima. Broj zaposlenih u Školskoj upravi je mali, ali broj zaposlenih u našim školama, roditelja i učenika je ogroman, a svako od nas ima dobre potencijale i deo odgovornosti. Preuzimanje odgovornosti za svoj posao, bolja transparentnost rada, jačanje kapaciteta školske uprave, škole, direktora, nastavnika, učeničkog parlamenta i saveta roditelja je ono što će nam biti fokus u narednom periodu.

Nakon dugogodišnjeg rada u školi, u budućnosti će obavljati posao koji ne podrazumeva svakodnevni kontakt sa decom.

– Prilagođavanje je proces, a on podrazumeva mnogo učenja, savetovanja, sagledavanja prednosti i nedostataka dosadašnjeg, timsko građenje novog modela rada, samovrednovanja i vrednovanja rada svakog člana tima. Promene i novine me ne plaše, jer sam veoma adaptibilna i saradljiva, tako da se radujem izazovu novog radnog mesta, ali i članovima budućeg tima, sa kojima sam kao direktor škole uvek imala dobru saradnju.

Skoro osam godina je bila na čelu Osnovne i srednje škole „9.maj” i u tom periodu mnogo toga je urađeno, a nekoliko projekata će u narednim mesecima biti privedeno kraju.

– Kada provedete 27 godina u jednoj ustanovi, saživite se sa problemima ne samo ustanove, već i učenika, roditelja, zaposlenih. Samo ja, moji najbliži saradnici i članovi porodice znaju koliko je bilo lepo, ali i jako, jako teško.

Velika ljubav prema 7 godina starijem bratu koji ima smetnje u razvoju, a uz kog je odrasla, uticala je na njen profesionalni put i razvoj. Rad sa tom kategorijom dece uvek će biti predmet njenog interesovanja, ali u profesionalnom smislu sada će biti fokusirana na sistem obrazovanja.

– Na početku direktorskog staža obećala sam kolegama da ću biti na ovoj funkciji dva mandata i ni dana duže, jer nisam želela da prerastem u direktora umornog, bez ideje, misije i vizije. Rad sa decom sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama će ostati moje lično polje interesovanja čitavog života, ali u poslovnom smislu, sada mi je fokus na čitavom sistemu obrazovanja, odnosno školama kao nosiocima najodgovornije uloge u tom sistemu, kaže naša sagovornica na kraju razgovora.

Snežana Oluški Vlačić je i koautor udžbenika „Osnove društvenih disciplina“ za učenike srednjih škola za decu sa smetnjama u razvoju, a kao muzikoterapeut, autor je radova iz oblasti muzikoterapije, koji su prezentovani na javnim predavanjima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Dobitnica je Nagrade Grada Zrenjanina 2014. godine – za doprinos inkluzivnom obrazovanju i pokretanje niza aktivnosti za poboljšanje kvaliteta života mentalno nedovoljno razvijenih osoba, a koautor je i realizator akreditovanih seminara za prosvetne radnike.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh