I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Načelnik Policijske uprave Zrenjanin: Prva tri meseca godine za primer

-U prva tri meseca ove godine došlo je do značajnijeg smanjenja broja evidentiranih krivičnih dela, i rano je govoriti, ali mislim da će ovo biti godina koju ćemo, po ostvarenim rezultatima, teško dostići u nekom narednom periodu, rekao je danas načelnik Policijske uprave Bojan Marković predstavljajući javnosti rezultate rada u periodu od početka januara do kraja marta.

Ova tvrdnja potkrepljena je statistikom prema kojoj je u prva tri meseca evidentirano 829 krivičnih dela, što je za 26% manje u odnosu na isti period prošle, ali i svih prethodnih godina.

U prilog dobroj statistici ide i podatak da od početka godine nije bilo evidentiranih krivičnih dela ubistava. Dok je u prošloj godini bilo 18 slučajeva težih krivičnih dela opšteg kriminaliteta -razbojništva, razbojničke krađe, iznude, otmice i neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila, u prva tri meseca evidentirano je 12 slučajeva, a procenat rasvetljavanja tih dela je između 70 i 80 odsto.

I Taxi Zrenjanin

-Važno je istaći i da je broj evidentiranih krivičnih dela krađe značajno smanjen za 33%, a teške krađe čak za 45%. Videli ste u prethodnim godinama da naše područje karakteriše ogroman broj imovinskih krivičnih dela, ali zahvaljujući našem principu nulte tolerancije, dugom procesu, konstantnoj represiji, došli smo do toga da je jedan veliki broj izvršilaca tih krivičnih dela sklonjen. Represija je takođe odigrala važnu ulogu u rezultatu, zapravo je dala preventivni efekat u smislu odvraćanja potencijalnih izvršilaca da čine takva dela, istakao je Marković pred novinarima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zrenjaninska policija je u prva tri meseca imala i mnogo aktivnosti vezanih za zaplenu opojnih droga.

-Oduzeto je 398, 43 grama narkotika, a čak 13 krivičnih prijava je podneto zbog krivičnih dela zloupotrebe prometa akciznih roba. U 13 zaplena akcizne robe oduzeto je 5625 boksova cigareta vrednosti od oko 7 miliona dinara i oko pola tone rezanog duvana vrednosti milion dinara. Retko sam spreman da ovakve rezultate izražavam u gramima i tonama, i što kada su u pitanju akcije zaplene narkotika i akciznih roba, posao je isti, jednako sve mora da se isplanira, da li ćemo naći gram ili 100 kilograma, međutim važno je da na ovaj način istaknem da smo imali više manjih zaplena, odnosno da se suzbijanju proizvodnje i prodaje narkotika kontinuirano radi cele godine, da nije reč o malobrojnim akcijama, kaže Bojan Marković.

Jedna od nedavnih akcija zaplene

Ovom prilikom je istaknuto i da je rasvetljena serija krađa iz prodavnica u Zrenjaninu, koja je za posledicu imala veću materijalnu štetu. Takođe, u protekla tri meseca rasvetljena je teška krađa semena suncokreta iz jedne firme u okolini Zrenjanina, kada je načinjena materijalna šteta od 3,5 miliona dinara.

Što se tiče broja prekršaja javnog reda i mira, takođe se beleži značajno smanjenje od 42% u odnosnu na isti period prošle godine. Narušavanja javnog reda i mira nije bilo u većem obimu. Kada je reč prekršajima nasilničkog ponašanja, njihov broj je smanjen za čak 43 odsto.

Porast se jedino beleži kod prijava slučajeva nasilja u porodici, što je načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu pozdravio rekavši da se žrtve ohrabruju i da su stekle poverenje u rad institucija koje imaju sve mehanizme da ih zaštite od daljeg nasilja.

Zrenjaninska policija biće u narednom periodu dodatno osposobljena u tehničkom smislu, a do kraja godine dobiće i 10 novih policijskih službenika iz Centra za osnovnu policijsku obuku, kao i svršene studente sa policijske akademije.

Do tada, u ovoj Policijskoj upravi kažu da će se truditi da rezultat postignut u prva tri meseca ne bude narušen.

-Svakako će nam ova godina poslužiti za primer, ali i za analizu da vidimo gde još ima prostora da se nešto popravi, rekao je Marković na kraju obraćanja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh