I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Najnovije vesti

Na Svetskom prvenstvu u ručnom sečenju trske i jedna dama

Udruženje trskara Belog Blata treću godinu zaredom organizovalo je manifestaciju Svetsko prvenestvo u ručnoj seči trske. Uz pomoć grada Zrenjanina, saveta Mesne zajednice i ostalih sponzora, ova manifestacija opstaje i u ovom turbulentnom vremenu, čak i sa tendencijom da postane beloblatski manifestacioni brend.

belo-blato-trska

 

Ljudi se trskarstvom bave odvajkada. Posebno je ta privredna delatnost prisustna u Vojvodini, u delovima gde ima neobradive močvarne zemlje. Beloblatsko okruženje je zasigurno takvo, te je i trskarstvo jedno od najstarijih zanimanja. Želja organizatora ovakvog prvenstva je da se očuva tradicija trskarstva i sve u vezi sa običajima i događajima, koji su pratili jednu tako tako tešku i neobičnu delatnost.

I Taxi Zrenjanin

belo-blato-trska2

 

Od izlaska na teren, pripreme tradicionalnog doručka na otvorenom, specifičnog alata za seču, samog košenja, bogate usmene naracije i pesama koje su pratile to zimsko okupljanje panonskih gorštaka, jesu pežorativi koje svakako treba sačuvati od zaborava. A ko to nije video i doživeo“ in vivo“ , teško može razumeti svu arhaiku tog radno-folklorističkog procesa.

Imajući u vidu da je organizator i ove godine imao velikih problema zbog vremena- vlažnih uslova i jakog vetra, što bi narod rekao „ pasje vreme“, za jučerašnje prvenstvo bilo je prijavljeno 11 takmičarskih ekipa-parova. Stručni žiri je ocenjivao sve elemente u radu ekipa i njihovih užih saradnika-pratilaca: stav pri seči, urednost u posečenoj –zaostaloj površini, kompaktnost snoplja, način odlaganja i pristupnost snoplju, izgled složene kupe, vizuelni utisak postavljene trpeze-doručka, čak i običajnosno- prateće narativne ili pevačke sadržaje u toku seče….

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

belo-blato-trska1

 

Upravo zbog tih složenih elemenata i nije bilo baš lako žirirati i oceniti takmičarske ekipe. Ipak, kako su rekli članovi žirija, nijanse su odlučivale, te je i bodovna razlika između prvoplasirane i trećeplasirane ekipe bila svega nekoliko bodova.

Nakon pristizanja sa terena, u mesnoj sali lokalnog Doma kulture, proglašeni su pobednici. Ovogodišnji laureati, kao najbolji par, bili su Markuš Jano i Dadić Rajo, drugoplasirani su Kalapiš Đurko i Lenart Robert, dok su trećeplasirani bili Havran Mišo i Vrška Mišo.

Kao kuriozitet izdvajamo gospođu Fazekaš Natašu iz Bečeja (Obecse), jedinu pripadnicu nežnijeg pola, koja se potpuno ravnopravno, sa svojim suprugom, uključila u ovo „ muško- goršatačko takmičenje“.

belo-blato-trska3

 

Nakon proglašenja pobednika i reči zahvalnosti svim učesnicima i sponzorima ove manifestacije održano je tradicionalno „ poselo“, uz dobar riblji paprikaš i pečenje, dar Ribarskog gazdinstva „ Ečka“. Verujući da su svi učesnici ove manifestacije otišli svojim kućama zadovoljni i sa lepim utiscima iz ovog neobičnog „panonskog ostrva“, očekujemo sledeće godine još veći odziv takmičara. Zahvalnost svima.

Piše Milan Nedeljkov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh