I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na šta se sve Zrenjaninci žale Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije

Od kako je pre skoro 3 godine usvojen novi Zakon o zaštiti potrošača, čini se da se dosta toga promenilo u korist kupaca i korisnika usluga. Tako, na primer, za reklamaciju više nije potrebno da se čuva ambalaža u kojoj se proizvod nalazio. Zaštita prava je moguća čak i ako ne posedujete račun, odnosno garanciju.

O pravima potrošača se zaista mnogo priča. Ali, čini se, da se o njima, ipak, ne zna dovoljno. Raduje što su organizacije za zaštitu prava potrošača sve aktivnije. Od usvajanja novog zakona, pre tri godine, Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije upućeno je oko 24000 pritužbi. Potrošači iz Srednjeg Banata su se ovoj organizaciji u poslednje vreme obratili skoro 800 puta.

Fordomanija

„Najviše prijava, 738 stiglo je iz Zrenjanina. Zatim selede Melenci sa 14 pritužbi. Iz Perleza je stiglo 8 prijava, a po 7 iz Ečke i Elemira. Potrošači iz Čente su uputili 5 prijava, Klečani 4, stanovnici Tomaševca 3, a Farkaždina dve. Po jedna prijava stigla je od potrošača iz Stajićeva, Lukićeva, Lukinog Sela, Botoša i Banatskog Despotovca“, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Goran Papović

Najviše žalbi zbog odbijanja reklamacije

Potrošači ovog dela Vojvodine najviše su se žalili na to što zakonska garancija nije ispoštovana. Tačnije što im je odbijena reklamacija. I to čak 275 puta.

„Na neispravan proizvod koji izaziva štetu ili lošu uslugu žalilo nam se 163 potrošača iz Srednjeg Banata. Prijavu na rok za odgovor na reklamaciju i rok za rešavanje podnelo je 66 potrošača. Da ono što su tražili nije u skladu sa traženim i očekivanim požalilo se 32 ljudi. 31 potrošač je podneo prijavu za neispravnu fakturu. Raskid ugovora bio je predmet 29 pritužbi, a dugovanja 27. Na nepravične ugovorne odredbe ili nepravičnu promenu istih požalilo se 16 potrošača. Potrošači su se žalili i na neopravdane fakture i to njih 13, kao i na korisničke usluge za koje je stiglo 9 prijava. Po 8 pritužbi je bilo zbog toga što roba nije isporučena ili usluga nije izvršena i zbog probijanje roka isporuke i izvršavanja usluge. Nešto više od 100 prijava je bilo za pojedinačne slučajeve koji u ukupnom broju prijava učestvuju sa manje od 1 posto“, navode u NOPS-u.

Potrošači se žale na loš kvalitet obuće i odeće, tehničke robe, ali i na usluge

Potrošači iz opštine Zrenjanin najviše su se žalili na patike, čak 84 puta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Za probleme sa telefonima stiglo je 76 prijava, a sa laptopovima i tabletima 50. Na pretplatu za mobilnu telefoniju žalio se 31 korisnik. Po 26 prijave stigle su za stavke povezane sa snabdevanjem električnom enegrijom i za akumulatore i svećice. Na televizore se požalilo 25 potrošača. Po 22 prijave je bilo za cipele, nameštaj i daljinsko grejanje i hlađenje. Probleme sa mašinama za veš ili sudove, za sušenje, peglanje i presovanje imalo je 20 potrošača. Na personalne računare i opremu žalilo se 17 kupaca“, kažu u NOPS-u

„Na šporete, peći i mikrotalasne peći žalilo se 13 potrošača, a po 11 na polovne automobile, poslovanje i prateće usluge trgovaca (naplata, cene, reklamiranje), frižidere, zamrzivače i kombinovane firžidere, odeću i tekstil i kurirsku službu. Po 9 prijava stiglo je na usisivače, paro-čistače, mašine za pranje tepiha, druge rezervne delove i opremu za lični transport, klima uređaje, osveživače vazduha, grejalice, bojlere, ventilatore i fiksni internet. Osam prijava potrošača je stiglo za pozajmice, a isto toliko je bilo žalbi i na stolariju. Bilo je i više pojedinačnih prijava na ostalu robu i usluge“, dodaju u ovoj organizaciji.

Većina prijava je osnovana, ali ima i onih za koje ne postoji zakonski osnov za pokretanje

Kada je reč o statusu prijave, 166 je odbačeno jer nije postojao zakonski osnov za njihovo pokretanje.

„Potrošači su u 268 slučajeva bili poučeni svojim zakonskim pravima. 112 prijava je upućeno na nezavisno veštačenje, dok je za 48 ostvareno pravo u razumnom roku. 45 pritužbi je dostavljeno tržišnoj inspekiji, a za 28 dokumentacija ili proizvod nisu dostavljeni. Jedna manje, dakle 27 prijava je upućeno na sudsko rešavanje. Kod ombudsmana je završilo 24 prijave, a do RATEL-a je stigla 21. Devet prijava je završilo na sudu časti i Privrednoj komori, a na isto toliko je dat odgovor na postavljeni upit“, kažu u NOPS-u.

NOPS se zalaže za uvođenje prekršajnih naloga za trgovce

I pored toga što je Zakon o zaštiti potrošača u mnogome uredio ovu oblast, ima još dosta toga što bi trebalo menjati smatraju u NOPS-u. Ova organizacija se zalaže za uvođenje prekršajnih naloga za trgovce. Oni bi omogućili inspektorima da naplaćuju kazne na licu mesta. Od početka godine povećao se broj prijava u odnosu na isti period prošle godine. Naime, mnogi potrošači se žale da trgovci izbegavaju da im reše reklamaciju, čak i kada je očigledno da su u pravu. Pre svega, kada cena proizvoda nije istaknuta, kada su cene na rafu i na kasi različite, kada se ne poštuje rok za odgovor na reklamaciju…

„Tržišna inspekcija je ranije imala veća ovlašćenja. Ona se, između ostalog, bavila i rešavanjem pojedinačnih problema potrošača. Njene nadležnosti su smanjene, pa tržišne inspektore trgovci ne doživljavaju kao pretnju. Sada svi slučajevi koji su sporni završavaju na sudu. Znamo da su sudovi spori i preopterećeni. Trgovci to zloupotrebljavaju. Jesu kazne sada od 300000 do dva miliona dinara, ali odluku o tome treba da donese sud. Ukoliko bi se uvažio naš zahtev, kazne bi mogle da budu i niže. Sudovi bi bili rasterećeni, a novac od kazni bi mogao da ide u budžet. Potrošači bi odmah osetili efekte ove odluke, jer bi oni koji ne poštuju zakon vrlo brzo promenili svoje ponašanje“, kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Prava potrošača koja propisuje zakon

Podsetimo, važeći zakon propisuje da pravo na popravku i zamenu robe potrošači imaju 2 godine i bez garancije. Ukoliko ste robu poručili preko interneta ili TV prodaje rok za vraćanje iste je 14 dana. Trgovac je dužan da robu isporuči u roku od 30 dana. Ukoliko se proizvod pokvari u roku od 6 meseci od datuma kupovine, može biti poslat na servis samo uz odobrenje potrošača. Ukoliko je cena robe na kasi viša od one koja stoji napisana na rafu, potrošač ima pravo da mu se naplati niža cena.

Ipak, i pored svega treba reći da su potrošači u Srbiji daleko od stepena zaštite koju imaju potrošači u Evropskoj uniji. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh